2013. április 8., hétfő

Orbán holnap mit tilt be?

Rogán Antal tesztelt, Orbán Viktor tiltott. Nagyjából ezt a forgatókönyvet követi az a fellépés-sorozat, ami talán az „Adj gázt!” néven meghirdetett motoros felvonulás betiltásához vezet majd. A baj nyilvánvalóan nem az, hogy az „Élet Menete” napjára meghirdetett felvonulás elmarad. A mellékkörülmények, az előzmények azok, amik kicsit keserűvé tehetik ezt a gesztust. S nem csak a közelmúltban megjelent, a hazai fasizálódást tárgyaló osztrák könyv esetleges hatására gondolok.

Alig táplálva kétséget abban az irányban, hogy az említett könyv megjelenésének, illetve a megjelenést követő figyelemnek igenis lehetett olyan hatása, ami elvezetett a jelenleg megtapasztalt miniszterelnöki tánclépéshez. Abban a pávatáncban, melyet Orbán Viktor a valóság és az irracionalitás határán lejt. Abban a táncban, melynek során partnerként nem egy esetben a szélsőségek kapnak szerepet. Az ugyanis, amikor belügyi erők felvigyázták a Hősök-terén a gárdisták avatóját, valamiért nem verte ki a miniszterelnöki biztosítékokat. De a motorosok sem. Akkor nem érezte úgy Orbán Viktor, hogy ki kellene vizsgálni az ügyet. Ahogy valamiért az egész politikai közéletből is igen kevesen szólaltak meg azon beszédek kapcsán, amikor Orbán Viktor éppen megvédett valakiket. Függetlenül attól, hogy ez a védelem mennyit ér a gyakorlatban, hiszen azt a magán-nyugdíjpénztárak története ékesen bizonyítja. Azonban érdemes lett volna szólni, hogy megvédeni azt kell, akik veszélyben vannak, vagy veszélyben érzik magukat.

Most utasítani fogja a belügyminisztert a motoros felvonulás betiltására. De amikor népcsoportok érzik magukat veszélyeztetve, akkor Orbán Viktor védelmet ígér. Nem oknyomozást, hogy miként juthattak el odáig, hogy emberek csoportjai érezzék magukat veszélyben. Veszélyben az olyan informális hatalmi tényezőktől, mint az éledő hungarizmus, vagy a Jobbik által patronált gárda. Természetesen jó, ha valóban megvédik azt, akit vallása vagy származása miatt akarnak üldözni. De mikor kérdezték meg, hogy mit tett Orbán Viktor azért, hogy senki ne válhasson ok nélkül bűnbakká? Illetve ezért miért kellene Orbán Viktornak tenni valamit? Miért nem természetes a belügyminiszternek, hogy az állampolgárok biztonságát szavatolnia kell? Miért nem természetes, hogy egy akár utcai összetűzéssel fenyegető politikai provokációt megelőzzön?

Nem! Nem bánom, hogy ez a provokáció elmarad. De sajnálom, hogy állampolgárok védelme miniszterelnöki kegy gyakorlásától függ, és nem alanyi jog a védelemhez való jog. Sajnálom, amikor a kormányzás gyakorlata a belügyminiszter utasítása, és utasíthatósága. Elvégre így bármely szervezet is közvetlenül utasítható, mely a belügyminisztérium alá rendelt. Most egy motoros felvonulás betiltásáért léptetve életbe az orbáni kéziváltót. Egy olyan felvonulás betiltásáért, mely után legfeljebb a fasizálódás főkolomposai ejtenek könnyeket. S holnap? Holnap miért...?

Andrew_s

Megjelent a Propeller oldalán is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése