2015. december 25., péntek

Demagógisztáni napló: Unatkozó tömegek a Blahán

Akik az ételosztásnak álcázott klubfoglalkozásra jöttek
Fotó: hvg.hu / Fülöp Máté
A Karácsony megmutatta, hogy a KDNP felvilágosító programja egy fabatkát sem ér. Az elmúlt egy év alatt nemhogy csökkent volna, de a jelek szerint még növekedett is azoknak a száma, akik az olyan hibás életviteli szokás rabjai, amit Harrach Péter 2014. decemberében „éhezésnek” nevezett. Mert más aligha indokolhatná, hogy a Blaha Lujza téren hosszú sorban kígyóztak az emberek az ételosztáskor.

Mely hosszú sorok az utóbbi években visszatérő jelenségnek bizonyulnak. 2013. Karácsonyán annak ellenére megjelentek az ételért sorban álló szegények, hogy nem sokkal előtte Selmeczi kartársnő a baloldal átverésének titulálta az élelmiszerek áfájával kapcsolatos felvetést, és már megindult a kormányzat propagandája a szegénység létének tagadására. Ahogy Erdő Péter is szinte már mikroszkóppal kereste a segítendőket. 2013-ban. Aztán később is. Annak ellenére, hogy idén már a pápa is próbált segíteni ebben. De hiába. Esztergom piszok messze tud lenni a Vatikánhoz. Ha közben át kellene kelni orbanisztán szellemi kerítésének a korlátain. Úgyhogy maradjunk is az ételosztásnál. Ahol a sorban állók nyilván nem szegények. Elvégre a kormányzat azt mondta: szinte már nincsenek is szegények. Tehát nincsenek. Akkor meg nyilván nem állhatnak sorban ételért sem.

Maradnak tehát az alternatív magyarázatok. Mert itt van például a Karácsony. Olyan ünnep, amelyen számosan szembesülhetnek azzal, hogy magányosak. Márpedig ilyenkor egy ételosztás aranyat ér. Ezt mindenki beláthatja! A magányos embernek ilyenkor nem kell más tennie, mint felvennie valami elnyűtt gúnyát és elindulni a Blaha felé. A gyakorlottabbak, például némi szénpor segítségével, törődöttebbre is maszkírozhatják a vonásaikat. Az elnyűtt gúnya különben azért lényeges, mert a társaságba beleolvadva nyilván könnyebben oldódik a magány. S igazán nem illik ilyenkor a szekrényben tízesével lógó százezres öltönyökkel, aranyórákkal villogni. Egyen-nyűttség, és irány, mint írtam az ételosztás. Ami tulajdonképpen nem is ételosztás, hanem egy sajátos klubfoglalkozás. A kormányzat, illetve Harrach Péter személyes ajánlásával.

Itt a sorban állva, aztán jót beszélgetnek a megjelentek, és az idő is jobban telik eközben. Így azok is biztosan megoldásra lelhetnek, akik már 2014-ben egyenesen odáig fajultak, hogy pusztán unalmukban éheztek. Mert az teljesen nyilvánvaló, hogy alig hónapokkal a választások előtt más oka nem lehetett az ételosztásokon kígyózó soroknak. Egyébként éppen azért hajlok arra, hogy nem lehetett más oka a sorban állásnak, mert tényleg alig pár hónappal voltunk a választások előtt, és a választások eredményeit ismerjük. Természetesen a választások eredményei mással is magyarázható. De ebben az esetben azt kellene felételezni, hogy a többség alapvetően remekül elvan úgy, ahogy van. Úgy, hogy a szegények, mint univerzálisan felrúgható bűnbakok széles réteget képviselnek a társadalomban. Amelynek más tagjai, a naponta megtapasztalható példák dacára, azzal áltatják magukat: ők sosem kerülhetnek erre a sorsra. Pedig! De! Ellenben az a fasisztoid demagógia, amellyel a kormányzat él, láthatóan működik. Különösen akkor, ha a kereszténység nevében lovas-parádézó talpnyaló klerikális lobbi-platformja is azt hirdeti: éhezni rossz szokás, szegénynek lenni az önhiba csúcsa, és senki sincs az út szélére tiporva.

Legyünk azért persze annyira igazságosak, hogy a KDNP Szigethalmi Szervezete idén, 2015-ben is szervezett ételosztást a rászorulóknak. Ahogy Szegeden is előfordult ilyen renitens megnyilvánulás. S talán még másutt is. Tulajdonképpen a kormányzati kommunikáció globális hazugságait leplezve le a lokális igazságokhoz való helyi alkalmazkodás kicsiny szigeteiként. Legfeljebb azért aggódhatunk, hogy a jobboldalon még megmaradt, a realitásokat a kormányzati demagógia elé helyezni képes aktivisták ne a sorban állva találják magukat legközelebb. Leváltva, kirúgva, karakter-legyilkolva. S nem az ellenzék részéről. Mert könnyen előfordulhat: végletes sértődést okoznak annak az ország-vezetésnek, amely szerint nincs szegénység, és az éhezés legfeljebb valami különös hobby. Lehet, hogy a rászorultságot elismerő jobboldali ételosztóknak jobb, ah máris fogalmazzák a közleményt: ők alapvetően csak a magányosoknak szervezett klubfoglalkozást álcázták ekképpen.

Ahogy a Blaha Lujza téren kígyózó tömeg, mint írtam, szintén nem lehetett más. Aki az ellenkezőjét állítja, netán a kormánypártok képviselőinek, ad abszurdum, Erdő Péternek a jelenlétét hiányolnák az ételt osztogatók közt, azok a tudjukkik ügynökei. Esetleg piréz kémek. Mert biztos ott voltak, csak álruhában.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése