2013. október 15., kedd

Életvédelem és abortusz-demagógiák

Aláírás a parlamentben
Forrás: KDNP
A művi abortusz elég régóta neuralgikus pont, és magam is többször megemlékeztem arról, hogy igen alkalmas populista kihívás. Azért, hogy a demagógiák kardját csikorogtatni lehessen a témán. Attól függően ugyanis, hogy miként teszik fel a kérdést, igen eltérő válaszokat lehet kicsiholni akár ugyanazokból az emberekből.

Feltéve, hogy a megkérdezett hajlamos a véleményformáló tekintélyekre pislogni a válaszadás közepette, illetve maga nem a humángenetika, és orvoslástan professzora. Nem feledve persze, hogy vannak olyan aspektusai az embriológiának, mely az orvostársadalmat is megosztja. Mert tegyük fel úgy a kérdést, hogy: pártolja-e Ön az emberkísérletet? S a többség akkora nemmel fog felelni, hogy lelóg a papírról. Ezzel tehát a kérdezőbiztos meg is lenne. Ezt követően még megkérdezhető, hogy: pártolja-e Ön, hogy gyermekeket öljenek meg kísérleti célokból? S az eredmény szinte biztosan hasonló lesz az előzőhöz. Már mehet is mindenki a dolgára, meg a bíróságra. Feltéve, ha sikerrel veszi azt az akadályt, ami az élet kezdetét, illetve a gyermeki lét kezdőpontját kellően előre teszi a fogantatáshoz képest. Ha ugyanis az embrió életképességétől, genetikai „tartalmától” függetlenül sikerül a spermiummal való randevúra tenni a zérópontot, akkor innentől mindenfajta abortusz eleve kilőhető.

Sőt! Kellő demagógiával a spontán abortuszt elszenvedő nők még eljárás alá is vonhatók gondatlan emberölésért. Esetleg a menses is betiltandó lehetne a tampongyártók nagy bánatára, Elvégre minden petesejt potenciális gyermek. Tehát váltófutáshoz hasonló gyermekáldást is el lehetne érni. A népszaporulati ideológiák nagy vívmányaként. Elismerve ugyanakkor, hogy ez a megközelítés nem csak demagóg, hanem erősen sarkított is. Ellenben talán segít eltöprengeni azon, hogy mennyire tekinthető demagógnak, és mennyire okszerűnek az a kezdeményezés, ami korántsem napjainkban indult aláírásgyűjtő körútra. Az „Egy közülünk” nevű, Európai Unió szintjén indult akciót még tavaly regisztrálták, és a nagy sikerre való tekintettel idén novemberre tolták ki a határidejét. Aligha véletlenül. Ugyanis az impozáns szám, hogy szeptemberre összejött egymillió aláírás, de ezt az unió lakosságára kell vetíteni. Márpedig ez még hazai viszonylatban sem lenne a választókra jogosultak többsége. Uniós arányaiban erősen hasonlíthat arra, amit hazánkban elért a KDNP az ügyben. Bejelentve október idusán az ötvenezer összejött aláírást. Pedig még a tanárokat is presszionálták arra, hogy segítsék elő a KDNP, Parlamentben is meghirdetett autogramgyűjtését.

Ennek egyik folyománya lehet az, hogy majd jönnek a szövegek, melyek elmesélik Európa gyerekgyilkos habitusát. Esetleg a balliberális, és nemkülönben zsidó összeesküvésnek a gyerekek ellen irányuló genetikai torzulását. Mert még az esetleg manipulatív kérdésfeltevéssel sem sikerült áttörni azt az ésszerűségi gátat, ami azért sokakban ösztönösen is megvan. Mert egy, már megszületett, egészséges gyermeket természetesen senki sem ölne meg, és nem is kísérletezne rajta. De a kép ennél sokkal árnyaltabb. Márpedig azok, akik nem csak a hatalom által kiutalt szemellenző mentén látnak, azok nem egyszer az árnyalatokra is fogékonyabbak. Beleláthatják ugyanis a képbe egy már élő gyermek egészségének helyreállítását is a testvérmagzatból nyert őssejtek által, az abortuszok okainak klinikai vizsgálatát, a genetikai szűrés lehetőségét, és sok más, a tudományos ismeretterjesztés szintjén is ismert lehetőséget. Lényesen összetettebb kérdéskört sejtve a látszólag egyszerű, egybites kérdések mögött, mintsem egy utcai agitáció nyomán felelősen aláírjanak egy ívet a kérdésről.

Mert a leegyszerűsítésekben itt van a csapdahelyzet. Nagyon könnyű látszólag egyszerű választ adni. Különösen akkor, ha ezt sikerülhet valami pártszimpátiával, nagy népmozgalom látszatával is előmozdítani. Egyben azt a demagóg látszatot keltve, hogy az aláírással egyben a politikai ellenfeleken is ütnek. Holott könnyen előfordulhat, hogy a ma aláíróinak, vagy unokáinak életét holnap egy ilyen beavatkozás menthetné meg. Csak ezt nem szokták hozzátenni. Bár, látva például azt, amikor a diáktüntetéseken a nagyik vonultak az unokákkal szemben, néhányaknak akár hozzá is tehetnék. Talán ők adják annak az ötvenezer hazai aláírónak is gerincét. Ami hiányzik sokszor a populista címgyűjtőkből. Mert elég álszent az a semjéni kijelentés is, hogy „uniós forrásokat ne lehessen embrió-kísérletekre fordítani”. Mert a többi forrásból adott esetben lehet? Ha nem veszélyezteti a vezér házistadionjainak forrását?

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése