2014. február 5., szerda

Késekkel jöttünk? Nem virággal?

Az esztergomi zsinagóga
MTI Fotó: Kovács Attila
Nyílt válasz a nyílt levél kapcsán.
Tétényi Éva személye úgy tűnik szálka sokak szemében. Leginkább a Jobbikkal való kapcsolatát szokták a szemére vetni. Ennek a kapcsolatnak a bírálói árgus szemekkel vetődtek arra a helyzetre, hogy a Jobbik a valamikor zsinagógaként működő épületben kíván Esztergomban összegyűlni. Majd arra a nyílt levélre, melyben Tétényi Éva felkéri a Jobbikot a helyszínváltoztatásra.

Maga ez a jelenség kétségtelen provokatív hatású, és kár lenne kerek szemekkel rácsodálkozni erre. Alighanem jól kiszámított provokáció, ami kihasználja azt a helyzetet, hogy a zsinagóga épülete ma nem zsidó istentiszteletek céljait szolgálja. Nem kis részben annak a Holocaustnak az utóhatásaként, amiről a Fidesz kedvenc történésze megállapította: tulajdonképpen idegenrendészeti ténykedések összességeként is felfogható. Idáig tehát teljesen rendben van, ha sokaknak nem tetszik a Jobbik akciója. Azonban a Jobbik ugyanakkor törvényesen bejegyzett, parlamenti párt. Egy polgármester ezt a helyzetet nem bírálhatja egykönnyen felül, és törvényes párt rendezvényével kapcsolatban, a közösség megbízottjaként jobbára tényleg csak kérheti a jobbikos szervezőket a helyszín megváltoztatására. Egy polgármester ugyanis azoknak is a polgármestere, akik a Jobbikot a Parlamentbe juttatták. Márpedig a zsinagóga, kulturális központként, 2006 óta önkormányzati tulajdonban van. Erről az apróságról mintha megfeledkezett volna például a Galamus szerzője, Eszes Beáta, amikor tigrisbukfenccel vetődött az említett nyílt levélre.

Alkalmasint különben a londoni fiaskót emlegetve példaként. Ami nyilvánvalóan rossz példa. Ott Vona Gábor, ha tetszik, turistaként és nem a londoni országgyűlés képviselőjeként volt jelen. Ami kicsit más jogi környezetet teremtet. Amellett, úgy rémlik, nem egy közszolgálati tulajdonban levő helységből tiltották ki. A Tétényi Évát az ördög menyasszonyának látó szerző mintha erről az apróságról is megfeledkezett volna, amikor ezt írja: „Vona Gábortól Londonban megvonták a helyiségbérleti engedélyt, míg Magyarországon egy város polgármestere magyarázkodó levelet ír”. Ami természetesen nem zárja ki, hogy Tétényi Éva szimpatizáljon a Jobbikkal, és azt sem ignorálja, hogy a nevezett párt nem azon pártok egyike, amelyek választékát szívesen látnám a hatalomban. Ahogy most sem tölt el felhőtlen boldogsággal a parlamenti jelenlétük. Azonban nem az ilyen kirohanások azok, amelyek erre alkalmasak. Az azonban igenis változtathatna ezen, ha nem valami szelektív vaksággal, és zsigeri ostobasággal kezelnék a szélsőségeket.

A térfoglalásuk, és nem csak a konkrét esetben, jórészt azzal magyarázható, hogy az kocsma szintjén is kommunikálható kérdésekkel is foglalkoznak. Nem csak az olyan fennkölten elvont vitákról szólnak velük kapcsolatban a hírek, hogy éppen ma kivel nem fogtak össze, és milyen szép grafikont tudtak rajzolni. A kocsma elöl elkötött bicaj tulajdonosát a konkrét kerékpártolvaj ügye érdekli. A szélsőségeknek ezen a téren az ellenzék gyakorlatilag átadta a pogromhirdetés terepét. Márpedig annak, akit a buszon kizsebelnek, könnyedén borul vérbe a tekintete. Hajlamosabb lesz a radikalizmusra. Az ellenzéknek tehát komoly felelőssége van abban, hogy az ehhez hasonló kérdésekre nem ad az utca szintjén is érthető, és hihető választ. Nem az antijobbikos csendőrség képzetét hiányolom. De azt rosszallom, hogy ezekről a kérdésekről nem képesek megfogalmazni a közérthetően egybites, de nem embertelen válaszokat. S ez független Esztergomtól. Ez országos probléma. Annyira, hogy a Fidesz is joggal érzi ezt az űrt, és nyíltan tehet gesztusokat a szélsőségek felé. A hőzöngéssel felérő elutasítás az ellenzék részéről ugyanis kevés ennek az egységfrontnak, a formálódó Fidesz-Jobbik csendes-koalíciónak a megtöréséhez.

Márpedig az említett, Tétényi és a Jobbik kapcsolatát taglaló írás is beleesik ebbe a csapdába. Részletesen elemzi, hogy az esztergomi polgármesterasszony hol mindenhol, és mivel tett gesztusokat a Jobbiknak. Mint az esztergomi önkormányzat törvényesen megválasztott törvényes alkotójának. De azért az érem másik oldala, hogy egy polgármester hozott anyagból dolgozik. Azok ülnek az önkormányzati közgyűlésen, akiket a lakosság odaszavaz. Amennyiben bármely polgármester olyan ötlettel állna elő, hogy a jogszerű megválasztás helyett maga nevezi ki a képviselőtestületet, akkor joggal kiáltana bárki diktatúrát. S vajon mit szólna az ellenzék prominens képviselőinek kara, ha egy polgármester egy ellenzéki gyűlést oszlatna ki egy középületből?

Rendben. Nem kell szeretni Tétényi Évát. Lehet megvetni a Jobbikot, és mélyen elutasítani a szélsőségeket. De az utóbbiak ellen nem csak az előbbi, az esztergomi polgármester ostorozásával lehet harcolni. Orbán Viktor csapatát sokszor azzal vádolják, hogy a szélsőségesek szavazataira hajt. Az ellenzék mikor áll neki kifogni a szelet a szélsősége vitorlákból? Hogy ez a hozzáállás demagóg? Az! De a széplelkű, „Na de ne csináljatok ilyet! Csúnya gyerekek!” típusú kritika viszont értelmetlen.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése