2015. december 19., szombat

Most már tényleg Orbán-interjú a menekültügyi conteo-ról

Forrás: Slothed
Mindenki, aki azt hitte, hogy az MTI által már múlt héten beharangozott Orbán-conteo a balodali migrációs importról puszta teszt, az megnyugodhat. A Lékó István (Ištván Léko) által jegyzett interjú megjelent a Lidovky honlapján. Aki nem tud csehül, az vagy a fordítórobot, vagy a hivatalos közlemények alapján publikált tudósítások alapján alkothat képet arról a végtelen szellemi magasságról, ahova a magyar miniszterelnök süllyedni volt képes.

S ezt az is csak mélységesen tompítja, hogy Orbán érdemben januárban nyilatkozott először a bevándorlás kapcsán. ami legfeljebb az ő, és veje évi ötven literes pálinkagőzében azonos a menekült-kérdéssel. Január meg valahogy nem egészen egy éve volt. De elfogadjuk, hogy a riporter számára az interjúra való várakozás ideje duplán számít, és így számára már több mint egy éve szólott Orbán a migrációról. Ami szintén nem egészen azonos a meneküléssel. De önmagában még a bevándorláshoz képest is egy árnyaltabb fogalom. Mert migránsok azok is, akik a gazdasági exodus kényszerítő hatására elhagyják Magyarországot. Erről a problémáról azonban Orbán nemhogy nem beszél, hanem inkább hallgat. De az orbáni válaszból legalább azt tudjuk, hogy valahol a feje mellett még olykor megszólal a hang: „nem vagy isten”. S olyankor leszögezi a riporternek: „ember vagyok”. Háromszoros hurrát és vastapsot a pártelnök úrnak!

Az MTI közleménye szerint Orbán véleménye alapján „Élünk a gyanúperrel, hogy egy titkos vagy be nem vallott szavazóimport is történik Európában”. Ahol az ige többes száma vagy a királyi többest, vagy Orbán talpnyalói körét jelentheti. Mert előfordulhat, hogy mások nem élnek ilyen gyanúperrel. Miközben továbbra is élhetnek azzal, hogy a határon kívül élő magyarok körében végzett agitprop-munkának lehetett egy fideszista szavazatszerző célja. Conteo:conteo 1:1. Miközben a szavazóimportot a baloldalhoz kötni annyit tesz, hogy Semjén Zsolt lebukott. Már egy hete. Mégsem kaptak lábra a hírek arról, hogy a klerikális platform vadászszakosztályának védnöke ellen elindulta volna bármilyen eljárás. Pedig egy baloldali, szinte már komcsi szavazó-importőr ellen esetleg illett volna. Vagy Orbán ezzel is úgy van, mint megannyi mással: a Fideszhez importált szavazó nem annyira bűnös szavazó, mint egy másra voksoló szavazó. Holott lényegesen több embernek osztogattak állampolgárságot, mint ahány menekült kapott letelepedési lehetőséget Magyarországon. S bár az előbbiek sem feltétlenül képesek eldönteni egy választást, az utóbbiak nagyságrendekkel kiesebb száma szinte egészen biztosan nem. Ez egy héttel korábban is igaz volt, és azóta sem sokat változott.

Amiért az egész szót érdemel az legfeljebb a csalatkozás. Abba, hogy az idő előtt, a múlt héten kiszivárogtatott szöveg nyomán esetleg megkísérlik a matematika eszköztárát előszedni. Netán módosítva kicsit a szövegen. Netán értelmezésében árnyalni kicsit. Annak érdekében, hogy egy kicsit kevésbé tűnjön populista baromságnak az az értelmezés, amitől már csak egy piciny lépést odáig, hogy az ISIS felemelkedése, és a menekültáradat ennek „köszönhető” megindulása, egy a felcsúti világközpont, a stadionok fővárosa elleni baloldali összeesküvés része. Nem mintha a menekültkérdéssel, vagy akár az ISIS kapcsán ne lehetne conteo-kat gyártani. Lehet. Még csak nagy erőfeszítés sem kell ezekhez. Talán még a féligazságok morzsái is fellelhetők bennük. Azonban egy dolog a publicisztika terén végzett gondolatkísérletek mentén elgondolkodni a vélt, vagy valós okozatokon, és más az, ha egy conteo-hálózatra alapozott paranoia egy ország teljes politikáját rendeli alá egy hasonlóan megalapozott elméletnek. Az utóbbi nem biztos, hogy fényes elmére valló irányzat.

Amitől még lehet látványos. A látványpolitika, a populizmus, azonban a történelemben sokkal inkább a kérészéletű diktatúrák jellemzője volt. Mert történelmileg kérészéletű egy rendszer pár száz éves regnálása is. Nem vitatva, hogy ezalatt generációk nyomorodhatnak bele a permanens belső, illetve olykor külső, csatározásokba. S van példa arra is: az izoláció, a lemaradás olyan mértékűvé nő, hogy az ország gyakorlatilag kiírja magát. Orbán jelenleg ehhez hegyezi az országos ceruzát.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése