2015. november 25., szerda

Margófirka az Iszlám-pánik mellé

A Magyar Időkre hivatkozva azt a hírt kaptuk a reggeli kávé mellé, hogy egyre több segítőt találhatnak hazánkban az iszlamisták. A HVG interpretálásában. Amivel persze óhatatlanul egyenlőségjelet sugallnak az iszlám hívői, és az IS támogatói közé, de hát erre futja. Mert az iszlámhívők a másik hír-interpreter, az ATV szerint is nő.

Az utóbbi, az ATV, szintén a Magyar Időkre hivatkozik forrásként. Jelezve, hogy immár kétszer annyian vannak Magyarországon az iszlám követői. Alkalmasint nem az utcai felmérések, hanem a népszámlálás adatai szerint. Így az adat jelenlegi közlése inkább hangulatkeltő, mint szükséges. De ettől még lehet fontos köznapi ismeret. Elvégre most mindenkit érdekel, hogy a szomszédja vajon milyen vallású? Anélkül már a munkába menés sem az igazi. Jobbára a közmunkába, mert a magyar-ellenes világ-összeesküvés hatására leginkább azok számának változásában van dinamizmus. Meg a népszámlálási iszlám-hívőkében. Akik száma megduplázódott. A hírek szerint. Amit el is hiszek. Miért is ne? Csak az nem derül ki, hogy tízről húszra, vagy ötmillióról tízmillióra. Holott ugyebár mindkettő duplázás. De azért mégsem egészen ugyanaz a nagyságrend. Fene a matekba!

Alkalmasint a fentebb jelzett sugalom is megérhetne egy külön fejezetet. Annak a hírszerkesztőnek, aki a sorok közt a napi borzongásigény kielégítésére tör. Kétségtelenül kielégítve a szélsőségek felé kacsingatók zsigeri ellenség-szükségletét is. A kávé mellé. Nagyjából pont annyira értelmesen, mint amikor a miniszterelnök szerint minden terrorista bevándorló. Ha meg nem, akkor is. Felcsútról üzenik nekik, hogy bevándorlók. Az ultra-nacionalisták is. Tehát iszlamisták. Amennyiben ez alatt az iszlám hívőit kell érteni, akkor az iszlám hívőinek számával nyilván együtt fog emelkedni az iszlám hívőinek a száma. Talán még az iszlám hívőinek támogatottsága is. Ha feltételezzük, hogy vallási okokból senkit nem fog kitiltani a családja. Pedig kormányzati igény valószínűleg lenne rá. Mármint a kitagadásra. De, sajnos, gyanítom, hogy sokkal inkább az IS támogatóit kell érteni az „iszlamista” alatt. A széljobbon szinte biztos, hogy ez lesz az üzenet értelmezése.

Ahol még véletlenül sem gondolnak bele, hogy ez önmagában baromság. Mármint Mohamed követői és a dzsihadisták, az ISIS közé egyenlőségjelet tenni. Pont akkora baromság, mint Jézus követői és a boszorkány-máglyákat meggyújtók közötti egyenlőség-jel. Még akkor is, ha van az a szellemi sötétség, ami az utóbbit is kívánatosnak tartaná. Mármint a máglyákat. Jézus nevében. Jézus nevében? Aligha. A saját sötétségük nevében. Ami alig csökkent azóta, hogy egyházi átokkal gondoltak védekezni a sáskajárás ellen. Mely történelmi hagyomány mutatja: a vallási idiotizmus nem vallás-függő. Ahogy a szélsőségesség sem. Meg az embertelenség sem. Valószínűleg ezért sikerült, kellő ellenségkép felmutatásával minden rendszernek megtalálni a maga verőembereit. Az államhatalmi kereszténységnek is. Az államhatalmi iszlámnak is. S az államhatalmaknak általában.

Ugyanakkor azt is el lehet hinni, hogy a kereszténységtől elfordulók száma növekszik. A vallásoktól általában is elfordulók számával. Hazánkban. Akármit mutatnak a népszámláláskori adatok. Amelyek mögött igen jelentős elvárás is lehetett. Egy országban ahol a szekularizáció egyre csökken. Ahol államhatalmi tényező egy klerikális törpeplatform. Ahol az oktatásért is felelős miniszter egyházi ember. A külső nyomás hatására közölt elvárt válasz ugyanakkor pont az ellenkezőjét is takarhatja. Ahogy a kötelező olvasmány sem népszerű, a kötelező taps kikényszerítője sem lesz okvetlen népszerű. Ha gyakorlatilag hatalmi elvárás egy vallás-rendszer követése, akkor az a hitvilág veszít a lelki népszerűségből. Ha pedig ugyanazen vallás egyik arcaként az a töppedt szellemiség jelenik meg, amely a gyermekek éhezését életviteli hibaként kommunikálja, akkor különösen csökkenhet a népszerűség.

Ami nem jelenti azt, hogy ne növekedne a szélsőségesek körében a látszólagos támogatottság. Azonban érdemes talán arra is figyelni, hogy aki Mária országára hivatkozva akarja verni a zsidókat, muszlimokat, és mindenki mást, az pont olyan sötét, mint az a dzsihadista, aki Allahra hivatkozva fejez le, éget meg embereket.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése