2013. március 27., szerda

Kövér szélkakas-moralitása.

Forrás: Kanadaihirlap
Kövér László visszakozott a Heti Válasznak adott, és a lap honlapján beharangozott interjúban. Nem minden olyan sértésből, amit kiosztott az évek során, de a székházfoglaló diákok szüleit érintő komcsizásért elnézést kért. Közben persze elhelyezett egy oldalvágást a pártja által jelölt egyik alkotmánybírónak, Stumpf Istvánnak is, de ez van. A házelnököt nem okvetlenül a politikai udvariasságáért szeretik rajongói. Maradjunk kicsit a bocsánatkérésnél.

Az egyik nyilvánvaló, és cseppet sem elhanyagolható mellékkörülmény, hogy a Fidesz feljelentette a székházát ostromló diákokat. Selmeczi Gabriella azóta is adós azzal, hogy vajon a diákokat savazással fenyegető, vagy gyilkosságért elítélt székházvédő hősök mit is kerestek ott. De mindent neki sem kötnek talán az orrára. Ha ehhez hozzávesszük, hogy Orbán Viktor nyíltan kirohant a bíróságok ellen a rezsicsökkentési demagógia kapcsán, akkor talán Kövér László számára is összeállt az öngólt felvillantó politikai kép. Márpedig egy dolog a koncepciós perek képének sejtetése, és megint más dolog egyértelművé tenni az ideológiai háttérrel megtámogatott, köztörvényes köntösbe bújtatott per tényét. Amire csak ráerősít, hogy az említett feljelentés, nem cáfoltan kizárólag, a szüleiken keresztül ideológiai elmarasztalásban részesített diákok ellen irányult. Még az sem elképzelhetetlen, hogy talán egy józanabb szellem intette némi önmérsékletre a házelnököt. Ez mit sem változtat azon, hogy az említett kiszólás már elhangzott, és a bocsánatkéréstől függetlenül jelzi a koncepciós eljárás lehetőségét. Másrészt azonban mégis egyfajta gesztus lehetett volna Kövér László nyilatkozata.

Lehetett volna, ha nem uralkodik el a megmagyarázási vágy, hogy mégis neki volt igaza. S ez az, ami inkább egy külső nyomást, és nem valós szándékot sejtet. Mert a házelnök szükségét érezte tudatosítani, hogy azért a diákság mégis csak alacsonyabb rendű, mint ők a Fideszben. Az említett interjú alapján: „Akik ma a »röghöz kötés« ellen tiltakoznak, átgondolni sem képesek, mi ellen menetelnek, nemhogy olyan morális alapról tennék ezt, mint mi annak idején”. Ezzel egy menetben lehülyézve mindenkit, aki nem ért vele egyet, és fényezve a saját moralitását, vagy a pártjáét általában. Az első részmegállapításhoz legalább telepatának kellene lennie. Elvégre minden egyes felvonuló személyes meggyőződéséről aligha sikerülhet leltárt készítenie. Miközben óhatatlanul egyfajta gárdát sugall a „meneteléssel”, miközben nem igazán lehetett menetelésről beszélni a Fidesz székházánál. Ellentétben azzal, hogy a Jobbik által patronált, és a kormányzat által eltűrt gárda ténylegesen menetelget. De ezt most kicsit iktassuk is ki Kövér László nyilatkozatának vizsgálatából. Elvégre a moralitással kapcsolatban látszólag igen súlyos megnyilatkozást sejtet az idézet kijelentés.

Az már a komcsizás kapcsán is világos volt, és maradt, hogy Kövér László és számos párttársa sem igazán ódzkodott annak idején a KISZ-, illetve MSZMP-tagságtól. Még akkor is, ha ezzel kapcsolatban, jelenleg, szeretné valahogy a kollektív feledékenység szellemét idézni. Ahogy alighanem arról is, hogy annak idején a Fidesz egy haladó szellemiséget képviselő liberális, szekularizációt hirdető szerveződésként indult. Annyira, hogy maga Kövér László ugyancsak a Szabad Demokraták Szövetsége (SZDSZ) támogatását is élvezve jutott be a Parlamentbe. Pár parlamenti ciklus után már az SZDSZ-t a legkártékonyabb pártnak tartotta. S aligha a saját parlamenti mandátuma kapcsán felbukkanó önkritika által motiválva. Bár, Gyurcsány Ferenc ellen még így is szövetkezett volna a liberális párttal. Azt döntse el a házelnököt nálam jobban ismerő olvasó, hogy Kövér Lászlót mi motiválta volna a feltétlen hatalomvágyon kívül. Különösen, mivel korábban gyakorlatilag lehazugozta a liberális szemléletet képviselő pártot.

Igaz, időközben a Fidesz maga is szakított a liberalizmussal. S mert egy párt jobbára olyan, mint amilyen irányban a vezetői viszik, a Fidesz vezetőire ugyancsak igaz ez a köpönyegfordítás. Annyira, hogy alig pár nappal ezelőtt már pánikoltak az EU liberális pártjaitól is. Igaz, ezek a pártok aligha a valamikori múltat, illetve az azóta megtett Pál-fordulást kérnék számon, hanem a Fidesz jelenét. Azt a jelent, mely az Orbán Viktor szájából elhangzott „csuhások térdre” kijelentéstől a katolikus lobbipárttal kötött hataloméhes koalícióig tartó út jelene. Azt a moralitást, ami a jelenben egy authoriter, a neohorthyzmust pártoló kormányzatot fémjelez. Ha mindezt mérlegelve olvasom Kövér László kijelentését arról, hogy a mai diákság a megmozdulásaikat „nemhogy olyan morális alapról tennék ezt, mint” ők, akkor meg vagyok nyugodva. Elvégre a diákság számára egyfajta dicséret, az, ha nem egy hatalomvágytól csillogó szemű, a diktatúrától sem visszariadó és köpönyeget forgatható moralitással hozzák őket egy platformra a tüntetéseik kapcsán.

Andrew_s

2 megjegyzés:

 1. Micsoda hetyke nagy bajuszos fotócska! Nem az a baj, hogy belépője volt ahová volt. Hiszen éltünk, alkalmazkodtunk (egészséges határon belül) ki így, ki úgy! A baj azzal van amit az elmúlt 23 évben csinál! Először is nem tagadom meg a múltam. És ha már a jó isten felvitte a dolgom akkor próbálok EMBER maradni! na de amit ez a jó ember produkál itt zsinórban, az kiábrándító, irritáló, visszataszító, felháborító.Nagy baj, hogy elfelejt visszanézni honnan is jött, pedig az néha fontos lenne. Nem áll a földön még egy lábbal se. Bunkó , jobb jelzőt nem találok rá, rosszabbat tudnék csak nem akarok közönséges lenni.Azt meg, hogy honnan indultak el és hová érkeztek mára arról csak a döbbenet hangján lehet szólni. Én személy szerint szeretek "felnézni" arra aki arra érdemes, de hogyan lehetne tisztelni az ilyen stílusú politikusunkat is mint amilyen Kövér. És ettől (is) nagyon szar az egész helyzetünk, életünk! (Horizont)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Önmagában persze, hogy nem az a baj, hogy ki milyen szervezet tagja volt. De, ha olyan, akkor is merje vállalni, és adott esetben tudjon elnézést kérni. S mellette persze tényleg nem árt, ha Homo sapiensként EMBER is marad. De a kettő valahol össze is függ.
   Ahogy azzal is, hogy nem élek úgy, hogy holnaptól minden másként VOLT. Csak mert kezemben a média, vagy kezemben egy bíró nyaka. Ami a tiszteletet illeti, az nem boltban vehető, hanem kiérdemelendő. nem a pozícióval jár.
   A pozícionális tapselvárás lehet hatásos, de ritkán eredményez őszinte tiszteletet.
   (Geo)

   Törlés