2014. április 28., hétfő

Áder beszélt valamiről Auschwitzban?

A Holocaust és a szélsőségek. Miközben a Parlamentben megy a nagy egyezkedés, és az ellenzék morálisan végképp lemond minden operatív lehetőségről, zajlik a hírek félrecsatornázása. Sikeresen, és sajnos nem ok nélkül sikeresen. A Parlamentben pöffeszkedik ugyanis az a párt is, melynek jelképe alatt tett egészségügyi sétát a gyulai bíróságon emiatt éppen csak meg nem dicsért rasszista egylet.

Rudolf Heß-nek, Hitler helyettesének születésnapján Szakály Sándor, a történészek szégyene megállapodást köt a Holocaustban részt vevő magyar hatóságok még tisztábbra mosogatásában. Egy nappal később szentté avatták II. János Pál pápát, aki világosan kimondta: a kereszténység nem lehet többé antiszemita. Dörner pedig, míg jobb ötlete nincs, kegyhelyet létesít a Gój motorosok által is támogatott Újszínházban. Hétfőn ellenben, magyar zarándokokkal az élen, elindult a menet az auschwitzi egykori haláltáborból a mintegy három kilométerre lévő birkenaui emlékhelyre. Magyarokkal az élen, mivel szinte minden harmadik áldozat Magyarországról érkezett annak idején. Magyarokkal az élen, mert a magyar Holocaust 70. évfordulója van. A magyar Holocaust 70. évfordulója, melyre Orbán Viktor a hadiszövetségeshez bevonuló fasiszta haderőknek tisztelgő szoborral állíttat emléket. Egy szoborral, mellyel szemben a tervezet bejelentése óta folyamatos a tiltakozás. Egy szoborral, melynek kivitelezését a kormányfői ígéretszegéssel szemben kibontakozott mozgalom igyekszik meggátolni.

Eközben Áder János, a magyar köztársasági elnök, az auschwitzi egykori haláltáborból a mintegy három kilométerre lévő birkenaui emlékhelyre tartó zarándoklaton vesz részt. Elvben. Mert a gyakorlatban ezt közli az MTI: "Altorjai Anita, a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtóigazgatója az MTI-vel azt közölte: a repülőgép meghibásodása miatt az elnöki delegáció gépkocsival ment Birkenauba -, így sajnos a rendelkezésre álló idő rövidsége miatt az államfőnek nem volt lehetősége arra, hogy az Élet menetével tegye meg az utat Auschwitztól Birkenauig". Így Áder János alighanem a kezdőponton, de még inkább csak a végponton, ragadta meg a szót és a mikrofont. S ott emlegette a menet kapcsán tartott megemlékezésen Magyarország legnagyobb temetőjeként az egykori haláltábort. Okkal, mivel a németekkel szövetséges magyar hatóságok, illetve a magyar hatóságokkal együttműködő német fasiszták nagybeszállítói a táboroknak. Áder János arra is emlékeztetette az emlékezőket, hogy közel félmillió honfitársa lelte ott halálát. A Szabadság téren a kivitelező pedig birtokvédelmet kért, és a józsefvárosi jegyzőtől kapott is. Elérve, hogy karhatalommal vitethetik el azt, aki zavarni merészeli az Orbán-Vona tengelyt erősítő szoborzat megvalósulását. Függetlenül attól, hogy a felszínen a Jobbik sem szereti a Fideszt. A mélyben paktumszerűen erősítik egymást. A Fidesz valójában nem tesz semmit a szélsőségek ellen, és furcsa módon a szélsőségek sem bonyolódnak konfliktusba a kormányzattal.

Áder János auschwitzi véleménye szerint erkölcsös ember erkölcstelenségnek kell, hogy tartsa a bűn mentegetését és relativizálását. Ennek alapján a Veritas igazgatója kezdhetne pánikolni, és felkészülni az állástalanságra. A Szabadság téren pedig a kivitelező kezdhetné összeállítani a lelépéséhez szükséges konvoj számára az eszközök listáját. Ha Áder János erkölcsös ember, és nem hazudik, akkor saját véleménye szerint még a hazafele megtett úton akár repülőgéppel, akár autóban teszi meg azt, kezdhetné végiggondolni a fentiekhez vezető lépések megtételéhez szükséges tennivalókat. Ha auschwitzi beszéde nem üres locsogás, akkor megérkezését követően kölcsönkérhetne egy csákányt, vagy pajszert, és legalább jelképesen odacsaphatna a gábrieles bronztemető alapjainak. Kis ütést mérve a betonra, de hatalmas lépést téve a személyes hitelességének épülete felé. Aminek első lépéseként elmesélhetné, hogy a két tábor közti úthoz miért kellett volna neki repülőgép. Gyalog sincs messze.

De betonilag azért nem ártana az említett gesztus. Még akkor is, ha nyitva hagyná a kérdést a lapok előre leosztását találgatók számára. Orbán Viktor számára kellő hátteret, menekülőösvényt nyithat egy áderi gesztus, hogy a szoborzatot minimális presztízsveszteséggel dobja sutba. A szélsőséges hívei szemében Áderre kenve ennek ódiumát. Ehhez azonban az kellene, hogy a miniszterelnök bátrabb legyen, és jelenleginél kevésbé nárcisztikus. Bátornak azonban eddig sem volt bátor, és személyes csalhatatlanságánál, alighanem csak a személyes bölcsességében hisz kevésbé. A helyzet valószínűleg a korábbi recept szerint megy majd tovább. A kormányfő továbbra is megpróbálja egyszemélyben kézben tartani a pártjait, és játszani a rasszistáknak kedves húrokon. Miközben kifele, a nemzetközi porondra továbbra is delegál majd valami marhát, aki a polkorrekt pojáca szerepét eljátssza.

Áder tehát mindaddig a nemzetközileg elvárt szöveget nyomató, köz-locsogó, amíg meg nem jelenik a Szabadság téren a csákánnyal. Akár repülőgéppel, akár autóban. Legalább egy szimbolikus csapást mérve a fasiszta szövetségek emlékművének alapjaira. Hacsak nem fél, hogy a józsefvárosi jegyző elviteti egy rendőrrel.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése