2015. november 12., csütörtök

Dúró Dóra és a szex-rajz

Az ominozus kép az Origo-n
Dúró Dóra valószínűleg úgy ítélte meg, hogy a kulturális bizottság rég szerepelt a hírekben. Meg a Jobbik. Meg a népszaporulat. Ezért elefántot fújt a bolhából. Némi segedelemmel a médiától. A humanizmus jegyében ezt a segítséget kár is lenne tőle, a nagy magyar anyától megtagadni. Fújjuk. Mert fújhatjuk.

Az ügy ott kezdődött, hogy rendeztek egy kiállítást. Nem a menekültek gyermekei számára az aszfalton, hanem a Jobbik Ifjúsági Tagozat művészeti pályázatának égisze alatt, ahol a képviselő-asszony zsűritag volt. Itt fényképezték le a „Kirakós homoszexuális szülők gyermekei részére” című, szerinte „egyszerűen nagyszerű mű” előtt. Amelyen három kirakós-forma látható. Nagyjából azzal az ábrázolásmóddal, ahogy a gyermekeknek szánt könyvekben illusztrálják a humán szaporodásbiológiát. Amikor az apagép és az anyagép összedugja, amijük van, és abból születtél Te is kedves olvasó. Ha egy ilyen könyvet ovis korban megmutatnak a gyermeknek, akkor 9-10 éves korban is tudni fog vele mit kezdeni. Remélhetőleg inkább csak teoretikusan. Miközben minden más esetben valóban lehetnek kérdőjelek a fejében. A kérdőjel ugyanis nem a felháborodás, hanem az információhiány jele. Az arra való figyelemfelkeltés, hogy ilyen esetekben a szülőnek bizony le kell ülni, és beszélgetni erről a gyermekkel, forradalmi jelzés a Jobbik berkeiben. Ami egy olyan pártban különösen forradalmi, ahol a világot homofóbok és heterofóbok egyszerű halmazára osztják. Ahogy ezt kiolvashatjuk Dúró Dóra szavaiból.

Akinek különben, kulturális bizottság-vezetőként illene tudni, hogy a homofóbia elítélése nem jelent automatikusan heterofóbiát. A világ történéseiben, nem tagadva a szexualitás fontosságát, a szexen kívül más is létezik. Még akkor is, ha az említett kép ábrázolás-világa erre teszi a hangsúlyt. valamint Dúró Dóra érvkészlete is, amelyben a „gyerekem van, és ez mindent visz” vezérelv érvényesül. Nagyjából azt sugallva, hogy az a nő, aki nem dug rendszeresen, illetve nem szül rendszeresen, az tulajdonképpen nem is ember. Érvei semmit sem jelentenek, és különben is: minek van. Alig rugaszkodva el attól a vargaistváni Fidesz-érvtől, amelynek keretében a családon belüli erőszak oka a hitvesi ágyban zajló alulteljesítés. A „feküdj, vagy pofon lesz” pedig szinte már rendben is van. Főleg, ha van egy vak komondor is a közelben. De maradjunk az említett rajznál.

Annyiban is, hogy amennyiben az valóban 9-10 éves lányokat ábrázol, akkor az üzenete nem is annyira homofób, mint rémes. Már akkor, ha az említett ovi-könyvi tematikán túllépünk. Akkor arról is szólhat, hogy ennek a korosztálynak azt üzeni: létesíts mielőbb szexuális kapcsolatot! Amennyiben nem tudod, kivel hogyan, kérdezd meg. De csináld! Amely üzenet már nem is annyira homofób, mint pedofil. Mely üzenetet egy pedagógusnak, egy szülőnek akár a gyermeki firkák világából is illik tudni kiemelni. Egyszerűen azért, mert, hogy az ördögbe tudná megvédeni a gyermeket egy veszélyszituációból, megtörténte esetén pedig átsegíteni a gyermeket a krízisen, ha nem ismeri fel a jelzéseket. Márpedig, ha egy kislány a rajz alapján pontosan tudja, hogy mit kell kezdeni szexuális helyzetben, akkor lehet, hogy érdemes elbeszélgetni vele. Nem nemzeti anyaként, hanem „csak” anyaként, pedagógusként.

De persze elengedhetjük ezt a szálat is. Attól a kép még mindig a szexualitásra koncentrál, azt helyezi a centrumban. Minden kapcsolat meghatározójaként, és akár minden emberi értéket felülíró entitásként. Ebben az esetben Azt üzeni a kislányoknak, hogy a szexualitás mindent visz. Mintegy felkészítve őket a karrier-prostituált szerepére. Arra, hogy lehetsz ostoba, lehetsz embertelen, lehetsz szinte bármilyen. A lényeg, hogy jól feküdj. Akkor lesz pénzed, beosztásod, és akár állóképes sofőröd is. Ha kell, jó pénzért. Szinte teljes mértékben visszaigazolva „Pistának jó lesz” botrányban megismert szemléletet. Vérbelien ifjú jobbikos művészként.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése