2013. április 5., péntek

Festészet az idegsebészetben.

Az idegsebészet elsőre aligha tűnik olyan területnek, ami ihletőleg hathat a festészetre. Miközben kétségtelen, hogy az idegrendszer és a hit kapcsolatba hozható. A két előző mondatot pedig egy sajátos kiállítás kapcsolja össze, ami egy könyv illusztrátorának műveibe nyújt bepillantást.

A művész Muhari-Papp Sándor Balázs, a könyv a „Művészet és idegsebészet együtt a hitben” című mű, melynek szakmaiságát Csókay András jegyzi. A kiállítás alapvetően a könyvben is közölt művekre alapul, és helyszíne a TIT Stúdió Egyesület Budapesten (1113 Budapest, Zsombolyai u. 6.). A kiállításon festmények és rajzok egyaránt láthatóak. Nem egy esetben más művészeket is idéző formában. Így a rajzokról szinte biztosan lesz olyan, akinek a múlt nagy művésze, Leonardo da Vinci jut majd az eszébe. Akiről tudjuk, hogy anatómiai ismereteit igencsak pontos vázlatokban örökítette meg. Holott alapvetően nem orvosi munkákhoz készültek festményei, szobrai.

Muhari-Papp Sándor Balázs ugyanakkor, mint az a kiállításon olvasható életrajzból is kitűnik, kifejezetten orvosi illusztrációs szándékkal működött együtt az idegsebészettel kapcsolatos művek megalkotásakor. Ugyanebben az életrajzban olvashatjuk, hogy ifjabb éveiben komolyan vonzódott Hieronymus Bosch művészetéhez. Ezt a vonzódást, például a műtőket ábrázoló képeket látva, aligha vonhatnánk kétségbe. Az alighanem elvárt ábrázolási pontosság dacára jól látható a „Gyönyörök kertje” alkotójának hatása. Azonban egy kiállítás képeit igazoltan megzenésítették már, de részletes, tételes leírására nem vállalkozok.

Inkább az a javasolható, hogy az, akinek ideje engedi, sétáljon el a Feneketlen tó környékére Budán, és nézze meg a kiállítást. Ezt 2013. április 21.-ig teheti meg a nagyérdemű. Utána már csak a könyvben lehet nézelődni, vagy esetleg figyelni, hogy másutt nem kerülnek-e kiállításra a képek. Amikre nyugodtan elmondható, hogy azokat látni kell.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése