2013. október 25., péntek

Tétényi Éva for President

Az október 23.-i ellenzéki klubtalálkozó több reflexiót váltott ki a kölcsönös vádaskodások és mutogatások következtében, mintha fizetett hirdetésekkel járulnak a közvélemény elé. S valamilyen szinten hatékonyabb reakciókat is eredményezett. Ha nem lenne alapvetően tragikomikus, akkor akár örülni is lehetne ennek, mert esetleg olyanok is felfigyelnek az ellenzékre, akik különben nem mérlegelnék a létét.

Így, miközben az MSZP, mint titkos összeesküvőre, Gyurcsány Ferencre mutogat, akár hálakönnyeket is ejthetne a Demokratikus Koalíció vezetőjének stratégiai érzéke nyomán. A kampánynyitányt feltűnőbbre aligha lehetett volna szervezni. Rámutatva arra a problémára is, ami Szárszó óta ott lebeg a levegőben. Arra, hogy nincs szükség egy elitista, vezérelvű, és szűk bázison alapuló ellenzéki „összefogásra”. Végső soron Gyurcsány sem igazán mondott mást. Azzal a kiegészítéssel, hogy nem lehet egyszerre egynél több ellenzéki miniszterelnök jelölt. A realitások keretein belül biztosan nem. Az egymásra mutogatást kiváltó közönségreakció sem igazán jelzett mást, mint azt, hogy összefogásra van szükség. Az, hogy ki indította be Mesterházy Attila beszéde során a kórust, végső soron mindegy. Ha nem lett volna rá igény, akkor cérnahangú kisebbség mondta volna csak a magáét. Ráadásul az MSZP elnöke egy spontán, helyeslő mondattal elvehette volna az élét az egésznek.

Ehelyett áll a bál, melynek során inkább az elszigetelődés, a megosztottság fokozódik csupán. Holott lenne realitása annak a gyurcsányi javaslatnak, hogy akár Bajnai Gordon, akár Meterházy Attila visszavegyen a nyomulásból. Erre is lehetett volna az a válasz, hogy „Te is Ferikém”. A tárgyalások megszakítása rossz válasz, mert alapvetően Orbán Viktor kormányzatát erősíti. Ami akkor sem jó megoldás, ha a választási törvények jelen állása alapján nem biztosan verhető a kormányzó kormányfő a választásokon. Azt üzenheti ugyanis, hogy az ellenzék bedobta a törülközőt. Ennél már csak az lenne rosszabb üzenet, ha a politikai iránytű a személyes, a képviselői fizetés irányába mutató ambíciókra állna be. Ezért is lenne jobb megoldás, ha tulajdonképpen a három, emblematikusnak tekinthető, ellenzéki vezetőből mindhárom hátrébb lépne. Egy negyedik, de mindenki által támogatható jelöltre hárítva át a jelöltség felelősségét.

A támogatottság alatt itt nem a pártok, hanem a választók általi támogatásra gondolva. A végső cél ugyanis olyan jelölt állítása, aki hiteles, és politikailag sem erőteljesen kompromittált. Nem a Fidesz szemében, mert annak központi kommunikációja úgyis rárepül mindenkire, aki mozog, hanem a választók szemszögéből. Ugyanakkor természetesen élveznie kell, illetve kellene az ellenzéki pártok támogatását is. Enélkül ugyanis csak a zabhegyezésben indulhat a jelenlegi választási rendszer alapján. Feltéve, hogy nem rendelkezik, a kormányzatival összemérhető, szinte korlátlan forrással. Ilyen jelölt azonban nem sok van a jelenlegi politikai menükártyán. Még azok sem feltétlenül taroznak bele ebbe a körbe, akik egy kisebb ellenzéki pártból érkezve különben emberileg sokaknak szimpatikusak lehetnek.

A kétségtelenül eddigi legpotensebb ötlet nem is a pártok köréből érkezett. Vagy legalább is nem nyilvánvalóan a pártok környékéről. A korábban a Facebook-ról kiszorított ellenzéki csoport, az Orbán lapjáról kitiltottak társasága II. dobta be a köztudatba. Név szerint Tétényi Éva esztergomi polgármester jelölésének felvetésével. Még az sem kizárt, hogy gegnek szánták. Annak illusztrálására, hogy jelenleg milyen helyzetbe navigálja magát a sok kirakat-anti-orbanista. Ugyanakkor érdemes lehet komolyan venni az ötletet. Már csak azért is, mivel Tétényi Éva a fentebb említett kritériumoknak szinte maradéktalanul megfelel. Saját pályán verte meg a korábbi fideszes polgármestert, és mert egyik korábbi kormánynak sem volt tagja, erodálódni sem tudott a korábbi kormányzatok alatt.

Ezért a magam részéről csak rábeszélni tudnám Esztergom első asszonyát, hogy jelöltesse magát. Illetve az internetes közösség jelölését fogadja el. Amúgy is legfőbb ideje lenne, hogy egy hölgy vezesse az országot. S mögé kockázat nélkül sorakozhatna fel az egész politikai ellenzék. Még akár a jobboldali, de Orbán rendszerét elutasítók is. Ezzel a korábbi Jobbik-támogatás úgyis kiesne, mivel Vona Gábor alighanem Orbán Viktorral lépne koalícióba. Némi páváskodás és táncolás után.

Andrew_s

1 megjegyzés:

  1. én is úgy gondolom,hogy egy női miniszterelnök sokkal ésszerűbb lenne.,mivel megfontoltabb egy nő és nem akar örökké harcolni.a harc a férfiak rögeszmélye.Tétényi Éva a leírtak alapján valóban egy semleges,pártoktól függettlen és ez valóban előny.drukkolok,hogy jelöljék.

    VálaszTörlés