2013. március 22., péntek

Matolcsy félelmi tőkéje.

S mondá az úr
Forrás: Origo (MTI/Szigetváry Zsolt)
Legutóbb a havazásügyi helyzet kapcsán forgatott, kormánykerék-menti, kampány-videó kapcsán lehetett komoly deja vu-érzése a korábbi korok pártpropagandáira emlékező, vagy arról ismeretekkel rendelkező honfitársaknak. De mert hó mégsem lehet egész nyáron, és a búzaföld miniszterelnöki meglátogatásáig is van még egy kis idő, igazán ideje volt, hogy egykori jobbik keze biztosítsa a nosztalgiaigény kielégítését.

Mellyel egy időben természetesen a kormányzati hatalom önigazolás-adagja is biztosítva vagyon. Akármit is mond erről a nemzeti vagyon leltára. Mármint a valóságos leltára. Mert a kimutatások lehetnek kellően lazák, ha Matolcsy György szabja meg az irányt. Ezt látszik mutatni az a hír, ami szerint a nemzet korábbi tündérfelelőse a számok megszépítésére írt ki munkaversenyt az irányítása alá kaparintott jegybankban. Az MNB hivatalosan cáfolja ugyan, hogy a tények helyett a kormány prognózisait kell figyelembe venni, de azért lehetnek árulkodó jelek, hogy talán nem alaptalanok a feltételezések a ráncfelvarró tanfolyamról. Ezen jelek egyike, hogy az új elnök, miközben a legjobbaknak is felmond, egyfajta hűségteszttel készült fel a káderkiválasztásra. Azzal párhuzamosan, hogy a jegybankelnöki konferenciát is lemondta. Márpedig az ilyen hűségtesztekkel kapcsolatban joggal lehetnek fenntartásai bárkinek, aki szerint egy gazdasági hozzáértést igénylő feladat ellátásakor nem a vezér iránti hűség a legjelentősebb szakmai értékmérő. A szakmai hozzáértést minden esetre nem pótolja a bármi megtapsolásának képessége.

Miközben a tapsolástani továbbképzésre bárki benevezheti magát akkor, ha a kormányzat egyik vezető tagjától a nemzeti szabotázs emlegetését hallja. Márpedig Lázár János, amikor egy interjúban a Fidesz nagyszerű ötleteit gátló szabotőrökről vizionált, elkezdett ezeken a régóta hangolatlan húrokon játszani. Az, hogy miért pont ötszáz szabotőrt álmodott meg Lázár János, az talán csak afféle elszólás arról, hogy szíve szerint lángsírba kergetne mindenkit, aki nem ért vele egyet. Ugyanakkor a mindennapok gyakorlatához egyre közelebb kerülő régebbi múltról azért tudható, hogy az az ötszáz bizony lehet akármennyi. Mert mindig pont annyi lesz, amennyi bűnbakot igényelni fog a hatalmi hibák mentegetése. Pontosabban, több lehet, de kevesebb semmivel sem. A névsorból meg úgyis hiányozni fog az, aki miatt a harangot félre kellene verni. Mert ő lesz az, aki megmondja majd, hogy ki legyen a névsorban. A Lázár-féle alig burkolt fenyegetések tehát szinte biztosan elérik hatásukat. A tükrök megfelelő módon való görbítését, és ezzel akár a számok optikai tunningját.

Bár erről két másik szórakoztató alkotás juthatna eszünkbe. Az egyik a „Kelly hősei” című film, amiből világosan kiderül, hogy a pozitív gondolatok és a még oly erős akarat sem tudja benntartani a lyukas benzincsőben az üzemanyagot. A másik Hofi Géza örökbecsűje a szocialista tervteljesítésről. Aminek örök tanulsága, hogy a számokkal való bűvészkedés nem pótolja a valóságot. Lehet akárhány kismalacot hazudni a vezetői elvárásoknak megfelelően, de a valós számokat mégiscsak a disznó határozza meg. Feltéve az örök kérdés, hogy vágyakat a disznóval is megbeszélték-e? A hatalom tehát az egyik oldalon, például az éppen mostanság cáfolt átszervezés lebegtetésével, papíron elérheti azokat a számokat, amelyek alátámasztják Orbán Viktor székfoglalóit, ez aligha befolyásolja a valóságot. A másik oldalon azonban ettől nem lesz kevésbé mély a recesszió, és nem terem több banán. Pusztán újra, és újra felidézi azokat a diktatórikus vezetőket, akik idejében a kommunikáció manipulálása pótolta a valós eredményeket.

Matolcsy György tehát csak alkalmazkodik a rendszerhez. Ahhoz, ami egyre hasonlít egy olyan konstrukcióhoz, amivel kapcsolatban Orbán Viktor egy őszinteségi rohamában bevallotta, hogy kedvére való. Legfeljebb talán csak az lehet kérdéses, hogy a jegybank elnöke a kegyúr udvari bolondjának, vagy első prófétájának tisztjét kapja meg. Elvégre mindkettőre éppen úgy lehet több jelentkező, ahogy a diktátori állásra is van. Az egyre rosszabb gazdasági kilátások közepette, melyeken az MNB-s beosztottak megfélemlítése nem igazán használ, de rontani biztosan tud.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése