2015. december 18., péntek

Ferenc pápa még mindig renitens

S még nem is beszélt a magyar küldötséggel
Foto: Vincenzo Pinto/AFP/Getty Images
Az Ákos-ügy kapcsán két nyilatkozat mindenképpen szóra érdemes. A pápáé és Rétvári Bencéé. Leginkább azért, mert a jelek szerint valamelyikük rosszul ismeri a kereszténység tanításait a jelek szerint. A jelek szerint különben nem először mutatkozik némi rés azon elvek között, amit a Vatikán feje és a magyar kereszténykonzervatívnak ámított politikusok vallanak egy adott kérdésben. Tényleg ideje lenne, hogy küldöttség induljon a Vatikánba.

Tulajdonképpen nem is igazán értem, hogy június óta miért nem kerekedett fel a Semjén-Harrach páros, hogy közöljék az aktuális magyar álláspontot a kereszténységgel kapcsolatban. A legutóbbi megnyilatkozása kapcsán, amelynek témái között a hímsovinizmus elítélése, illetve a női egyenjogúság melletti kiállás is megjelent, akár Ákost is vihetik magukkal. Udvari trubadúrként. Mely kifejezést ugyan a neten olvastam, de nagyjából leírja azt a jelenséget, ahogy a kormányzat kezeli a kiskedvenc ölbéli énekest. Elvitele esetén dalban is elénekelhetné a pápának, hogy a nők dolga a terpeszfekvés. Fakanállal a kezükben. Lehetőleg. Az azonban biztos, hogy valamit tenni kellene ezzel a pápával, mert a menekültügy kezelése kapcsán még a tekintetes Erdő Péterrel is szembe mert nyilatkozni. No meg cselekedni. Ahogy Várszegi Asztrik is szembe ment az esztergomi főpásztorral. Még az is lehet, hogy közel az egyház-szakadás. Nem először a történelemben.

Ezúttal azonban a Magyarország déli határára épített szarvas-csapda lesz a szakadási mezsgye. A Vatikán által képviselt kereszténységgel szemben kialakítva a magyar kereszténységet. Úgyhogy a következő felcsúti épület mégsem egy űrkilövő lesz, hanem egy impozáns bazilika. Onnan fogják hirdetni az aznapra vonatkozó igét. Valamint az aktuális alaptörvényt. Annak alapján, amit éppen az elvárt viselkedés. Talán az aznapra érvényes szótárat is, mint Alphaville-ben. De ennyire ne szaladjunk előre. Illetve vissza. Hiszen az említett város nevét viselő filmet az 1960-as években forgatták. Tiszta időzavar. Amiben a kormányzati szócsövek is érezhetik olykor magukat. Mert nehéz lehet eligazodni, ha olykor a kilencszáz ötvenes, olykor a harmincas-negyvenes éveket kell képviselni, és a kettő közt néha középkori kirándulásra kell indulni. Ókorira csak azért nem, mert ott esetleg Jézus ki kérné magának, amit a nevében mondanak és tesznek. Kicsit régebben Hammurapi meg tényleg kőbe merte vésetni a törvényeit. Melyek néhány szempontból, például a gyermekek jogait tekintve, erősen megelőzték a korukat. A keresztény Európa középkorában hirdetett elvek némelyikét például biztosan.

Rétvári esetében, aki pont a gyermekek kapcsán hirdetett egyfajta árnyékkereszténységet, esetleg őt is. Úgyhogy a nevezett jelenkori politikusnak kifejezetten kínos lenne egy babiloni találkozó a valósággal. Bár, a jelek szerint, Kálmán Olgával is kínos volt találkoznia. Az ATV stúdiójában. Ahol egyrészt kiderült, hogy alighanem egy igazi Ákos-kutató veszett meg az államtitkárban. Másrészt viszont az is, hogy talán fogalma sincs arról, hogy tulajdonképpen mi is a helyzet. Mert egyfelől a pápa szerint a nők egyenjogúságával nincs gond. Másfelől Rétvári csak hadoválni tudott. Amikor „Kálmán Olga visszakérdezett: az a mondat, hogy a nőknek nem az a dolga, hogy ugyanannyi pénzt keressenek, mint a férfiak, az melyik keresztény értékrenddel kapcsolható össze?

A Semjén-Harrach páros, Ákos mellé, Rétvári Bencét is elvihetné magával. Négyen csak meggyőzik majd Ferenc pápát, hogy a Vatikán feje rosszul ismeri a kereszténységet. Addig meg majd csak kiírják valaki nevére a Felcsúti Főtemplom tervezését és kivitelezését. Rogán Antal addig megkeresi, hogy ez az alaptörvénybe hova van bekódolva. Ha pedig nem találja? Majd kodifikálja.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése