2013. április 27., szombat

Orbán-mentesnek ígérkezik az Orbán-ima

Tessék mondani, jófele járok?
Forrás Blikk
Orbán Viktor születésnapja lassan ugyanolyan hírterjedelemre növi ki magát, mint egy király nyaralása. Bár az is lehet, hogy nagyobbra. Korábban magam is írtam arról az eseményről, melyet az orbanista nőegylet szervezett szeretett vezére tiszteletére. Az akkor is ismert kiegészítő információ volt, hogy Orbán Viktor nem pártolta az ötletet, mivel szerinte misét a holtakért szokás tartani.

Ami persze akkor is csak némi torzítással volt elfogadható, mivel hálaimát végső soron szinte bárkiért lehet mondani, akit az istentisztelet szervezői erre méltónak tartanak. Például azért, mert a nép nagy jótevőjének képében látják, vagy igazolt csodatételekkel járultak hozzá a hétköznapi miszticizmushoz. Amikor az említett eseményről szóló hír friss volt, akkor Orbán Viktor talán csak finom ellenzésnek szánta a megjegyzését. Bár, tekintettel a hétköznapok kormányzati és Fidesz-kommunikációjára, azon sem lepődnék meg túlságosan, ha önmagának hízelgőnek, és valós tartalmúnak tekintené a hálamisét. Nem igazán szólnak a jelek arról, hogy Orbán Viktor ne lenne meggyőződve arról, hogy ő nem más, mint a nép messianisztikus jótevője. Olyan vezér, akinek szavára gyerekek születnek, és motoros bandák mozdulnak, vagy csendesednek el. Rend van, és hullik a férgese, ha szól. Mi másért, mint az istenadta nép érdekében? Arról pedig, hogy csodaszerű, ezoterikus hatással van mindenkire, maga Kerényi is kinyilatkoztatást tett. Ezért tulajdonképpen tényleg nem biztosan lát okot arra, hogy komolyan ellenezze a hálaadó szentmisét a félszázadik születésnapján.

Annyi azért már biztosnak látszik, hogy legalább személyes jelenlétével nem verifikálja a templomi összejövetelt. A jelenleg tudható miniszterelnöki program szerint Orbán Viktor külföldön fogja ünnepelni a születésnapját. Azok után, hogy a Blikk-interjú szerint a gyerekei Horvátországban, ő a Balatonnál érezné jól magát, szinte triviális a cél kiválasztása. Bécs, a Tátra, illetve Kolozsvár. Amelyek még csak nem is egy irányban vannak. De természetesen a jól megérdemelt szabadságát mindenki ott tölti, ahol akarja. S természetesen lehetséges, hogy a különböző megnevezett utazási célok talán egy nemzetbiztonságilag titkolandó tényleges hely álcázását szolgálják. Tulajdonképpen éppen annyit lenne érdemes ezzel foglalkozni, amennyit Orbán Viktor foglalkozik a stadionépítésre szánt milliárdoknak jobb helyet tudó ellenzékkel. Semmit. Az interjú szerint legalább is, nem foglalkozik az ellenzőkkel. Ami teljesen nyilvánvaló hozzáállás akkor, ha valaki pontosan tudja, hogy bármilyen ellenzéki véleményt egy mozdulattal leseperhető.

De ez nyilvánvalóan aligha lepi meg azokat, akik a hazai döntéshozatali metódust figyelemmel kísérték az utóbbi időben. Ugyanakkor nyilvánvalóan messzire vezetne a Fidesz vezetőjének születésnapjától. Legfeljebb csak annyira csatlakozva ahhoz, hogy igazán udvariatlan gesztus lehet, a Lányok és Asszonyok Orbán Viktorért Egyesülettel szemben. Már akkor, ha valóban megtartják. Bár a csinovnyik-reflexek ismeretében alighanem megtartják. Mivel lemondása sem bírna olyan látszattal, ami kényelmes lehet a vezérnek gesztust tenni szándékozók számára. Különösen, hogy azért a miniszterelnök sem zárkózott el kategorikusan az aktustól. Olyan látszatot kölcsönözve jelenleg a helyzetnek, hogy „én ugyan tudom, hogy nem illik nyíltan egyet érteni vele, de ha már annyira akarják, hát hódoljanak hálával”. Pusztán a nők iránti udvariasság, és még véletlenül sem a személyi kultusz okán.

De az eljövendő időszakban még alakulhat, finomhangolódhat, a miniszterelnök programja. Még az is lehet, hogy nagy nehezen hagyja magát rábeszélni a részvételre a nekicímzett hálaadáson. Az is lehet, hogy végül a misét is lemondják. Ami biztos, hogy jó pihenést, eredményes regenerálódást kívánhatunk Orbán Viktornak. S boldog, olvasmányokban gazdag születésnapot. Például a demokráciáról szóló olvasmányokkal tarkítottat.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése