2015. november 15., vasárnap

Párizs: Miért pont....menekültek?

A párizsi merényletsor sok szempontból éppolyan mérföldkő lehet, mint az ikertornyok elleni egykori támadás. Valószínűleg a conteo-k tekintetében is hamarosan követőjévé válik annak. Aztán az elméletek gyártói természetesen megveregethetik a vállukat, ha igazolódik valami. Nem feledve persze, hogy a köz elé igencsak kevés információ fog jutni.

Az indok egyszerű, bárki által belátható. Nagyjából az, amit nálunk azzal szoktak összefoglalni, hogy „nem szolgálná a nyomozás érdekeit”, ha több információ kerülne ki. Miközben szinte biztos: néhányak szerint még így is túlinformált a média, és azon keresztül a közvélemény. Holott a másik oldalon nagyon is elvárható lenne az információk közreadása. Még ismert kockázatok közepette is jobb tudni a kockázatról, mint a bizonytalanság. Az a fajta bizonytalanság, amiben nagyon kevés az állami vállveregetés: sose bánd, mi tudjuk, látjuk, megvédünk. Már csak azért is, mert az utca emberének ez kevés. Arra ugyanis aligha adható racionális válasz, hogy: ha utólag ilyen rohadt okosak vagytok, akkor legalább a felét nem lehetett volna előtte? Ugyanakkor egy reális információ-visszatartásnak mégis lehet létjogosultsága. Nem feledve persze, hogy minden információs rés az összeesküvés-elméleteknek kedvez.

A szelektív információ-csepegtetés pedig a manipulációknak. Ahogy a hatás-szemléltetéshez elég volt a hazai fórumokra rápillantani. Még ki sem hűltek a vértócsák, amikor a hazai trollok már verték a dobot: a menekültek miatt van az egész. Néhányan gondolom egyenesen a pápához is elindultak volna a peticíóval, hogy most azonnal avassák szentté Orbánt a Viktort. Holott az elég egyszerűen belátható, hogy a menekültek szerepe a terrortámadásban nem lehetett túl nagy. A többség olyan körülmények közül jön, ahol az IS kézközelben van. Ha azt akarja szolgálni, nem indul útnak. Viszont ha nem akarja szolgálni, akkor elemi érdeke lebuktatni az IS ügynökeit. Neki nagyobb nyugalmat biztosít, és szinte biztos jelzése a jóhiszeműségnek. A menekültek közé vegyített ügynök számára tehát kilométerenként nő a lebukás veszélye. A menettel közlekednie tehát nem kifizetődő. A Kósa-recept szerint repülővel érkező háborús menekült meg nehezebben győzi meg a fogadó országot az ő sanyarú sorsáról.

Aztán ott vannak a merényletek. Több helyszínen, igencsak koordináltan történtek. A menekültek esetében pedig mindig ott van a kockázat: átterelik őket máshova. Esetleg épp rosszkor. Kicsit életszerűtlennek tűnik, hogy egy menekült nem megy a többiekkel, mert neki még van némi robbantgatni valója. Nyilván egy cseppet sem lenne feltűnő. Aztán ott vannak a merényletek ismét. A robbanószerkezetet be kell szerezni, elő kell állítani. Ha boltból összerakható, akkor is kevésbé feltűnő, ha helyismerettel és nyelvismerettel bíró a beszerző. Mert azért csak feltűnne, ha valaki egy francia szótárral a kezében indulna el több liter, nagy tisztaságú, acetont vásárolni a valószínűleg használt triacetone triperoxide (TATP)-hoz. Ahelyett, hogy levenné a drogéria polcáról. Apránként. Meg aztán nehéz lehet menekültködni úgy, hogy közben egy mini-labort is vonszol magával valaki.

Azóta különben legalább egy terroristáról kiderült, hogy francia állampolgár volt. Az autót bérlő szintén. Egy másikról az derült ki, hogy valószínűleg montenegrói. Így, miközben természetesen nem kizárt a menekültekkel érkező futár, provokátor, és más ügynök, azért a gyűlölet-ipar képviselői nem okvetlenül állnak nyerésre. Még akkor sem, ha menekültektől kölcsönvett, netán hamis útleveleket is találnak majd az összeégett romok között. Véletlenszerű körülményekre rászervezni egy összehangolt támadás-sorozatot nem tűnik túl ésszerűnek. Az IS-t futóbolondok és stratégiai hatökrök gyűjteményének képzelni meg ostobaság lenne. Még akkor is, ha a gyűlöletre és lenézésre kondicionált, nyakon viselt sütőtökökben ez kellemesen visszhangzana. De akár már egy korábbi municiólopás is az előkészületek része lehetett. Már csak azért sem lehetnek rossz szervezők és stratégák, mert képesek voltak a korábbi szervezetek által telepített sejteket életre kelteni. Ha ugyanis nem a menekülthullámmal érkeztek az elkövetők, a beszerzők és felkészítők, akkor több éves, de inkább évtizedes munka lehetett kialakítani a konspiratív szervezetet. Márpedig az Iszlám Állam bejelentése szerint ők tehetnek az egészről.

Ha ezt a bejelentést nem marketingfogásnak tekintjük, akkor ehhez ténylegesen az előbb említett megoldás kellhetett: a legkülönbözőbb úton-módon kialakult háló felett kellett átvenni az irányítást. De lehet marketingfogás is. Mert ha figyelembe vesszük, hogy mindenképpen rájuk varrja a média, akkor akár be is vállalhatták. S valószínűleg nem is ártatlan szentek.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése