2015. december 14., hétfő

Lázár a semmi téves ágán

Fotó: Marton Szilvia - Origo
Amint azt Kövér László (nő)veretes mondandója kapcsán már magam is írtam: megvolt a Fidesz kongresszusa. Természetesen Orbán Viktor is megszólalt, és elmondta a magáét. De az ő beszédére annyian fognak még hivatkozni, hogy maradjunk egyelőre a mellékszereplőknél. Nem a politikai, hanem a kongresszusi mellékszereplőknél. Mert különben Lázár János sok minden, de nem mellékszereplő. Még.

De azért persze lehet, hogy azzá válik. Ahogy Pokorni Zoltán is szépen, lassan, de biztosan kiúszott a politikai történések centrumából. Pokorni, Lázárral és Kósával együtt immár az alelnöki posztból is távozik. Lázár János azonban megmarad miniszter, és Kósa megkapja a Fidesz-frakciót vezénylő korbácsot. Ami azt jelenti, hogy Rogán Antal helyére igazán méltó utódot találtak. Mintha a politikai érzék kizáró körülmény lenne a kormánypárti frakció vezetőjének jelölése esetén. Miközben az elvtelen szervilizmus kétségtelenül előnnyel bír. De hagyjuk Pokornit visszavonulni, és Kósát frakciót vezetni. Az utóbbiról úgyis fogunk még hallani. Amint kinyitja a száját, és mond valami vezértől leesett okosságot. Maradjunk Lázárnál.

Már csak azért is, mert alighanem rá osztották a leköszönők közül a megmondó-ember szerepét. Esetleg nem is osztották rá, de hagyták, hadd mondja. Biztosítva ezzel az önkritika hangját. Mert az önkritika fontos egy párt életében. Már régen is azt vallották, hogy a „párton belüli bírálat és önbírálat a pártpolitika szerves része, a szüntelen változó valóság feltételeihez való hozzáigazításának, a párt fejlődésének egyik alapvető eszköze”. Mert „a pártalapszervezetek ennek segítségével közvetítik a vezetőkhöz a politikai gyakorlat során tapasztalt ellentmondásokat, a szubjektív okok miatti fogyatékosságokat”. Hogy aztán a párt, mint a társadalom vezető ereje „ellenőrizze a végrehajtást, támogassa a helyes kezdeményezéseket, tárja fel a fogyatékosságokat és adjon helyes választ a felmerülő kérdésekre”. Igazi címlapos történet, és eszmerendszer. Ráadásul tényleg az. Az idézetek valóban egy címlapon láttak napvilágot. 1978-ban, az Új Szó, Szlovákia Kommunista Pártja Központi Bizottságának Napilapja címlapján. A CSKP KB aktuális ülése kapcsán megjelent híradásban. De akár Lázár János is mondhatta volna.

Mert szinte rímel az olyan, szintén elég semmitmondó kijelentésekre, miszerint a „Fidesznek nincs kormányzóképes alternatívája, ugyanakkor ennek ellenére sem dőlhet hátra”. Egy füst alatt „Lázár János a korábbi kishitű, szervilizmusra építő hozzáállás megszüntetését, valamint az ország függetlenségének és szabadságának megvédését nevezte a legnagyobb kormányzati sikereknek, megjegyezte azonban, hogy a hatalommal járó káros mellékhatásoktól nem tudták mindig teljesen függetleníteni magukat”. Ez annyira, de annyira szép, hogy még Andropov elvtárs szeme is könnybe lábad a túlvilágon. Eközben maximálisan kielégíti az önkritika iránt párt-elvárásokat is. Az egyetlen, amibe beleköthetnénk: miért a leköszönése alkalmából világosodott meg a Miniszterelnökséget vezető miniszter. De nem kötözködünk. Annyira mag vagyunk hatódva, hogy eszünk ágában sincs.

Ha pedig mégsem lennénk teljesen meghatódva, akkor itt van az, ami mindent visz: „nem elég, ha fideszes vagy, jónak is kell lenned!”. Ami kicsit enyhébb annál a korábbi, nem Lázártól elhíresült kijelentéstől, ami alapján „nem elég tisztességesnek lenned, annak is kell látszanod”. De talán azt még leköszöntében is érezhette Lázár János, hogy az utóbbi túl erős lett volna. Egy Fidesz-kongresszuson. Azonban az sem gyenge, amit mondott. Ugyanis egy vezérelvű, személyi kultuszos, és ezzel a kontraszelekció útjára lépett pártban egyszerűen nem igaz. Egyszerűen nem lehet igaz. Mármint akkor, ha a „jóságot” olyasmiben akarnánk kifejezni, mint kezdeményezőkészség, kritika-képesség, szakmai felkészültség, önállóság, szellemi autonómia, demokratikus humanizmus, és hasonlók. Ez utóbbiak kihalásra vannak ítélve. Nem is okvetlen a Fidesz-vezetés genetikusan gonosz volta miatt.

Egyszerűen azért, mert egy személyi kultuszos rendszerben tilos a meg nem engedett kritika. Tehát az autonóm, nem kizárólag talpnyaláshoz értő szervilisták kiesnek a rostáláskor. A kontraszelektált, hiper-hierarchiában a túlélés, az előrejutás záloga az illető előtt terpeszkedő fenék tulajdonosának döntése. Az ellentmondás tehát kizárva. A kvalifikáltabb, hozzáértőbb egyén előrejutása gyakorlatilag kizárva. Lázár tévedése tehát nyilvánvaló. A vezérelvű Fideszben bőven elég, ha valaki fideszes. Jónak pedig nem, hogy nem kell lenni, de egyenesen tilos lennie bárkinek.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése