2013. március 30., szombat

A politikai gyávaság apokalipszise.

Egy kétséges hitelességű múlt és a kétségtelen jelen.
Forrás: 168óra
Az Amerikai Népszava idézi Róna Péter sommás véleményét Orbán Viktor mentális és morális állapotát illetően. A hatalmi vágy romboló voltáról korábban is születetett írás, és azt követően is több vélemény kezdett keringeni a miniszterelnök személyiségét, és esetleges problémáit illetően. A 2013. március 29.-i hírekre más szempontból is rányomta bélyegét a Fidesz, illetve a hatalom.

Ezek egyike az, hogy a diákok újabb tüntetést helyeztek kilátásba a Fidesz székháza elé. Ezzel kapcsolatban a Fidesz preventív maszatolásba kezdett, és ismét megpróbálta bevonszolni Bajnai Gordont a diákok közé. A szándék nyilvánvaló, hiszen rögtön más az optikája a tiltakozásnak, ha valamelyik ellenzéki pártot lehet felelőssé tenni. Rögtön kevésbé kell bátor kiállással elismerni bármi hibát. Hiszen hiba nincs, csak az ellenzék zsörtölődik. Egy tévedhetetlen párt bátor vezetője pedig nem tévedhet. De arra az esetre, ha Bajnai Gordon pártja mégsem vállalná a felbujtásügyi főgonosz szerepét, készen állt a B-terv. A korábbi tüntetés néhány résztvevőjét a hajnali órákban előállította a rendőrség. A véleményszabadság olyan apostolinája, mint Selmeczi Gabriella gyűlöletügyi megbízott, által tett feljelentés nyomán. Nyilván teljesen véletlenül az ismételt tüntetés előtt. Ahogy annak idején is teljesen véletlen volt az önkormányzati választásokra időzített ügyészségi fellépés például Új-Budán.

Igaz a diákokat elengedték, s így a rabosítás élményével gazdagabban bár, de tulajdonképpen részt vehetnek az újabb tüntetésekben. A megfélemlítő hatás és szándék ugyanakkor nyilvánvaló. Nem véletlen, hogy számos fórumon a kádárista nosztalgia újabb megnyilvánulását a rendőrségi akcióban. A Fidesz nyilatkozata arról, hogy ők ott sem voltak, és csak a rendőrség tehet mindenről enyhén szólva is álszent. Korábban Selmeczi Gabriella ugyanis vaníliás karikával kedveskedett azoknak a diákoknak, akiket később feljelentett. Ha tehát azok a diákok betörők voltak, akkor Fidesz szóvivője szerint ez mikortól számít. De azért is álszent a magyarázkodás, mert a savazással hősiesen fenyegetődző, és a rendőrség felé aligha előre bejelentetten megjelent többi véderő elleni hasonló rendőrségi akcióról továbbra sem igen tudni. Ellenben a Sirályt meglepetésszerűen megszállták a szombati tüntetés előtt a rendőrök. De végső soron a kádári nosztalgiába egy sajátos munkásőrség, mondjuk turul-őrség, felállása is beleférne. Ugyanakkor kétségtelen, hogy a Fidesz fennállásának megünnepléséhez való Békemenet-kirendelésről nem jött hír. Mert ilyen ünnepség is zajlott. Bátran, kiállósan, orbánosan. Meg sem hirdetve, sutyiban rendezve és a székházukba húzódva, és egy nappal korábban, mint az esedékes lenne.

Mert bár a közvélemény-kutatások a Fidesz töretlen, és a rezsidemagógia hatására növekvő népszerűségéről áradoznak, valahogy nem akaródzott előre meghirdetni a Fidesz negyedszázados fennállásának megünneplését. S nem is a tavalyi, különben stílszerűbb helyszínnek számító Bibó-ban, hanem a székházukban ünnepeltek a Fidesz-tagok. Elvégre az ő székházuk az ő váruk. A vár, ami az említett erőkkel védhető is akár. Bár az esetleges ünneprontásnak elejét véve az évforduló előtt egy nappal jöttek össze a székházban. Amit különben teljesen meg is lehet érteni annak fényében, hogy a korábbi megmozdulás alkalmából is az egykori Fidesz-, és Orbán-megnyilatkozásokból olvastak fel mára igencsak elfeledett mondatokat. Olyanokat, melyeket az egykori liberálisból mára centrál-vezéres néppárttá alakult párt tagjaiból sokan szeretnének el nem hangzottá tenni. S igencsak ünneprontó lett volna, március 30.-án ez megismétlődött volna. Mert a miniszterelnök szabadságharcos bátorsága csak a tükörbe nézésig tart csupán. Feltéve, ha nem a lakájok által görbített tükör az, amibe bele kellene néznie.

Az olyan tükrök, amiket a diákság tud tartani, már kínossá válhatnak. Miként kínossá, és egyre nehezebben vállalhatóvá válhat az a helyzet, ami a Németországban készített animációs filmek nyomán kialakul. A korábbi kritikára Orbán Viktor egy olyan kirohanással reagált, ami nem csak miniszterelnökként, hanem demokrataként általában is méltatlannak tűnhet. Megemlítve, hogy gondoskodna a hasonló magyar műsor hazai szerzőinek kirúgásáról a TV-ből. Alkalmasint a sajtószabadság demonstrációja gyanánt. Meg is kapta a választ a következő animációs filmben, melyben már bohócként toporzékol a neki nem tetsző sajtóvélemények miatt. Rávilágítva arra, hogy a korábbi kirohanásával éppen azt a véleményt támasztotta alá, amit cáfolni akart volna. Nem mintha azok, akik akár csak a diáktüntetések korábbi történetét figyelemmel kísérték, ne lehettek volna tisztában azzal a moralitással, amit például az MTVA munkatársai képviseltek. S ami alighanem megfelel a hatalom képviselőinek. Elvégre kellően meleg, kellően nedves és kellően hosszú nyelv ahhoz, hogy az illemhelyen használatos papírt kiváltsa. Mely tulajdonságokkal a külföldi média nem rendelkezik. Kellően meglepve a Fidesz első emberét. Ahogy talán az is meglepetésként éri majd, ha kiderül, hogy a német televízió-csatornáktól mégsem rúghat ki mindenkit, aki neki nem tetsző tükröt tart elé.

Az pedig alighanem csak egyfajta fricska lehetett a Fidesz részéről, hogy a nem túl bátran elcsúsztatottan, és bezárkózottan szervezett ünnepségre Nagypénteken került sor. Mert 2013. március 29.-e mégis csak a Húsvét előtti péntek is volt. A hittan tanrendbe emelését oly nagyon szorgalmazó oktatáspolitikát támogató Fidesz részéről akár jelképes is lehet az időpontválasztás. Talán azt a böjtöt jelképezve, amit a növekvő szegénység nyomán sokan talán nem is önként kénytelenek vállalni. A zártkörűség is talán azzal magyarázható, hogy a párt tagjai a székházba zárkózva imádkoztak és böjtöltek egész nap. Csendes, elvonult meditációban töltve a napot, mely meditációról talán majd ezt követően jelennek meg a közmédia hírei. Az azonban kétségtelen, hogy a Nagypéntek a gyász napja az egyházban. Így még az is lehet, hogy a Fidesz egyfajta önmérlegét, a gyászos gazdasági és politikai állapotokat, akarták megüzenni a gyásznapra időzített ünnepléssel. Bár abban nem bízok, hogy a pártnak és országnak egyre kétségesebben vállalható miniszterelnök leváltását üzenték volna meg, Még akkor sem, ha a szervilista gyávaságba még ez a sorok közti apokalipszis-hirdetés is beleférhetne.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése