2013. április 4., csütörtök

Mindennapi Viktorunkat...

Az internetes app-ok világa nagyon változékony, és valóban sok hasznos dologra is felhasználható. Például dokumentumok olvasására is. Így kedvenc könyve mindenkinek a hóna alatt lehet. S ez így van jól. Ezen buzdulhatott fel a Political Capital Institute, amikor úgy döntött, hogy kedvenc politikusát is mindenki vigye magával. Elkészítvén a „Napi Viktor” nevű alkalmazást. 89 eurocentért. Csak nekünk, csak most.

Könnyen lehet, hogy az, aki a technológiai hírek között először bukkant rá erre a gyöngyszemre, nem is tudta elsőre, hogy mit olvas. Elvégre könnyen lehet, hogy feltörték a rendszert, és most politikai hekkerek ilyen alkalmazások hírével akarják elriasztani az iPhone használóit a 2014-es választásoktól. Esetleg gonoszan provokatőr manók szállták meg azok szellemét, akik különben vérbeli demokrataként a személyi kultusz látszatát is el akarnák kerülni. Ellenkező esetben arra kellene gondolnunk, hogy a diktatúra, az egyszemélyi vezetés felé robogást akarták egy finom kis csilingeléssel a figyelmébe ajánlani a mobilozóknak. Az alkalmazás munkanyelve, az azt hirdető honlap tanúsága alapján angol. Bár az alkalmazásról publikált képernyőképek, és a kísérőszöveg magyar. Alighanem a fránya iTune világa követeli meg tehát az angolosítást.

Az említett kísérőszöveg egyébként eloszlatni látszik a kételyeket. Teljesen világos, hogy a fejlesztői önvallomás alapján a Napi Viktor alkalmazás azoknak készült, „akik naprakészek szeretnének lenni Orbán Viktor megszólalásait illetően”. Mely mondandókról kis csengetés tudósítja a felhasználót. Alighanem azért, hogy a „mennyből a Viktor” érzése teljes legyen. A politikai tréfa tehát úgy tűnik kizárva. Komolyan gondolták. S tulajdonképpen ettől is félhettünk. Nem azért, mert a sokszor hitkérdéssé vált orbanizmus hívei ne érdemelnék meg ezt a magas szintű kiszolgálást. Ha pedig a Political Capital Institute vagy Orbán Viktor rá van szorulva azokra az eurocentekre, akkor a hívőktől igazán megérdemlik. Őket alighanem az sem zavarja, ha ezek a húzások éppen a személyi kultusz felé robogó diktatúra képét villantják fel. Elvégre ők alighanem így szeretik az ő Viktorukat. A nem iPhone-t használókkal szemben azonban kissé diszkriminatívnak tűnik ez a megoldás. Igazán szégyen gyalázat, hogy milyen kirekesztőek tudnak lenni ezek a csinovnyikok.

Roppant felelőtlen és kirekesztő az, hogy a „Napi Viktor” Android-ra nem tölthető le, és internetes flash-programként sem érhető el tetszőleges böngészőből. Elvégre elég sokan rohangálnak Android-os okos-telefonokkal, és sokaknak még ilyenre sem telik. Azok pedig, akiknek nemhogy számítógépre, de kenyérre sem nagyon telik, azok figyeljék csak a halk csilingelést az utcán. Azon járókelők zsebéből, akiknek már házhoz megy Viktor. S kérdezzék meg ezen polgártársaikat, hogy mit üzen nekik aznapra a miniszterelnök. Mert boldogok, akik megszólíttatnak, és segíthetnek a szellemi éhezőkön. Halleluja!

A történelem korábbi koraiban élő vezérek eközben csendben pironkodnak, hogy nekik miért kellett évtizedekkel, évszázadokkal korábban születni. Megalkudva a zsebben hordott vezéri écák kötelezővé tételével, lovas futárokkal, harsonásokkal. Míg most egyik pillanatról a másikra felharsanhat a kiáltás: „Mindennapi Viktorunkat add meg nekünk ó nagy NET”.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése