2013. április 28., vasárnap

A bolhapiac, amit Kultúrzsibinek hívnak

Fotó: EISimay
 A bolhapiacok világa mozgalmas és érdekes világ, mivel ebben a külön világban sok minden megvehető, és sok minden látható. Nem egyszer utoljára látható, és ebben semmi pejoratív nincs, mivel számos olyan apróság is előfordul, mely utána egy gyűjtőnél lel hosszabb időre menedéket az idő vasfoga elől. Kivonva ezzel a mindennapi láthatóság hatóköréből. Így aztán kétségtelenül megérte kiballagni arra a bolhára, ami hivatalosan a Nagy Budapesti Kultúrzsibi megtisztelő nevet viseli.

Nem egyedi rendezvény, amennyiben rendre visszatérő kirakodási alkalom a hónapok vége fele. Az utolsó vasárnapokon az Akvárium Klub (V. ker., Erzsébet tér 14.) fölött. Szabadtéren téve lehetővé a turkálást, nézelődést, és beszerzést. S ezzel majdnem minden tudnivaló el is hangzott. Ami még nélkülözhetetlen, az a készpénz, mivel alkudni lehet, de ingyen csak a szemnek van bármi is. De ebben sincs egyedül ez a piac, mivel a világ valamennyi hasonló piacán ez a szabály. Így tulajdonképpen alig van valami, amiben kiemelkedne a többiek közül. Hacsak a puszta léte nem, mivel a bolhapiacok kínálata sokszor alig tér el attól, amit az interneten is össze lehet szedegetni. Ahogy az se lenne túl meglepő, ha jó néhány itt gazdát cserélt cuccot a netes piacokon lehetne majd viszont látni. Akár profik, akár alkalmi vásárlók között is zajlik az adás-vétel. De ez sem unikum ma már.
A háborús szex árafolyama.
Fotó: EISimay

Az tehát teljesen világos, hogy az ember miért látogat el egy ilyen piacra. A hangulat, a látvány biztosan megéri. Ami nem teljesen világos az legfeljebb a névválasztás. Az, hogy valami nagy, vagy sem, nyilván viszonyítási alap kérdése. Külföldi emlékeimet leporolva, vagy az egykori KGST piacok némelyikéről őrzött képet felidézve ez a nagyság kérdéses lehet. De marketing szempontból érthető, ha nehéz lenne úgy hirdetni, hogy „itt nyitjuk meg legközepesebb bolhapiacunkat”. A budapestiséghez azonban tényleg kétség nem férhet, és a kultúra is lehet viszonylagos. Elvégre lehet, hogy valakinek kulturális emlék egy boxer, míg mások szerint egy bajonett is inkább a fegyverek kategóriájába esik. Márpedig a „Kultúrzsibi” a jelen esetben egy olyan bolhapiacot takar, ahol bögrétől a zseb-, és kevésbé zseb-, késeken keresztül a tényleg kultúra-közeli könyvekig minden előfordult.

Ami önmagában persze nem baj, hiszen a bolhapiac is olyasmi, amire igaz, „hogy ki ide belépsz, hagyd kívül a konvenciókat”. Az elnevezésről legfeljebb az a régi eset jutott eszembe, amikor egy kiránduláson bőrig ázva a falu kocsmája után érdeklődtünk a Bakonyban. A megkérdezett helybeli kikérte magának, hogy itt kocsma nincs, csak étterem, amihez meg is mutatta az utat. Az „étterembe” betérve aztán a leghagyományosabb kocsmában találtuk magunkat, bár valóban „Restaurant” volt kiírva. De a névválasztásnál persze mindenki akkorát álmodhat, amilyet a cégbíróság megenged. S Nagy Budapesti Kultúrzsibik egyikére nyugodtan látogasson ki bárki, aki egy igazi bolhapiacot akar megtekinteni, és a kicsit turistákra szabott bemondási árak sem zavarják.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése