2013. október 30., szerda

A „Bajnai-gárda” felmentése lebénította a Fideszt

2013. október végén két akár politikai jellegűnek is tekinthető bírósági döntésre került sor egy napon, 2013. október 30.-án. Az egyik alapján a másodfok, szembemenve a korábbi elsőfokú ítélettel, letöltendőt szabott ki Újbuda korábbi polgármesterére. A másik ítélet alapján felmentették a Pesti Központi Kerületi Bíróságon a Fidesz-székházat elfoglaló fiatalokat. A bíróság és a politikai elvárások mérkőzése a mai napon döntetlennel zárult.

Molnár Gyula esetében ugyanis, noha az eljárás látszólag köztörvényes, nehéz elhessenteni az említett politikai felhangot, mivel az első fokhoz vezető eljárás is az önkormányzati választások megmérgezéséhez legjobban időzítve fordult be a célegyenesbe. A jelen ítélet pedig, mintegy mellékesen két évre eltiltaná a volt polgármestert a közügyektől. Gondolom sokakat egészen meglepő módon, mert így a bíróság egy látszólag független ítélettel biztosíthatja távolmaradását a következő önkormányzati választástól. Ami aligha lehet ellenére a népes kerületet igazgató jelenlegi, fideszes főembernek. Különösen, mivel például a Móricz Zsigmond körtéren még mindig csak a szétveretés állapotában leledző „Gomba” jól reprezentálja a polgármester ténykedését. A szétverés már remekül működik. Márciusban még úgy tudhatta a kerület, hogy ősszel átadják. Nem adták át. Talán majd jövő ősszel. Addig folytatódik a kifogáskeresés. Hoffmann Tamás számára, jelenleg bíróságilag garantált módon, üdítően magányos pályán.

A Fidesz székházába behatoló fiatalok esetében a politikai motívumok sokkal kézenfekvőbbnek látszanak. A felvonulásuk annak idején kifejezetten politikai akció volt. Békésen tiltakozva a kormányzati politika ellen, és végül Orbán Viktor saját korábbi mondatait felolvasva. Az, hogy a székház védelmére felvonultak ezeket a mondatokat is lehülyézték, igazán nem az ő hibájuk. Ahogy az sem, hogy olyanok mozdultak a Fidesz védelmében, akik például arcba-savazással gondolták feloldani tiltakozókat. Illetve már korábban bizonyították, és szükség esetén letöltött szabadságvesztésükkel is garanciát tudtak vállalni arra, hogy akár mások életén át is képesek megvédeni azt, amit, vagy akit, a szívükbe zártak. A bíróság azonban az ügy jelen állapotában felmentette a diákokat. Alighanem szembe menve a Fidesz elvárásaival is, mely már annak idején kellően telekürtölt mindent a Bajani-gárda keksz-visszautasító agresszivitásával.

A kormánypárt felkészületlenségét egyébként jól mutatja a Fidesz honlapján megjelent hírek spektruma is. A Molnár Gyula koncepciós jellegeket sem nélkülöző perét illető ellenzéki fellépésre ugyanis nagyon gyorsan reagáltak. Erre a többé-kevésbé kiszámítható ellenzéki reakcióra tehát alaposan fel voltak készülve. Mely felkészülés nyilvánvalóan csak akkor lehetett tökéletes, a közleményvázlat összeállítása csak akkor lehetett sikeres, ha az ítéletet nagy vonalakban előre sejthették. A gyors reakciót ebben az esetben nem hátráltathatta más, mint a tényleges reakciókból kiragadott elemekhez való hozzáigazítás időigénye. Nem így a diákok felmentése esetén, melyre órákkal a bírósági döntés után sem reagált hosszasan a Fidesz kommunikációs gépezete. Holott, amennyiben a reakció valós reagálás, és nem tartalmazza az előre felkészülés momentumait, akkor várható lett volna egy gyors és alapos válasz a kormánypárttól. A Pesti Központi Kerületi Bíróság azonban alighanem meglepte kissé Selmeczi Gabriella csapatát.

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ne dőlt volna ki a netre majd a Bajnai-gárdát emlegető újabb szöveg. Elvégre nem is igazi Fidesz-szóvivő az, aki ilyet álmából, vagy ítélet-kábultságából felriasztva nem tud legalább húsz percig sorolni. Ha pedig egyedül nem megy, akkor a KDNP fogja megmagyarázni, hogy a demokráciáért szót emelni a Fidesz székháza előtt miért nagyobb erkölcsi fertő az ifjúságnak, mint savazást emlegetni. Ezt előkészíti az a fideszes direktíva, hogy „a Fidesz szerint valakinek a magántulajdonába erőszakosan betörni nemcsak jogi, hanem erkölcsi kategória is”. Egyben jelezve azt, hogy érdemi válaszra nem, csak zavart kapkodásra futotta a meglepetéstől.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése