2013. március 14., csütörtök

Ideiglenes megálló a királyság kancellárja felé.

Forrás: Gépnarancs

Áder János bejelentette, hogy számára az esküje kötelezővé teszi az Alaptörvény bármi módosításának aláírását. Ezzel gyakorlatilag elfogadta az Orbán Viktor által felajánlott selyemzsinórt. Alkotmányos kötelezettségére hivatkozva az aktus kapcsán. Eközben, a bejelentésének keretet adva, bejelentették az új pápa megválasztását is. Amíg tehát a világ a pápára figyelt, Áder János a surranó-pályán megtette a magáét.

Tekintettel arra, hogy a kormányalkotó pártok egyike az a KDNP, mely alapideológiájának a katolicizmust tekinti, a bejelentés időzítése minimum udvariatlanság. Udvariatlanság mindenkivel szemben, akinek az egyházi főméltóság megválasztása, személye csak kicsit is számít. Például magukkal a kormányzat által körbeajnározott egyházakkal szemben. Azonban elképzelhető, hogy Áder János pont így szerette volna. Megüzenve a hatalom részéről, hogy nem érdeklik az emberi tiltakozó akciók, és nem érdeklik a személyes érzelmek sem. Mintegy a gesztusok nyelvén megüzenve azt, hogy a hazai hatalmi centrum nem ismer el önmagán kívül sem embert, sem Istent. S lehet, hogy Áder Jánost az esküje erre is kötelezte. Nem a köztársasági elnöki esküje, hanem az, amit Orbán Viktornak tett. Egyben természetesen egy-két más üzenetet is elhelyezve a sorok közé.

Azt például, hogy valójában mennyire tekinti jelentősnek a köztársaság elnökének szerepét a jelenlegi hatalmi struktúrában. Az egész világon nagy érdeklődést kiváltó esemény, az új pápa bemutatkozására időzített bejelentés a politikai és emberi bunkóságon kívül ugyanis erről is hordoz üzenetet. Áder János talán egyfajta segélykérésként kiáltott oda, hogy az országot jelenleg reprezentáló elnök valójában a fasorban sincs. Elvégre a külsőségek mögött nem csak Áder orbáni esküjéről nem tudunk, hanem arról sem, hogy adott esetben Orbán Viktor mivel tarthatja őt a markában. Mivel lehet esetleg elérni azt, hogy Schmitt Pálhoz hasonlóan, botrányok közepette legyen kénytelen elkullogni. S amennyiben egy, a miniszterelnöki hatalmat gyakorló pártvezető által zsarolt ember, akkor lehet értelme egy üzenetnek erről. Értelmet adva annak is, hogy miért egy, nemzetközileg sokkal nagyobb figyelemmel kísért, esemény hátterében sunnyogva, saját jelentéktelenségét, és pozíciójának értelmetlenségét kiemelve időzítette mondandóját. Ebben az esetben a selyemzsinór elfogadása, a hatalompolitikai öngyilkosság is értelmet nyerhet.

Elvégre nem élünk a középkorban, amikor egy ilyen időzítés nem csak hatalompolitikailag, és átvitt értelemben lett volna egyenlő az öngyilkossággal. Talán ezért nem igazán tudunk arról, hogy egy király beiktatásának időpontját korábban egy pápaválasztással egy időre helyezték volna. Ha ugyanis Áder János véleménye szerint bármit kötelessége aláírni, amit az orra alá dugnak, akkor az összes korábbi döntés szinte automatikusan érvényét veszti. Felvetve azt is, hogy Áder János korábbi törvényvisszaküldései mögött az előzetes információk húzódtak meg. Az, hogy ő már előre tudott a most általa aláírandó csomagról. Legalább informálisan. Tudva azt, hogy minden korábbi formális szembehelyezkedése Orbán Viktorral csak színjáték. Az alattvalóknak szóló látszatdemonstráció, melyet követően meg lesz a módja annak, hogy minden kifogásolt jogszabály újra életbe lépjen. Beleértve például a választási regisztrációval kapcsolatos döntést is.

Az eredeti koncepcióval visszacsempészendő regisztrációs törvényben ugyanis ott volt az a bizonyos két hetes átmeneti szakasz. Egy időszak a regisztráció vége és a választások között. Akkor, amikor a kétharmad akár kancellárt is választhat, ha esetleg a bejelentési gesztussal megsértett pápához ciki lenne koronáért folyamodni. Áder János bejelentése tehát egyáltalán nem Áder Jánosról szólt. Sokkal inkább szólt Orbán Viktorról, és az előtte való feltétlen behódolásról, a Fidesz vezérének lába elé tett országról. Az pedig a ma még állampolgári címet őrző alattvalókon, az Orbán Viktor által megszámlált nyáj tagjain, múlik, hogy mit tesznek ezt követően. A semmihez ugyanis támogatást nem lehet sem kérni, sem elvárni.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése