2014. április 1., kedd

LudoViktor

Forrás: Magyar Narancs
Behúz! Kidülleszt! Lépés indulj! Aki volt katona, vagy látott már díszszemlét annak ismerős lehet ez a három felkiáltás. Aki olvasott Rejtőt, annak nem feltétlenül, mivel ott valami torzult francia üvöltésként interpretálta a szerző a légiós őrmesterek egyszerű lelkivilágát. Aki a Ludovika átadásáról készült képeket nézi meg, nem biztosan jönne rá a felszólítások eredeti céljára.

Az eredetiben a hasat kell behúzni, a mellkast kidülleszteni, és ezt követően elindulni. Bakancstalp lecsap, arc merev, stb. Ebből a merev arc megvalósult az orbáni interpretációban is talán. Bakancsa azonban nem volt, és a behúzás majdhogynem a nyakára, míg a dülledés a pocakjára volt igaz. Ami nyilván egyéni adottság kérdése. Nem lehet mindenki deli szál legény az ötvenen túl. Még akkor sem, ha annak idején tett holmi megjegyzéseket a pocakos tábornokokra. Azonban ettől még nem okvetlenül kell olyan zakót felvenni, ami olyan előnyösen emeli ki az említett testtájékot, mint amikor Tuskó Hopkins fel egy egy számmal kisebb zubbonyt. Nem kényszert, katonait. De legalább a kar lendül. Még ha kicsit össze-vissza is. Elvégre Orbán Viktor sem emlékezhet mindenre, amit annak idején a kötelező sorkatonaság során próbáltak az emberekkel megtaníttatni. A sok marhaság mellett, amiből csak a permanens fülkeforradalom maradt úgy látszik örök. Meg a vágy a parancsolásra.

Ha nem is zubbonyban (nem kényszer, hanem katonai), hanem öltönyben. Nem katonaiban, hanem civilben. Mert ő civil úr. Mint Tuskó Hopkins, miután kiderül, hogy ő mégsem katona. Hiába volt zubbonyban. De Tuskó Hopkins nem volt ott a Ludovikán, és Török Szultán szelleme is másutt kísértett egy várpalotai ellentüntető „Gyurcsány végleg takarogy” feliratú tábláján. Tehát Tuskó Hopkins távol maradt a nagyszerű szemlétől, melynek keretében csak sikerült hétfőn is felavatnia valamit a miniszterelnöknek. Mert kellett már egy egyetemi főhadiszállás, mint egy falat kenyér. A hivatalos kormányrizsa szerint minden esetre ilyesmiket mondott a permanens fülkeforradalom vezénylő tábornoka. Öltönyben. Nem zubbonyban. Sem katonaiban, sem kényszerben. Csak kényszeresen. Mondván a nagy megnyitásban, hogy történelmi kötelezettségként „megújult épület méltó főhadiszállása lesz a budapesti Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek”.

Így aztán nyilván máris sokkal szebben emlékeznek a 2012-es tanévnyitóra, akik akkor a napon ájuldoztak. Ami egyfajta szemléltető tanévnyitó volt. Mint a rejtői szemléltető oktatás. Az utóbbi ugyebár azt jelentette, hogy az árnyékban oktatták az újoncokat, míg a büntiben levő a tűző napon állt, és szemlélte. 2012-ben az avatásra meghívott civil urak és hölgyek nyitottak tanévet az árnyékban. A diákság meg állt a napon és szemlélte. Meg hallgatta. Ájulásig. Szó szerint. Akkor valahogy Orbán Viktornak nem jutott eszébe ellejteni a diákság előtt. Nemhogy zubbonyban (sem kényszer, sem katonai), de tökig kigombolt ingben sem. Igaz, akkor nem volt kampánykorszak, csak rohadt meleg. Most viszont sétaidőszak van, és kampánykorszak. Micsoda különbség! Hatalmas. Legalább akkora, mint a mozi és a kaszárnya közti különbség. Bár én a mozit jobb szerettem. S valahogy most is jobb szeretem.

Amitől persze még kellhetett az a Ludovika. Az ugyebár történelmi kötelezettség volt. Ha nem is világos így kapásból, hogy kivel szemben is volt történelmi kötelezettség. A katonaság eddig is, évtizedekig el volt nélküle. Azért persze nem baj, hogy felújították. De lehetne például a permanens forradalmak történetének szentelt múzeum. Vagy csak úgy: múzeum. Egy szépen felújított épületben. Zászlókkal, harcálláspontokkal, és itt maradtan harcoló permanens forradalmárokkal. Egy külön részlegben pedig terepasztalkákkal, forradalmacskákkal, fülkécskékkel és zubbonykákkal (nem katonai, hanem kényszer). Az úri közönség pedig minden délután, tea után elmehetne, és ünnepélyesen megtekinthetné az önműködő villamosjegyet.

Egyébként tényleg nem sajnálom, hogy felújították a Ludovikát. Elég fontos személyiségek kerültek ki onnan, hogy a hely szelleme megérdemelje az új kabátot. Csak azt sajnálom, hogy ebből is sikerült kampányeseményt generálnia a generalissimusok szellemi utódának. Holott ülhetett volna ismét az árnyékban. Nyugodtan. Tologatva a békemenetecskéket. Mielőtt Jagodek felszolgálja az esti zubbonyt. Ha nem is turbigo módra.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése