2015. december 10., csütörtök

Új helycserék és háromságok

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd
A jelek szerint megrázzák Orbánia helyosztó-fáját. A jómadarak egy része felröppen, és új ágat néz ki nekik a vezér. A jelenlegi hírek szerint Áder János és Kövér Kövér László a két fő érintett. Amennyiben Orbán Viktor exportálná Áder Jánost, és egy látszatpozícióval fogná be a jelenlegi házelnök szemét.

Így a jelenlegi köztársasági elnökből esetleg vice ENSZ-főtitkárt, míg Kövérből köztársasági elnököt faragnának. Egyelőre még feltételes módban lebegtetve fel a hírt. Aligha véletlenül. Alkalmazkodva ahhoz a kommunikációs vonulathoz, ami már jó ideje a kádárizmust idézi. S amit a 2002-óta óta töretlen nyelvcsapásokkal előretörő Rogán Antal is alkalmazott annak idején. Már 2012-ben is. Egyszerre szoktatva a tömegeket a gondolathoz, és egyszerre kínálva olyan alternatívát, ami a hír hallatán minden(ki) mást elfogadhatóbbá varázsol. Például a házmesterségi főacsarnok helyett akár Orbán Viktort is szimpatikusabb királyjelöltté téve sokak szemében. Elvégre Orbán Viktor már azóta, vagy inkább régebben szeretne köztársasági elnök lenni, amióta az ország indigóbajnokát sikerült kiiktatni abból a posztból. Csakhogy akkor Áder János olyan szinten veszélyeztethette még Orbán pártbeli pozícióját, hogy sürgősen olyan helyre kellett tenni, ahol egyrészt szem előtt van, másrészt bizonyíthatja lojalitását. Megkapta hát Schmitt Pál székét.

Ez a helyzet 2012 óta nyilvánvalóan megváltozhatott. Orbán megerősödött a pártban, kiépítette azt a Simicska-független oligarchiát, amelynek tagjai már csak neki hálásak. Ha másért nem, akkor azért, mert esetleg addig vannak szabadlábon, míg Orbán hatalmon. Az ENSZ főtitkárja körül sertepertélők pedig lehetnek olyan büszkék magukra, amennyire akarnak. Valójában olyan poszt, ami a hazai politikában se nem oszt, se nem szoroz. Ahogy különben a köztársaságtalanított Magyarország elnöke sem túl súlyos poszt. A korántsem népszerű Kövér jelölésével tehát elérheti Orbán, hogy felajánlják neki az összevont elnökségeket. Ország-elnök, és szolgafőnök lehet egy személyben. Amit, az éppen aktuálisan megvívandó harca jegyében, el fog fogadni. Ha felajánlják neki. Márpedig az ellenzék hathatós külső támogatása miatt legfeljebb a szélsőjobb irányából lenne hathatós ellnvélemény.

Ugyanakkor a felröppentett jelölésnek mégis van legalább egy pozitív üzenete. Például az, hogy a jelek szerint Áder János és Kövér László sem tartozik a nagy harácsolók közé. Ellenkező esetben A zsebüket tartották volna megtöltésre, és fel sem merült volna, hogy egy különben semmitmondó címmel megelégszenek. S ez akkor is igaz, ha nem félek attól, hogy a kolduló hajléktalanok közt fogom legközelebb viszontlátni bármelyiküket is. Ahogy kolduló barátként sem. Annyira nem veszik ők komolyan azt az orbáni kiszólást, hogy Magyarország keresztényi ország. Amit a KDNP hatalomhoz közeli tobzódásának árnyékában nehéz is komolyan venni.

S miközben ezen elmolyolgatnak az emberek, talán arról sem kell okvetlenül megfeledkezni, hogy a megüresedett pozíciók folytonossági hiányt okoznak a hatalom szövedékében. Ha Kövér mozdul, kell egy házelnök. Ha Orbán mozdul, kelleni fog egy miniszterelnök. Ha Orbán nem mozdul, attól még a mindig előkerülhet egy potens királycsináló. Kirakva a pártvezérségből. Felértékelve adott esetben azt a korábbi kérdést, hogy vajon milyen háttéralkuk lehetnek a Fidesz, illetve a kormányzás jelenlegi második, netán harmadik vonalában. Akár a Jobbikkal. Akár másokkal.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése