2013. április 1., hétfő

Egy kép mind előtt/alatt.

 A Fidesz múltját illetően van egy kép, ami rendszeresen előkerül a világhálón. Igen, az a kép, ami Orbán Viktor személyes honlapján is ott található. Nem túl jó minőségű fekete-fehér kép. Azt hivatott ábrázolni, hogy a vezért ifjonti korában mit összevegzálták a karhatalom akkori tagjai. Legutóbb, kicsit megvágva, azzal összehasonlításban bukkant elő, ami Lendvay utcában történt.

Először az internetes portálokon, majd a legutóbbi tüntetésen is felbukkant az említett, összehasonlító kép. Ugyanakkor az eredeti kép kapcsán akár kérdések is felmerülhetnek. Olyanok, amelyek a demonstratív erejét nem, de a hitelességét kétségbe vonhatják. S pár kérdése az sem segít, hogy egy nagyobb, több környezeti részletet is tartalmazó változat is létezik belőle. Minden esetre álljanak itt a képek. A dokumentáció kedvéért is.
 
Egy kétséges hitelességű múlt és a kétségtelen jelen.
Forrás: 168óra
A kép a tüntetésen
Fotó: Zina Mihailova
Budapest, Szabadság tér, 1988. június 16.
Forrás: orbanviktor.hu
Egy teljesebb kép
Forrás: www.tvn.hu (a képen szereplő blogot nem sikerült fellelni)
S végül megemlítendő, hogy létezik egy videó, mely az ominózus napon, 1988. június. 16. -án készült a Szabadság-téren. Az említett képek azonban, úgy tűnik, nem abból kerültek kiemelésre. Holott jó lenne tudni, hogy készíthette a képet, mivel ez egy csapásra megválaszolná a kérdéseket. Például azt, hogy miként férhetett el egy rendőr a kocsinak szorított főszereplő és az autó közé. Ráadásul úgy, hogy a letartoztatás alatt levő egy egyszerű hátrabiccentéssel bármikor lefejelheti. Már akkor, ha van egy kis kurázsi benne. Ahogy az is valószínűnek tűnik, hogy amikor az ember torkának feszítenek valamit, akkor inkább szabadítani akarná a levegő útját. Ha kézzel nem tudja magát védeni, kevésbé valószínű, hogy rábólint a gumibotra. De ezt egy orvos talán meg tudja jobban válaszolni.


Ahogy a régi fényképeket jobban ismerők adhatnak talán magyarázatot a kép fényjátékaira. Például arra, hogy az autó mögötti terület miért olyan vakítóan fehér, ha a kép baloldalán sétálók talpa alatt látható a talajszint. Vele az árnyékokkal. Amely árnyékok vetülése megfelel az Orbánt fogó egyik rendőr hátán látható megvilágítás fényforrásának. De az autó motorháztetője annyira túl van világítva, és a letartóztatotthoz közeli csillanás, illetve az első kerék árnyéka mégis olyan, mintha ezeket a részeket talán egy másik irányból érné a fény. Ám biztos, hogy van ezekre a kérdésekre valós, és minden kétséget eloszlató magyarázat. Egy fényképésztől, fotórestaurátortól talán. De leginkább az eredeti szerzőtől. A kép ugyanis tényleg nagyon régóta kering az interneten, és igazán kár lenne, ha a jelenlegi miniszterelnök múltjában bármi kétséges pont maradna. Már csak a házelnök által is oly magasra értékelt morál okán sem. Kínos lenne, ha a tér a gyalogosokkal, a rendőrautó egy talán beszállni készülő főtörzzsel, az intézkedő rendőr, és a lefogott feje nem egyszerre lett volna egy helyen a Szabadság-téren.

Andrew_s

1 megjegyzés:

  1. A http://gepnarancs.hu/2013/04/egy-kep-mind-elottalatt/ alatti megjelenéshez érkezett kommentek alapján az eredeti fényképet Kapitány Éva készítette.

    VálaszTörlés