2016. október 5., szerda

Orbanista TB-fenyegetés a magyar menekülteknek

Forrás: Boon.hu
Az ország, a gazdasági exodus kormányának köszönhetően, erőteljes ütemben veszti el a nyitott, fejlődőképes, nyelveket tudó, vagy megtanulni hajlandó állampolgárokat. Hosszabb, rövidebb időre. A kormány a jelek szerint úgy döntött: rájuk ijeszt. A hazai egészségügyi rendszeren keresztül.

A HVG, a kormánytól nem túl messze lebzselő Magyar időkre hivatkozva közli a legújabb ötletet ezen a téren. Eszerint megbüntetnék azokat, akik külföldön dolgoznak, de Magyarországon járnak orvoshoz. Azt a titkot nem leplezik le, hogy ugyan kihez? Tekintettel arra, hogy az az egészségügy, ami elől legutóbb gyűlöletplakátokra költötték az adófizetők pénzét már most is orvoshiánnyal küzd. Annyira, hogy már a háziorvosi praxisok jövőjével kapcsolatban is több ezer leendő háziorvos hiányával lehet számolni a közeljövőben. Amikor ez bekövetkezik, az Angliában dolgozó fiatal valószínűleg hamarabb talál majd Londonban egy jó magyar orvost, mint Magyarországon. Akit természetesen meg kell fizetnie majd. Amiért Angliát érdemes emlegetni az egyrészt az, hogy London maholnap talán sikerrel pályázhat a legnagyobb „vidéki” magyar város címére. Amennyiben az ott élő magyarok számát tekintjük. Másrészt a szavazás másnapján már sokak által megbánt Brexit hatására megszűnik az uniós ellátási rendszer a szigetországban.

Ahhoz azonban, hogy fizetnie kelljen valakinek az ellátáshoz, nem kell Londonban orvoshoz mennie. Ha nem akar Magyarországon több hónapos várólistára kerülni, szintén ki kell csengetnie némi pénzt. Amihez még hozzájárul a külföldön dolgozó esetében az utazási költség is. Ha pedig jelentősebb pénz-áldozat árán, de itthon akar orvoshoz menni, akkor a legjobban teszi, ha felkeres egy önállóan praktizáló orvost. Hamarabb ellátáshoz jut, és nem kell találgatnia, hogy mennyi hálapénzt illik adni. Ellátják, fizet, számlát kap róla. Mindezek alapján a kilátásba helyezett fenyegetés elég üres halmaznak tűnik. Még akkor is, ha elvileg elfogadható álláspont, hogy a TB-fizetés helyén járjon valaki orvoshoz. Mely álláspontot illetően a kormányzat nem tűnik ilyen érzékenynek akkor, ha az adófizetés helyéhez kellene kötni például a szavazati jogot. Mely adófizetésből, még ha csak közvetve is esetleg, de a külföldön dolgozók elég jelentősen kiveszik a részüket.

Az eddigi tapasztalatok alapján ugyanis folyamatosan növekedett az utóbbi években a hazautalt pénz mennyisége. Ami azt is jelenti, hogy a banki szolgáltatásokon, illetve a vásárlásokon keresztül bevasalt állami bevétel mértékének is növekednie kellett. Mégpedig ezermilliárdos nagyságrendben Magyarországra érkezett utalások nyomán. Némi demagógiával tehát azt is mondhatnánk, hogy a hazautalt pénzt elköltő családtagok, az ÁFÁ-n keresztül, jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy plakátolni lehessen a menekültek ellen. Az Orbán-kormány, ebben az olvasatban, a magyar gazdasági menekültek pénzén kampányolt a menekültek ellen. Holott költhette volna a pénzt az egészségügyre is. Ha már olyan féltő gonddal óvja a TB-rendszeren alapuló ellátást. Mely óvás, mint azt a HVG is jelzi, azért némileg nehezen ellenőrizhető állapotokon keresztül valósítható meg. Feltéve, ha az emberek nem a másik tányérját kukkolják egész nap.

Mert természetesen a külföldön dolgozó szinte már másnap „lebukhat” akkor, ha a család elbüszkélkedik ezzel a ténnyel. Illetve ekkor még nem. De abban a pillanatban igen, ha valamelyik kedves ismerős, szomszéd azonnal szalad feljelenteni. Amit valószínűleg állampolgári kötelességből elkövetetett bejelentésnek fognak majd hívni. Ami majd szép lassan megfeleltethető lesz a sokkal egyszerűbb valónak: besúgás. Tovább építve a Nemzeti Besúgás Rendszerét. Ugyanakkor kár lenne elfeledkezni a másik „lebukási” lehetőségről. Az egyre forráshiányosabb egészségügy egyre hosszabb várólistáit egyre nagyobb anyagi áldozattal lehet majd lerövidíteni. Ami a magán-praxisok árait is felhajthatja. Eljöhet tehát az idő, amikor elegendő lesz az utóbbiak ügyfélkörét áttekinteni a külföldön dolgozók ellenőrzéséhez. Más ugyanis esetleg már meg sem fogja tudni fizetni.

Igaz, az utóbbi pont teljesülése esetén az is lehet kisebb anyagi áldozatvállalással teljesíthető, ha valaki keres egy külföldön dolgozó jó magyar orvost, és mind maga, mind a családja is inkább hozzá fordul. Legfeljebb a család is kint marad. Tekerve egyet társadalomszintű „szociális abortusz” spirálján.


Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Comments on Facebook