2013. április 3., szerda

Üzenet Orbánnak a Gyorskocsiból.

A Fidesz székházfoglalója kapcsán az elég gyorsan kiderült, hogy a kordonbontó civil kurázsi csak akkor ér valamit, ha annak színrevitelét Orbán Viktor koordinálja, vagy hajtja végre. Természetesen nem az abszolút erény-skálán, hanem a Fidesz háza táján. A miniszterelnök ifjabb éveiből származó mondatokat felolvasó olvasó-Békemenet találkozó eredménye, mint tudjuk, egy feljelentés volt. Ismeretlen tettesek ellen és garázdaságért. Azonban azzal, hogy a diákság helybe ment a rendőrségre, a fagyi tulajdonképpen visszanyalt.

Ahhoz képest mindenképpen, hogy a savazással fenyegető, vagy a diákokat rángató hős székházvédők elleni feljelentéssel mintha még mindig adós lenne Selmeczi Gabriella. De ők bizonyára elfogadták a kekszet a kezéből. Lehetne természetesen azt is mondani, hogy a részt vevők feladták magukat, és ezzel egyfajta béketeremtő gesztus tettek. Az önfeladás azonban ilyen ügyekben nem látszik működni, mivel azt csak a kormányzat várná el mindenkitől, aki átesett a szociális hálón. Ami, mi tagadás nem egy nehéz művelet, mivel az a háló jószerivel csak lyukakból áll. Azonban ez legfeljebb csak annyiban kötődik a diáksághoz, amennyiben annak idején Balog Zoltán szinte azt közölte, hogy aki szegény annak lehetőleg a gyereke se tanuljon. Mielőtt azonban nagyon elkalandoznánk ebbe a múltbeli irányba, inkább maradjunk annál a gesztusnál, amivel a diákok igyekeztek elejét venni a további homályos célozgatásoknak.

Megszüntetve magukat ismeretlen tettesnek tettetni. Mely tömegbe simuló mimikrivel eddig is igencsak adósak voltak, mivel a tüntetésekről készültek felvételek. Olyanok, melyen arcukkal és tábláikkal vállalták magukat. De tudjuk, Selmeczi Gabriella mégsem adhatott le egy névsort a személyesen általa sem ismert diákokról. Így maradt a rendőrségi szakzsargon az ismeretlen tettesekről. No meg a garázdaságról. Bár attól, hogy a diákok leadták névsorukat és elérhetőségüket a Gyorskocsi utcában, a garázdasággal még mindig vádolhatók. Azonban legalább biztos helyre lehet kézbesíteni a kihallgatási idézéseket. Nem szorul majd rá a rendőrség egyik járőre, tanúbegyűjtője sem, hogy metróállomáson, vagy kollégiumi szobában tartoztasson fel, illetve le akár egyetlen diákot. Olyan módon legalább is, hogy bejelentés és idézés nélkül tegyék ezt. Amely megoldás azt a csengőfrászos érát idézheti, ami iránt túl sok nosztalgikus érzése a Fidesz vezetőinek sem lehetet.

Mert az inkább a Rákosi-, mint a Kádár-korszak vége fele dukált a rendszer kinevezett ellenségeinek. Ezt a szintet pedig Orbán Viktor, és hű vazallusai már csak életkori okokból is kihagyták a történelemből. Ami természetesen nem jelenti azt, hogy ne ismerhették volna olyan, náluk idősebb szimpatizánsoktól, melyek azért jócskán előfordulnak a Fidesz holdudvarában. De az itt, a hatalomszag forrása körül, dongó volt MSZMP-, és KISZ-tagok felsorolásától is tartózkodnék. Már csak azért is, mert ilyen névsorok az internet világában számos helyen megtalálhatóak. S azért is mert Szijjártó Péter is megmondta, hogy ők nem kommunisták. Mi meg hiszünk neki, hiszen eddig is maga volt a kicsattanó, azeri baltával faragott őszinteség-szobor. Tehát nem komcsizzuk le a kormányt, mivel ezen a minősítés kiosztása a házelnök privilégiuma. Maradjunk tehát a diákok névsoránál. Annál, mely alapján legalább azt lehet tudni, hogy kik azok, akik felvették az eléjük hajított bolsi-kesztyűt. Nem megtartva azt megőrzésre, mint annak idején tette a mai Fidesz-vezetés, hanem tulajdonképpen szálánál felfejtve. Ugyanis innentől kicsit nehéz lehet Bajnai-gárdázni, meg tömegbe simuló, sötétben bujkáló gazoknak lefesteni a diákságot. Mely beskatulyázásra hajazó vélemények éppen úgy felbukkantak, mint a származásukat, pontosabban a szüleik ideológiai nézeteit felhánytorgató vélemények.

Azonban a gesztusnak van egy nagyon világos üzenete is. Nevezetesen demokráciaügyben. Már akkor, ha demokratának lenni tényleg annyit tesz, hogy nem félni. Ebből a szempontból a Fidesz a maga pánikreakciójával tulajdonképpen kérdésessé tette demokratikus voltát. Na jó! Legyünk méltányosak. Nem ezzel, vagy nem csak ezzel. De ezzel is. Miközben a diákság nem csak decibelek szintjén, hanem immár a gesztusok szintjén is a demokrácia mellett tette le a voksát. Jelezve azt, hogy ők tényleg más moralitáson állnak, mint a Fidesz. Ahogy azt Kövér László is említette. A moralitáson túl azonban azt is megüzenték a Fidesz prominenseinek, hogy valóban egy másik korosztály már, mint azok, akik az 1900-as évek második felében voltak fiatalok. Nem csak, hogy nem ismerik a saját bőrükön a közvetett megfélemlítés hatalmát, de köszönik, nem is akarják megtanulni. Ha pedig valamitől, akkor ettől eshetnek komolyabban pánikba a kormányzó pártok. A lélekre kovácsolt abroncs repedezése ugyanis az informális hatalom gyengülését jelzi. Márpedig ez elvezethet egy nyílt hatalmi színvalláshoz, illetve ennek kényszeréhez. Miközben a nyílt diktatúra mégsem olyan, aminek beismerése sok hozadékot jelentene egy olyan országban, mely piacát tekintve már most is erősen kitett a környező államoknak. Persze kérdés, hogy ez az üzenet az informális hatalom megszűnéséről célba ér-e? S amennyiben célba ér, van e még füle valakinek meghallani arrafele, ahol lassan már csak a támogató tapsvihar számára terem szellemi tér.

Andrew_s

2 megjegyzés:

  1. Hajrá Abszurdisztán hajrá Orbánfasisztán!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Delegalább még vannak, akik demokráciában tud gondolkodni. Ha nem is a kormány az.

      Törlés