2016. október 24., hétfő

1956! Viszonyulj!

Annak, aki eddig nem tudta volna: létezik az Alapjogokért Központ. Bevallom, nem tudtam. Eddig. Az MTI-nek hála megtudtam. Bár, személy szerint eddig azt hittem: az alapjogokat nem kutatni, hanem megadni kell. Az végképp furcsának tűnt, hogy az MTI ezek után a baloldali pártok legnagyobb problémája kapcsán emlegette.

Egyébként nem abból a szempontból, hogy a baloldali pártok miként viszonyulnak az alapjogokhoz, hanem Törcsi Péter, kutatási igazgató a hír szerint az 1956-hoz való viszonyukról nyilatkozott. Amely MTI-közlemény egészen biztosan kommunikációs telitalálat. Elvégre a déli határ mentéről érkező hírek, a gyermekek abszolút, illetve minőségi éhezését rossz szokásként emlegető kormánypárti politika, és hasonlók, árnyékában valóban a legérdekesebb alapjogi problémának ígérkezik az, hogy a baloldali pártok mennyire tisztázták a viszonyukat egy hatvan évvel ezelőtti polgárháborúhoz. Minden más nyilvánvalóan smafu ehhez képest. Ez akkora marhaságnak tűnik, hogy máris érdekesnek tűnhet elolvasni azt amit az MTI feltálal. Még akkor is, ha az M1 műsorában elhangzottakra hivatkozik. Amely műsorba a korábban említett problémákkal, esetleg a szegregatív oktatáspolitika és az emberi alapjogok viszonyának taglalásával, talán a büdös életbe nem került volna be Alapjogokért Központ egyik munkatársa sem.

Mely központ egyébként azt mondja magáról, hogy „célja a jogállami működéssel és alapjogvédelemmel kapcsolatos tudományos kutatás és elemzés”. Úgyhogy a korábban emlegetett problémák talán hivatalból nem érdeklik a központot. Még akkor sem, ha az Átlátszó AK-átvilágítását, és annak alapján a kutatási igazgató IKSZ-kötődését, most a fókuszon kívülre helyezzük. Elvégre valamiből az IKSZ jelen és egykori tagjainak is élni kell. Az örömkommandózás és a más életvitele iránti töretlen érdeklődés lehet nagyon izgalmas, de azért nem baj, ha vaj is van a kenyéren. A maradékot meg legfeljebb a fül mögötti stelázsira kell tenni. Úgyhogy ez van. Meg 1956 és a baloldali pártok viszonya. Amit ugyebár okvetlenül tisztázniuk kellene az AK kutatási igazgatója szerint. Az MTI híre alapján. Amiben talán igaza is lehet. Közben meg itt köröznek azok a gondolatok, hogy az 1956-hoz való viszonyt alapvetően az embereknek kell tisztázni. Ahogy minden más társadalmi eseményhez is. Ha ezt elkezdik előírni, akkor a kötelező iskolai ünnepségekig lehet eljutni. Legfeljebb.

Így aztán nekem személy szerint nem hiányzik, hogy előénekelje bárki is az elvárt viszonyt. Ezért aztán teljesen el tudom fogadni, ha mások sem szeretik. Oldalfüggetlenül. Ezért alapvetően nekem nem hiányzik az említett viszony demonstratív tisztázása egyik párt esetében sem. Sokkal kevésbé hiányzik, mint zavar a kisajátítási szándék. Különösen akkor, ha ez a szándék legfeljebb a kommunikációban remélt előnyökért, a politikai haszonszerzés érdekében zajlik. Az persze más kérdés, ha ehhez olyan felszopókat állítanak ringbe, mint az AK kutatási igazgatója. A hír szerint ugyanis „Törcsi Péter az M1 aktuális csatorna műsorában hétfő este Molnár Gyulára, az MSZP és Gyurcsány Ferencre” célozva azt emlegette, hogy „olyanok próbálnak párhuzamot vonni a jelenlegi kormány és az 1956-os elnyomó rezsim között, akik 1989 előtt a rendszer "tevőleges kiszolgálói" voltak”. Amely mondatban akár némi igazság is lehet. Akkor, ha az utóbbi fél mondat nem lenne igaz, legalább részben, a Fideszre és a holdudvarára is. Igaz, ők nem próbálnak párhuzamot vonni. A kialakított személyi kultusz, a megválogatott tapsoncoknak elmondott vezéri beszéd, és a minden hatalmat a Fidesznek mottójú kormányzás alapján ők maguk a párhuzam.

Az, hogy eközben Orbán komcsizik is kicsit? Hát istenkém. Megpróbálja mások felett olvasni a névsort. Ha már tükörre nem telik a stadion-milliárdokból. Egyébként Kiszelly Zoltán sem teljesen százas, amikor azt mondja, hogy a „baloldalnak volt nyolc éve, hogy bemutassa azt az alternatívát, amelyet most kínál, de akkor nem tette meg”. Mert ugyebár a Fidesz ellenzékének volt olyan négy éve is, amikor simán megvolt a parlamenti kétharmad. S nem írták ki még az ország nevéből is a „köztársaságot”. De megértem, ha erre most ciki lenne emlékezni. Különösen egy olyan szervezet kutatási vezetője társaságában, amelyik önbevallása szerint az alapjogokat kutatja. Ha talán az emberieket, a demokratikusakat nem is annyira, mint a Fidesz alaptörvénye szerintieket. De ezt valóban nem tudom. Mert, mint írtam, azt sem tudtam, hogy léteznek. Mert az emberi, a demokratikus alapjogokat szerintem továbbra is inkább megadni kell(ene), mint kutatni.

Azért persze azt is fenntartom: egyik oldalról sem tetszene egy polgárháború egészének kisajátítása. Mert valószínűleg 1956 teljes történelméhez a szélsőbaltól a szélsőjobbikig, némi köztörvényes árnyalatokkal, a teljes paletta belefér. Az, hogy ebből ki mihez, ki mennyire, és ki hogyan viszonyul az mindenkinek a magánügye. Amíg nem válik ez közveszélyessé. Mely közveszély tekintetében még mindig súlyosabbnak érzem a TV-székház felgyújtását, mint a sípolást.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése