2013. március 18., hétfő

Szaniszló és az ősmagyarok

Zmescience képe nyomán
Az ATV közölte hírként, hogy Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövete felszólalt az antiszemita, rasszista megnyilvánulásairól elhíresült Szaniszló Ferenc állami elismerése okán. Mint előzményként tudható, a 2013. március 15.-e alkalmából odaítélt és kiosztott Táncsics-díj díjazottjai közé került az Echo TV műsorvezetője. Ezért később Balog Zoltán parlamenti bocsánatkérést rebegett, de aligha hihető történet, hogy a miniszter ne tudott volna a kedvezményezetti névsorról. Ha mégis kénytelenek lennénk ezt elhinni, akkor az a miniszter alkalmassága kapcsán vethetne fel aggályokat.

Akkor is, ha talán Ilan Mor kérése, miszerint a kormány vonja vissza a kitüntetést néhányaknál ugyancsak kiverte a biztosítékot. A pillanatnyi hírek ugyan nem szólnak hivatalos kormányzati reakcióról, de az internetes fórumokon már felbukkantak olyan vélemények, miszerint Izrael nagykövete illetéktelenül avatkozik be a hazai belügyekbe. De a legszórakoztatóbbak, és egyben legszomorúbbak talán azok a megnyilvánulások, melyek mottóját az ATV Facebook-oldalán foglalta össze az egyik hozzászóló: „Táncsics magyar volt! Talán zsidó felmenői is voltak??” S nem azért sírva-mosolyra fakasztó ez a vélemény, mert pontosan tudnám Táncsics családfáját a világ teremtésétől haláláig. Hanem azért, mert az ilyen jellegű vélemények megfogalmazói alighanem ugyancsak tudatlanok. Akár saját családfájukat illetően is. Függetlenül attól, hogy az ismert és dokumentált magyar történelem önmagában kétségeket ébreszthetne bárminemű genetikai megközelítéssel szemben.

Van azonban egy nagyon egyszerű ismeretelméleti megközelítése is a problémának. Ha száz évente csak négy generációváltással számolunk, akkor az fél évezred alatt is húsz generációt jelent. Ezer év alatt, amire oly szívesen hivatkoznak a magyar történelemből a mindenki mást kirekesztők, a negyven generáció tehát nem tűnik túlzott becslésnek. Ahogy alighanem nem emelhet kifogást senki az ellen sem, hogy minden gyermeknek van apja és anyja is. Ez azt jelenti, hogy a számon tartandó ősök a kettő hatványainak arányában nyernek dimenziót. Aki tehát azt állítja, hogy minden ősére mérget mer vetni, annak negyven generációt véve alapul, ész tekintve, hogy a megszólaló a 40. generáció, legalább 2^39, azaz 549.755.813.888 őséről kellene tudni egészen biztosan, hogy a belovagolt ősmagyarok leszármazottja. Olyanoké, akik soha nem léptek félre, soha nem lett erőszak elkövetője vagy elszenvedője. De arra az esetre, ha a fenti levezetés iránt kétsége támadna valakinek, próbálja meg végiggondolni, hogy akár csak az üknagyszüleinek üknagyszüleiről mit tud. Nem a hite, vélekedése, meggyőződése, hangereje szerint, hanem tényszerűen.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése