2014. április 18., péntek

Potemkin kényszermunkásai Salgótarjánban

Grigory Potemkin
Forrás: Wikipedia
Orbán Viktor bevésett nevével fémjelezve átadták a Várkert-bazárt. Majd bezárták. Az üres homlokzat mögötti semmi ágán fityeg a beszédhibás átadási plakett. Szinte azzal a lendülettel adták át a négyes metrót is. Azóta többször is megállt. A tervezett megállók közül sem készült el, csak tíz. A választások előtt csak úgy duzzadt a közmunkások ökle a kapanyél körül. Azóta kiderült: már lazíthatnak.

Az ötlet nem új. Már nagyon régen ismert jelenség. Annyira, hogy már Rejtő Jenő is megemlékezett a halhatatlan emlékű Grigory Potemkin-ről. Aki nem hiszi, olvassa el Laméter-kapitány történetét Csülök interpretációjában. Már annak idején kitalálták, hogy az uralkodó jobb lelki egyensúlyát szolgálja a látszólag boldog tömeg a látszólag szép falvakban. Amelyek aztán szét is eshetnek, ha az uralkodó már messze jár. A közelmúlt hazai példái alapján azért kezdek aggódni a felcsúti csodastadion megnyitóján megjelenőkért. Ha esetleg az is úgy épült meg, mint a Várkert-bazár. Lehet, hogy a vezéri szotyihéj-köpőhely kivételével minden szétesik, ha hangosabban mernek tapsolni, mint amennyit a statikusok kimértek esetleg várható zajterhelésként.

Azonban, ha már szó esett a közmunkásokról, ott is, az ő esetükben is omladozik a látszathomlokzat. Azért lehet nyugodtan lazítaniuk, mert a választások elmúltával mintha a rájuk fecsérelt kormányzati pénzek ugyancsak elfogytak volna. Holott maga az intézmény még kellhet, mint egy falat, igaz kicsit penészes, kenyér. Az egzisztenciálisan tönkrement, tönkretett emberek tömegeinek sakkban-tartására. Akik nyilvánvalóan nem feltétlenül repesnek attól az örömtől, hogy milliárdossá hazudott főcsőszerelők, polgármesterek szemetét takaríthatják. Éhbérért. Hacsak nem napidíjért, illetve parancsra kell lelkesedniük. Mint amilyen szabadtéri előadást legutóbb Salgótarján fideszes polgármestere szervezett meg egy TV-stábnak.

Erről, pontosabban a lebukásról a Népszava számolt be. Arról, hogy az „arte” csatorna stábját egy megrendezett jelenettel akarták megvezetni. Olyan közmunkásokat mutogatva, akik mindennel meg vannak elégedve. Nem kicsit, hanem nagyon. Aztán a bekapcsolva felejtett mikrofonba mondta a polgármester-asszony, hogy ez csak megrendezett élőkép. Az a gonosz tolmács, meg lebuktatta. Így aztán addig mentek, mendegéltek a TV-sek, míg a kerek-erdőben találtak igazi közmunkásokat is. Akik nem voltak annyira elégedettek a sorsukkal. Nem annyira, mint amennyire elégedetlenek voltak. S ezt nem átallották el is mondani.

Ez még akkor is igen kínos, ha egy perc kétség nem gyötör aziránt, hogy a salgótarjáni polgármester-asszony semmiről nem tehet. Az elsődleges bűnösök nyilvánvalóan az árulkodó közmunkások. Ők egyenesen az orbáni harc árulói. Szinte már hazaárulók. Aztán persze ott van az a szemét tolmács. Az, aki a nem hivatalos szöveget is képes lefordítani a szintén bűnösen túlbuzgó forgatócsoportnak. Kumin Ferenc NER-társtól elvárjuk, hogy azonnal jelentse is fel őket. Egyenesen a Galaktikus központban. De legfőbb bűnös mégiscsak az ötletadó, Grigory Potemkin. Különben is: külföldi és herceg. Fúj! Az ősei sem feltétlenül a Turul tojásában fogantak. Abcúg! Amellett ideális bűnbak. Évszázada porlad. Nem fog védekezni.

Az utóbbi persze meggátolja abban is, hogy kormányt alakítson. Hacsak a Vezér nem veszi fel a nevét. Mondjuk Viktor Potemkinovics Orbánként. A külsőségek már adottak.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése