2013. április 24., szerda

Előrehozott Portik-Laborc választás?

Forrás: Infodombovar
Javában dúl a Portik-Laborc ügy, melynek nyitánya hetekkel ezelőtt volt. A két főszereplő: Portik Tamás, az Energol Rt. egykori igazgatója, és Laborc Sándor, aki a titkosszolgálat vezetője volt, amíg a Gyurcsányékat váltó Bajnai-kormány ki nem rúgta. Orbán Viktor szerint erkölcsi kérdésről van szó. S ebben mélységesen egyet lehet érteni a regnáló kormány vezetőjével. Szólhat a vastaps.

A vastaps ütemei között azért persze érdemes a mellékzöngékre is odafigyelni, melyek értelmezésekor azt is jó szem előtt tudni, hogy nem a szentek kontra ördögök futballmeccs eredményhirdetéséről van szó. Ezért aztán még annak a véleménynek is teret lehet talán adni, hogy az anonimizáltan publicitást nyert lehallgatási jegyzőkönyvek sem feltétlen a teljes igazságot tartalmazzák. Erre utalt Laborc Sándor, amikor másra vélt emlékezni, mint amiről a nyilvános vita szól. Természetesen, mint negatívan érdekelt fél, akár érdeke is lehet másra emlékezni. Ha azonban bebizonyosodik a kormányzati erők részéről némi manipuláció, akkor az érthető módon válhatna az Orbán-párt egyik erkölcsi koporsószögévé. A feltételes mód azt takarja, hogy az a hívő közösség, amely hálaimát szervez vezére születésnapján, aligha fogja akár a tényektől is zavartatni magát. A forgatókönyv azonban valamiért megint arra hajaz, amikor a tanúvallomást és az ítéletet összekeverik.

Kocsis Máté a Fidesz részéről azt nyilatkozta, hogy az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságát tartja autentikus vizsgálati szervnek. Annyira, hogy Gyurcsány Ferenc egykori miniszterelnök és kormányának titokminisztere, Szilvásy György meghallgatását is felvetette. Az egy dolog, hogy Gyurcsány Ferenc leszögezte erre való készségét a Facebook-on. Ami ennél szembeötlőbb, a Kósa Lajos megnyilatkozása. Az MNO szalagcíme azt emeli ki, hogy szerinte az MSZP a politikai bűnözők pártja. Ami a parlamenti meghallgatások előtt, és mindenféle bírósági ítélet nélkül egyértelműen hangulatkeltő, és a vizsgálati eredményeket megelőlegező. Kósa Lajos tehát úgy tűnik, előre tudja, hogy mit fog határozni a parlamenti bizottság, és egy esetleg peressé váló ügyben a bíróság. Ezzel óhatatlanul pont azt a látszatot erősíti, hogy alapvetően koncepciós ügyként kerül politikai feldolgozásra a Portik-Laborc ügy. Holott valóban az lenne mindenki érdeke, ha egy tisztázó és nem prejudikáló vizsgálat zajlana.

Az, hogy Kocsis Máté gyakorlatilag beismerte a Fidesz Gyurcsány-fóbiáját, aligha jelent újdonságot. Elfeledkezett azonban arról a kommunikációs alapszabályról is, hogy ha az egyik oldalon fajsúlytalannak szeretné tartatni a hívekkel a DK-t, és annak vezetőjét, akkor kontraproduktív lehet, ha minden bokorban egy Gyurcsány-képtől rezzen össze. De majd csak kitanulja a szakmát egyszer. S akkor talán túllép arról a pontról, ahol mindent az orbáni hűségeskü határoz meg. Ám ez legyen a Fidesz problémája. Azonban azok, akik a korábbi önkormányzati választások környékén kirobbant ügyekre emlékeznek, azokkal is párhuzamot találhatnak a jelen ügyben. Akkor is volt egy olyan kampány-ügymenet, hogy nagy hanggal prejudikáltak a kampány során. Annyira, hogy még az ügyészi meggyanúsítások egy része is megtörtént. Egész véletlenül éppen azok ellen, amikor a Fidesz-jelöltekkel eséllyel szállhattak volna ringbe. Az is nyilvánvaló hogy ezekben az esetben már mindegy az is, ha utólag felmentések születnek. A politikai hangulatkeltés megtette a hatását.

Így az, hogy a Portik-Laborc ügy most került ennyire terítékre, és Kósa Lajos is szükségét érezte megelőlegezni a vizsgálati eredményeket, a tisztázási szándékon kívül mást is sejtethet. A normál választásokhoz képest kissé korainak tűnik az ügy leporolása. Még akkor is, ha az ellenzéki pártok közül az MSZP, illetve a DK védekezésre kényszerítése hozhat némi népszerűséget. Azonban ennyivel a választások előtt csak akkor tűnik értelmezhetőnek a népszerűség hajhászása, ha a Fidesz, illetve Orbán Viktor tényleg bepánikolt. A másik lehetőség, amiért érdemes lehet egy akár koncepciós lejárató-kampányba belefogni, az egy előrehozott választás. Ennek lehetősége egy ideje már folyamatosan felmerül. A jelenlegi, látszólag a titkosszolgálatok működéséről kirobbantott botrány tehát egyfajta választási barométerré válhat. S egy előrehozott választás esetén Kósa Lajos reakciója, és az ügy fideszes dimenzionálása is jobban értelmezhetővé válhat.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése