2015. december 23., szerda

Tapsot a dokiknak!!?

Előre bocsátom a tisztes beismerést arra nézve, hogy már az orvosok aláírásgyűjtése sem tetszik. Különben ez sem igaz. Személyükben minden egyes tagját tisztelem annak a csoportnak, amelynek tagjai egyre nagyobb számban írják alá névvel, és azonosítható, személyhez köthető módon vállalnak véleményközösséget a hálapénzes orvos-feudalizmussal szemben- S mégis...

Valahogy nem kerek a történet. Vagy nem egészen kerek. vagy nem is egészen tudom. Mint amikor az ember érzi egy „legendáról”, hogy valahol sántít. Miközben az interneten olvasható reakciók nem is mindig sántítanak. Mert teljesen kerekek. Kereken ostobák. Az olyan típusú reakciók, amely arra hegyezi ki a véleményt, hogy a dokik még így is sokkal jobban keresnek, mint az általuk ellátottak. Meg különben is. Nem csak ők szeretnének jól keresni, hanem mindenki mási is. Ja, és Kádár alatt sem voltak agyonfizetve. Mely utóbbi már csak azért is a véleménybajnokság koronázatlan királya, mert óhatatlanul a diktatórikus, illetve kontraszelektált rendszert említi fel követendő példaként. Ráadásul olyan társadalmi környezetben, amely diktatórikus tendenciákból kifejezetten jól teljesít. Miközben a kontraszelektált rendszerek lebontása töretlen lelkesedéssel várat magára az elmúlt fél évszázadban. Legalább. De persze a „mindenki szeretne jól keresni” mottóra hangszerelt vélemények is megérnek egy kis külön morgást.

Különösen annak fényében, hogy a legutóbbi bejelentések alapján megállapított minimálbér csak annyiban lesz több az éhenhaláshoz szükséges jövedelemnél, hogy a közmunkás még annyit sem fog kapni. Különösen éves vetítésben nem, amelybe beszámítható, az egy időszakon belül betölthető közrabszolga-státusz időbeli korlátja. Alkalmasint persze továbbra is szép lenne, ha a politikusokat kényszerítenék arra, hogy ennyiből éljenek meg. Költségtérítés, talpnyalói adomány, lobbi-jutalék, és minden egyéb külön bevétel nélkül. Arra nem kárhoztatnám őket, hogy dolgozzanak is meg ezért a pénzért. Ilyen embertelenségre nem vagyok kapható. De talán még munkavégzés nélkül is rájönnének: csak azt lehet elkölteni, ami van. Amit különben a „mindenki szeretne jól keresni” szólamot fuvolázóknak is figyelmébe ajánlanék. Mert ez országosan is igaz. Az országos költségvetés is egy legalább nulla összegű játék. A túlköltések fedezete legfeljebb hitelből teremthető elő. Esetleg kisajátításból. Ami azért hosszú távon mégis inkább hitel. Vagy ki tudja. Mert akkor, ha leendő nyugdíjasok időben bekövetkező elüldözésére, illetve elhalálozására bazírozik a kormány, akkor a magány-nyugdíjpénztári vagyon kisajátítása is megúszható lehet. De máris kalandozok vissza a keresetekhez.

Amelyek esetében azt várni, hogy jön a jóságos állam, és Orbán-atyuska kopeket szór a nép közé: botorság. Nem csak azért, mert a kopeket kiüldözték az országból, hanem azért is, mert ahhoz jól kellene sáfárkodni a meglevő forrásokkal. Egy jó háztartás nem költ többet a bevételeinél. Egy jó vállalkozó a hitelekből nem képet és karkötőt vesz, hanem fialtatja a pénzt. Képet, karkötőt, luxusnyaralót a felhalmozott jövedelemből vesz. Márpedig a magyar gazdaság a jelek szerint az innen-onnan összelejmolt forrásokból, képet, nyaralót, stadiont, haveri talpnyalást és tököm tudja, mit vesz. Fialtatásról alig van szó. A lépcsőház csikorgó fogú takarítása közrabszolgákra van kényszerítve. Különben elöntené az okádék, a szenny. S még az is észrevenné esetleg, akinek majd kiveri a szemét a tapsoncok kalimpálása. A mindenkinek pénzt osztani akaróknak tehát nem az orvosokat kéne cikizni, hanem százezrével kimenni az utcára, és megkérdezni szeretett vezérét, hogy „papa, hol a pénz, hol vannak az ezermilliárdok?”.

S ezen a ponton kezdem érezni, hogy mi cseng kicsit hamisan az orvosok hirtelen támadt mozgalma kapcsán. Mert az egy dolog, hogy a Fidesz-frakció szerint „természetesen” Gyurcsány a hibás. Miért? Bármiért. Azért is, hogy nem fehér a Karácsony. De még emlékszem arra, hogy nem taposták egymást az orvosok akkor, amikor szó esett a feudális rendszer lebontásának ötletéről, a tulajdonképpen névleges, de a hálapénznek legalább kicsit szembemenő vizitdíjról. Mármint nem volt túl sok, ezeket pártoló orvosi megszólalás. Ha igen, akkor biztosan nem volt elég hangos, hogy nem az folyt a vízcsapból is. Feltételezem ugyanis, hogy amennyiben akkor elég markáns szakmai érvekkel állnak elő, akkor még az megjelent volna a kommunikációban, ha nem azon a módon, hanem másként, de előre akarnak jutni azon a rögös úton, aminek beszántását most számon kérik. A nagy aláírósdi közepette biztosabb növelné az akció hitelességét, tudni lehetne: a most aláírók mindegyike erőteljes agitációt folytatott annak idején is a vizitdíj, vagy annak alternatívája mellett, és körme szakadtáig küzdött a kontraszelekció ellen. Vagy az aláírása mellé most odabiggyesztené, hogy: „bocs, tévedtem”. Mert megesik az ilyen. Ahogy a Magyar Orvosi Kamara szerint ők már másfél évtizede jelzik, hogy baj van. Elhisszük. Miért ne? Miért pont nekik ne? Ha emelik a bért, akkor pláne jelezték. Ha halkan, hatszor elnézést kérve a kormányoktól a zavarásért, akkor is. Tüntetés? Sajtókampány? Falragaszok? Láthatóság? Tömegesség? Ugyan kérem. Csak megfontoltan. Mint a tanári kamara, illetve főszakszervezet. Csak semmi kapkodás és hangoskodás. Állítólag már egyeztetnek is. Mint anno a tanarakkal.

S persze jó lenne tudni, hogy akkor is ilyen kemény lenne a kiállás, ha bezárnák holnap a schengeni rendszert, illetve kisebb kereslet lenne szerteszét a magyar orvosokra. Biztosítva azt, hogy a kormányzat kedvezőtlen döntése nyomán vállat vonva távozzanak. Nem azért lenne érdekes, hogy akkor vajon maradnának-e itthon kevés pénzért, mert az nem lenne kérdés. Hanem az lenne érdekes, hogy akkor is bátran aláírkálnának, vagy szakadnának a nyálazó-szivaccsal az esedékes főorvos asszony, illetve főorvos úr után? Mert a kisördög azt súgja, hogy? „Aha”. Esetleg: „Ühüm”. Szóval? Az aláírása mellé most hányan is biggyesztenék oda, hogy: „bocs, tévedtem”? S a kezeltek közül? S hányan követelik egy széleskörű alkalmassági vizsgálat megtartását? A kontraszelekciós rendszer megtörésére. Ellenkező esetben a több pénz nem lesz más, mint a hálapénz fizetésbeli garanciája. Jobb nem lesz tőle az orvosok egyike sem.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése