2015. december 20., vasárnap

Magyar pol-matek

Bokros Lajos ébresztőt szeretne fújni. Ennek érdekében a Facebook-on igyekezett elhelyezni egy figyelmeztetést. Nem kis részben a nemzetközi véleményekre, és a hazai viszonyokra utalva. Nehéz lenne azt mondani, hogy nincs igaza. Különösen azért nem, mert olyan elemek utózöngéi, jelen visszhangjai olvashatók a bejegyzésben, amelyről magam is többször írtam.

Az ország gazdasági helyzete jelenleg olyan, amire már egyre mélyebben nyomja rá a bélyegét az az uinortodox workfare, amelynek alapjait egy Orbán-interjú villantotta fel. Azzal „árukapcsoltan”, hogy a hazai gazdaságban jelentős szerepet szánnak majd a közmunkának. Gyakorlatilag párhuzamosan az oktatás szétverésével, és oligarchikus alapokra helyezésével. Az, hogy ez egy országos szintű elszegényedési spirált hajt meg, az elég nyilvánvaló. Nem most nyilvánvaló. Évekkel ezelőtt is az volt. Ezt a negyvenhétezer mindenre elég és a valós megélhetési minimum közti hézagból, közmunka időben limitált jellegéből, és a valós teljesítmények hiányából következik. Nem jeles közgazdasági diploma, hanem kettesnél kicsit jobb, a négy alapművelet használatára képesítő matematika-tudás kell hozzá.

Ahogy ahhoz sem kell hatalmas felkészültség, hogy lássuk: akinek ez nem felel meg, és megteheti, az igyekszik kilépni ebből a spirálból. Jobbára a fiatalok, jobbára a vállalkozni képes, képzett és innovatív fiatalok. Hiányuk nyilvánvalóan a belső fellendülés alapjait is vékonyítják, de a nemzet lélekszámát is erősen csökkenti. A társadalom ilyetén kialakuló szociális abortuszának a jelenségéről szintén sokan megemlékeztek. Magam is évekkel ezelőtt kezdetem erről „szájalni”. Mára ez a folyamat is olyan, ami már szinte minden ismerősi kört érinteni kezd. Annyira, hogy lassan ez is olyan önerősítő spirállá alakul, ami egyre gyorsabban szüli meg az egyes emberek döntését a távozás mellett. Miközben Orbán Viktornak, és az oligarcháknak elemi érdekük ezt fenntartani. Mert amennyiben az EU felmondaná a schengeni megállapodást, akkor bezárná a magyar társadalmi kuktát. Ami nem húsz fős tiltakozásokat eredményezne esetleg.

Az, hogy az említett jelenséget mára már esetleg a politika is látni véli, az nagyon derék dolog. Az is, hogy mára a mérvadónak önáltatott média-folyamok is foglalkozgatnak a kérdésekkel szintén nagyon remek. Még remekebb lett volna persze folyamatában kezelni a kérdést. De erre a magyar társadalom kevéssé van predesztinálva. Azért, amit a matek példáján bemutatva, és ahogy a Varánusz-blog hozzászólásaiban is „levezettem” a nagyját:

A baj az, hogy amikor leírod, hogy 2+2=4, akkor jönnek a nagyon-okosok, és közlik, hogy ballibsi vagy, mert jól látszik, hogy az 3. S az ország jobban teljesít, mert csak 3 és nem négy. Hozzátéve még, hogy számukra négy csak akkor lehetne valahol 3 és 4 között, ha a Fidesz vezetője felvetné, hogy talán nem egészen 3. A hivatalos kormány-állásfoglalás addig is három, mert Magyarország jobban teljesít. S egy különben is kell a támogatóknak. Ezzel szemben aztán jönnek a többiek. Például jönnek a decibelmagyarok, és közlik, hogy szemét honáruló vagy, mert a vak is látja, hogy az eredmény: 6. Esetleg 5, de csak kis engedménnyel. De 4 nem lehet, mert igaz magyar nem áll meg olyan alacsonyan. Neki több jár, mint a szemét nyugatnak, és a még szemetebb keletnek.

Aztán jön az ellenzék, és kifejti, hogy: lehet, hogy négy. De erről egyeztetni kell a többiekkel, és meg kell fontolni. Mert nem lehet olyan hebehurgyán dönteni, amikor a nemzeti elbutulás rendszerében a „2+2” hivatalosan 3 és vannak olyanok szép számmal, akik szerint 6 (esetleg 5). Amikor pedig végre eldöntik, hogy partner köldökszöszének vizslatása után is csak 4, addigra mindenki beleszarik a totojázó, önáltató hülyeségekbe. A 4 ügyébe szervezett, mindenkivel egyeztetve, szolidáris civilekkel megtámogatva megszervezett tüntetésre aztán kimennek húszan. Húszezer helyett. Mert addigra már a 4-et elfogadók zöme vagy belefárad a baromságokba, vagy már elhagyta az országot. Kiegészítés egy válaszból:
„"Nekem sem tetszik, hogy 2+2=3, de mondjon valaki ennél jobbat!" (Hiller Baloldali Szellemi Holdudvar Besenyő István)”

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése