2013. október 12., szombat

Ora et labora(tórium)

Pannonhalma
Forrás:  Kovács Miklós / hikerart
Orbán Viktor immár a templomépítők védnökévé is elszegődött. Alighanem azért, mert a gátakat, szülészeteket és most már a laborokat is kipipálta. Ha tényleg nem is teljesen világos, hogy ki adta hozzájárulását ahhoz, hogy rajta kísérletezzenek. A labor azonban már a tegnap. A legutóbbi hírek a miniszterelnökről azonban vallásos tárgyúak. Így a már említett templomépítősdi is.

Erről a Reformátusok Lapjának emlékezett meg a kormányfő, mikor is kormánya elkötelezettségei közé sorolta a templomépítést is. Valami homályos utalás keretében, hogy a nemzet- és országépítő kormányzat jellemzője, hogy a házi-vasút, és kertvégi stadion mellé egy templom is kellhet. Mert jó az Úr a háznál. Ez esetben nem Felcsúton, hanem a Svábhegyen. Lévén, hogy a svábhegyi gyülekezet tagjaként, egészen meglepő módon, a helyi templom befejezéséhez szükséges pénz felajánlásáról beszélt. Akinek a Svábhegyről egészen más jut eszébe, az keresse magában, a rossz májában, a hibát. Igenis kell az a templom, mert csak. Különben pedig tényleg miért is ne. Ha már a keresztes platform elfér a Parlamentben, akkor ahhoz képest egy templom igazán a kisebbik rossz.

S különben is, ott lehet imádkozni. Orbán Viktor legújabb, indirekt, felhívásának engedve. Felszólalván a Demokratikus Centrumpártok Internacionáléja (CDI), aka Kereszténydemokrata Internacionálé konferenciáján azt mondta ugyanis, hogy Európa nyomora a munka és az imádság megtagadása miatti gyengülés eredménye. A magyar nemzeti miniszterelnök szerint tehát egy nagy, Szent Benedek rendi, szerzetes-közösségbe kéne tömörödni, és kiírni a kapufélfára, hogy „ora et labora”. Az azonban már egy egészen más kérdés, hogy a hitre való felszólítás legtöbbször az érvek, s nem egyszer a meggyőződés helyettesítője. Egy miniszterelnök munkája pedig nem feltétlenül csak hitelvi alapon kellene, hogy értékelhető legyen. Ellenben a valós eredményeket nélkülöző munka minősítése esetén kétségtelenül a legegyszerűbb érv az, hogy hinni kell benne. Nincs munkád? Hidd el, hogy rengeteg az új munkahely! Nem élsz meg a 47 ezerből? Ez azért van, mert nem hiszel benne eléggé! A láncolaton nyugodtan végig lehet menni.

Egészen addig, hogy mindenki higgye el: ha már munkája nincs is, Orbánfalva farmvasútja akkor is csak az ő érdekeit szolgálja. Úton Európába. Abba az Európába, ami csak azért létezik, hogy keresztbe tegyen a Fidesz frissen újraválasztott elnök-vezérének. Aki igazgatja a maga kis hitvilágát. Aki pedig nem hisz, de leginkább nem tapsol, egyszerre, az nem kap rétest estére. Abban a laboratóriumban, melyben Orbán Viktor, és tündérügyi főreferense, olyan szépen megvalósította a saját álmát. A mások abbéli hitére alapozva, hogy azt hitték, nem tékozolják el a bizalmat. Az abban való bizalmát az őket megválasztóknak, hogy megdolgoznak a bizalomért. Ahelyett, hogy kísérleti terepnek tekintik az országot, és benne egereknek az embereknek.

Kiírva talán Európára, hogy „ora et labora”, de az országra bizonyára csak azt, hogy (köz)ora(litás) et labora(tórium).

Andrew_s

Az írás olvasható a Propelleren is.

2 megjegyzés:

  1. "hogy Európa nyomora a munka és az imádság megtagadása miatti gyengülés eredménye"

    Na ez, igen.

    És mi Magyarország nyomora???

    Csendes

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mint abban az ősi viccben:
      A rothadó kapitalizmus rohan a szakadék felé. De mi egy lépéssel mindig megelőzzük őket.

      Geo

      Törlés