2014. április 11., péntek

Sorok közti tasli Merkeltől

Miközben egy csoffadt angyalra bízott népnemzeti pallosrángatás-ügyi szoborzatból csinál Parlament kisebbségi többsége kabinetkérdést, a gratulációk miatt is nagyon büszkék ám magukra. Néhány miatt joggal, míg párat talán el sem olvastak. De a nagy örömujjongás közben, a pálinkaharc terén is vedelve olvasni biztos nehéz dolog.

Így aztán teljesen beleélték magukat abba, hogy miután a Mazsihisz jó nyálasan körbeujjongta Orbán Viktort, és a városban is körbeplakátolták a plakátokat mindenkinek kutya kötelessége megtapsolni a Vezért. Fel sem merült gondolom a sok boldog, és főleg gazdag órát remélő uraságban, hölgyeségben, hogy más reakció lehet a bolsevik típusú választási győzelemre, mint a gazsuláló sokaság felvonulása. Holott már a saját bőrükön is tapasztalhatták volna, hogy a világ nem Orbán Viktor körül forog. A nagyvilág nem egy nagy felcsúti stadion, ahol a szotyihéj távköpése az egyetlen főműsorszám. S minél fröccsenősebben sikerül, minél több embert megalázva, annál nagyobb tapsot kap a nyálas tömegtől. Talán a tapsviharban nem sikerült meghallani Angela Merkel szavait.

Bár azokat nem meghallani, hanem elolvasni kellett volna. Amihez vagy segédszemélyzet kell, vagy a tapsolást kellene abbahagyni. A segédszemélyzet a papír tartásához kellhet ebben az esetben. Bár a mostani papírok inkább kották. Azt jelezve, hogy mikor kell spontán vastapsolni, és mikor elég csak pianóban, apránként dübörögni. Ezt jelekkel is lehet érzékeltetni, és olvasni sem kell tudni. Úgyhogy az is lehet, hogy a nemzeti pálinkától ködös tekintet gátolta meg a Fidesz kommunikátorait az olvasásban. A Vezérnek és környezetének ilyesmire úgysincs ideje. Nekik átadni kellett a dolgokat anno a kampányban, és most elsunnyogni a széteső Patyomkin-falu potyogó téglái elől. Így aztán egy szavuk sem volt, de nem is lehetett az ellen, hogy nagy boldogan a Fidesz honlapjára is kiidézzék azt az irgalmatlan taslit, amit Angela Merkel átnyújtott. Gratulációba csomagolva.

Próbáljuk meg lefordítani hát. A Havasi Bertalan sajtó-összekötő által jegyzett közleményben olyanok vannak, hogy a kancellár-asszony felhívta Orbán figyelmét „pártja választási sikeréből az a különleges felelősség fakad, hogy ismételt nagy többségét józansággal és érzékenységgel használja”. Magyarra fordítva: „Fogd vissza magad, öcsi!”. Mert, mint Merkel írja: „Ennek során [mármint a józan, stb..] Ön továbbra is számíthat Németországra mint megbízható partnerre Európában”. Lefordítva: „Ha nem fogod magad vissza, gazdaságilag, de lehet, hogy politikailag is nyakon vágunk” Mert azért még mindig Németországtól (is) függ a magyar gazdaság, és nem fordítva. Politikailag pedig szintén nagy befolyással bír Angela Merkel, aki megemlékezett a vasfüggöny lebontásának negyed százados évfordulójáról is.

Amivel óhatatlanul párhuzamot idéz Horn Gyula és Orbán Viktor között, és nem okvetlenül az utóbbi javára. Írván a közlemény szerint, hogy a vasfüggöny megbontása olyan aktus volt „ami Magyarország meghatározó szerepének köszönhetően az Európa megosztottságának leküzdéséhez vezető első lépés volt”. A fentiek szövegösszefüggésében: „Apóca! Horn Gyula Európában elismert kvalitású politikus volt. Neked még kepesztened kéne kicsit, hogy a nyomába sündörögj”. Szinte már hallom, amint Wittner Mária szolgálatba helyezi magát, és megátkozza Angela Merkelt. Esetleg a Berlinbe induló Békemenet első sorában üvöltve. Miközben azért finom célzás is történt a levélben arra, hogy „vagy igazodsz, vagy kivágunk, mint macskát”. Amely utóbbi már csak azért is kínos lenne, mert azért nagy bőszen átadott kampánycsodákban nem kevés EU-s pénz van.

Pénz nélkül pedig kicsit nehéz. De arra az esetre, ha valakinek az előbbivel kapcsolatban kétsége lenne, a levél zárása is erről szó: „"Ebben a szellemben örülök az Önnel folytatott további együttműködésnek" - zárta sorait a kancellár”. További figyelmeztetésként, hogy „vagy tudomásul veszed, hogy hol a helyed, vagy elzárjuk a pénzcsapot”. Amely utóbbit nominálisan lehet talán pótolni Észak-Koreából vagy máshonnan, de a piacok attól még Európában vannak inkább. Meg az utak is. Hacsak meg nem fogja Orbán Viktor az országot, és nem viszi el a kínai határ mellé. Nem politikailag, hanem fizikailag. De ez nyilván csak közvetve van kapcsolatban a Merkel-gratulációval.

Azzal a gratulációval, amit talán jobb is, ha nem értettek meg a jeles orbanisták. Különben Kumin Ferenc esetleg már írná a tiltakozó jegyzéket a szabad magyar kormányzat nevében a gaz, és kormánybefolyás alatt nyögő kancellár ellen. Lázár János pedig hadat üzenne a német-norvég tengely ellen. A vagdalkozás ugyanis mindig látványosabb a gondolkodásnál.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése