2013. október 21., hétfő

Bajai összeesküvők

Forrás: Mashable.com
Az önmagában elég fajsúlytalannak tűnő bajai választást meglehetősen felértékelték azok a mellékhatások, melyek ügyében az egész magyar politikai közélet felkereshetné orvosát és gyógyszerészét. Az már az első forduló után nyilvánvaló volt, hogy érzékeny hőmérőként mutatja meg az ellenzék bajait. Közben volt szó szinte mindenről és az ellenkezőjéről. Míg mostanság egy kétes eredetű videó kavarja meg a vihart.

A videót nagy lendülettel harangozták be, mint a bajai csalások ékes bizonyítékát, mígnem kiderült, hogy úgy, abban a formában valószínűleg hamisítvány. A megindult a vádaskodás egyik irányzata az, hogy az MSZP lenne a hunyó az ügyben. Amit különben Török Zsolt, az MSZP szóvivője, majd Mesterházy Attila is cáfolt. Alkalmasint persze a vádlónak kellene igazolni a gyanúit, de azt már a korábbi szakdolgozat-ügyekből tudjuk, hogy unortodoxiában ez nem mindig van így. Ellenben jócskán kimeríti az unortodox tanúskodást az a mód is, ahogy az MNO szerint a hirTV-nek nyilatkozott a videó gyártásában szerepet játszó egyik érdekelt. Az a szalagcím, hogy a legjobb ajánlatra vár főszereplő, illetve „a videón még Józsinak szólított G. Róbert pénzért cserébe elárulná, hogyan készült a leleplező felvétel” ugyanis egy dolgot biztosan jelent. Azt, hogy a rendőrség késlekedik tanúként kihallgatni az illetőt. Ebben az esetben aligha a legjobb ajánlatra várna, hiszen tanúként kénytelen lenne feltárni a körülményeket, és alkalom adtán tényekkel is alátámasztani a mondandóját. Ami felvetheti azt, hogy igazmondásával kapcsolatban a nyomozó hatóságnak komoly kétségei lehetnek. S ez független a hirTV megbízhatóságába, nézőként, vetett nyilván szubjektív véleményektől.

Zsigó Róbert is sietett kijelenteni, hogy megrendezetten és előre kitervelt lejárató kampány áldozata a Fidesz. Ami sajátos forgatókönyv mentén szervezett egy kampány lehet, amennyiben igaza lenne. Az ugyanis világos, hogy egy ilyen videó nyilvánosságra kerülésekor megindul majd a hitelességi vizsgálat. A HVG ott hibázott, hogy ezt a közzététel előtt elmulasztotta. De ez azon nem változtat, hogy előbb utóbb várható volt egy ilyen vizsgálat. Ha tehát az ellenzék fabrikált egy ilyen felvételt, majd nyilvánosságra is hozza, akkor alighanem kötöznivaló bolondok lehetnek ott döntéshozói szerepben. Már csak azért is, mert ismert a mondás, hogy amit több ember tud, az nem titok. S nem is marad titokban. Ami azért azzal is bíztathat, hogy előbb utóbb egy másik kérdésre is választ kapunk. Arra, hogy a fideszes kampányirodában honnan tudták a hivatalos közlés előtt a végeredményt.

Amely tényről különben az említett videó körüli botrány, például, sikeresen vonja el időlegesen a figyelmet. De azért nem valószínű, hogy pusztán ennek érdekében került volna ki az említett felvétel. S még az összeesküvésekben hívőknek sem kell feltétlenül lemondani a konspirációs elméletekről. Pusztán feltevésként ugyanis eljátszhatunk azzal a gondolattal is, hogy a bajai videón valós jelenség került megörökítésre, de szerepet játszó szereplőkkel. Ebben az esetben, akár a valós megrendelő tekintetében megvezetve a készítőket, de a Fidesznek is érdeke lehetett a felvétel elkészülte. Az ugyanis nyilvánvaló lehetett, hogy az eljátszott jelenettel gyorsan kétség merül fel a hitelességet illetően. Az, hogy a HVG bekapja a horgot, az nem volt előre látható, de szinte biztos, hogy létezhetett B-terv is, ha azt említett felvetés szemszögéből nézzük a történteket. Bár, az is árulkodó persze, hogy nem valamelyik ellenzéki párt hozta nyilvánosságra. Azokban a körökben ugyanis nyilvánvaló lehetett, hogy ilyen videó nem készült. Erre utal az is, hogy az MSZP-hez is, az MNO által is elismerten, kívülről jutott el a felvétel. S ésszerűnek tűnik az a reakció, hogy a felvétel alapján feljelentést tettek.

De térjünk vissza a korábbi feltevésre. Tehát, pusztán hipotetikusan tételezzük fel, hogy az említett szavazatvásárlásra voltak tervek, előkészületek, és forgatókönyvek. Ebben az esetben egy hamisított leleplező videó kellhetett, mint egy nagy pohár pálinka a sivatagban szomjazónak. Kellően ködbe burkolva a további értékeléseket, feljelentéseket. A felvételnek ebből a szempontból nézve mindenképpen nyilvánosságra kellett kerülnie. Ha ugyanis a tárgyban készült videóval sikerül hiteltelenné tenni a kritikákat, akkor az azonos módszerrel elkövetett valós csalásokról szóló hírek hitelessége is romlik. A megjátszott csalás árnyékában tehát könnyebben szárba szökkenhetnek az igaziak. Miközben az is nyilvánvaló, hogy a vádaskodások terén elért kavalkád valós kibogozásának idejére a kutyát sem fogja már érdekelni a bajai helyzet. A napi politika már messze jár majd addigra, és a szerepét mindenképpen eljátszotta a bajai választás. Annak a sugalmazását, hogy „mindegy, hogy mit csináltok, szavazatokkal nem tudtok változtatni”. Márpedig a fásultság a hatalomnak kedvez.

Ám ebből a szempontból nézve sem az ellenzék érdeke lehetett a videó-jelenet eljátszatása és publikálása sem. Így aztán akár az is igaz lehet, amit Zs. Róbert állított. Összeesküvés eredménye is lehet a felvétel.

Andrew_s

6 megjegyzés:

  1. Egyszerűen el akarták adni, mint bizonyítékot.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Viszont nyilvánvaló, hoyg a készítőknek nincs értelme eladni. Itt az MSZP-csinálta teória mindenképpen bukik.

      Törlés
    2. 100000 Ft-ot ígértek annak aki bizonyítékkal szolgál a választási csalásra!
      Csináltak egyet, de rosszul sikerült, nem vették meg.

      Törlés
    3. Igen, így már akár lehetett is.....
      Viszont a Fidesz kedvenc teoriája akkor is bukik.

      Törlés
  2. Ùgy tom, a FIDESZ 3013.10.12. napjàn feljelentést tett, mert Bajàn ismeretlen személy megvesztegetéssel igyekezett a vàlasztòkat ràvenni, h. a FIDESZ jelöltjére szavazzanak. Azt àllìtottàk, h. a vesztegetéssel megkörnyékezett àllampolgàr bejelentése alapjàn tették a feljelentést.
    Normàlis feltételezés, h. az ellenzék a kormànypàrt jelöltje mellett agitàl, ràadàsul még pénzt is àldoz a vesztegetésre? Àllìtòlag pedig, ez történt, mert ezt jelentette be az àllampolgàr.
    (Ezutàn még azt is kijelentette vmelyik nagy FIDESZ, h. a vesztegetést hamis vidò dokumentàlja, és ha lesz még több ilyen videò, akkor az is hamisìtvàny lesz, de arra nem emlékszem, h. ez mikor volt.)

    VálaszTörlés
  3. 1000 év múlva sok minden lehet majd :-) Az elírásoktól eltekintve még az sem kizárt. Hogy a feljelentés az előre hiteltelenítés eszköztárába kerül majd.

    VálaszTörlés