2015. november 18., szerda

R.I.P. Diesel - Búcsú Vauuú a többieknek is

Forrás: Express
Egyáltalán nincs uborkaszezon a hírek terén. Már csak azért sem, mert lassan a hirtelen felindulásból végrehajtott bombázások kétes hasznáról is csorognak az elemzések. Miközben Párizsban is lövöldöztek. Igaz, abból az alkalomból, hogy nyomok bottal való ütlegelésénél kicsit hatékonyabban léptek fel a helyi rendőrök.

Az utóbbi akcióban három gyanúsított meghalt, és több rendőr megsebesült. A végső „leltár” elkészültekor úgy tudni, hogy a pénteki terrorakció kitervelője is az áldozatok között van. Ugyanakkor ezzel tovább bővült az a lista is, amely alapján egyre kevésbé látszik szerepet játszani a mostani menekülthullám. Legalább is elkövetőként. De aki azt hiszi, hogy ettől az idegengyűlölet alacsonyabb hőfokúra tekeredik majd hazánkban, az valószínűleg téved. Részben a kormányzati kommunikációt tekintve sem várható ilyen fordulat. Részben pedig azért, mert ahhoz is kell némi tartás, hogy kiálljon valaki egy fórum közössége elé, vagy akár csak a tükörrel szembe, és kijelentse: „bocs, tévedtem”. Nem véletlen, hogy olyan reakciók születnek inkább, amik a „majd meglátjátok később” rigmusát verik a haláldobon.

A rendőri akció kapcsán csak elszórtan szólnak a hírek a negyedik halálos áldozatról. Arról a kutyáról, aki elsőként hatolt be a fegyverrel impregnált házba. Életét áldozva azért, hogy több embernek ne kelljen. Jelenleg leginkább a közösségi portálokon emlegetik. Ami sajnos azt is jelzi, hogy egyfajta leltári tárgyként kezelik. Mint egy réges régi novellában a fed.eb-et. Pedig azokban a kutyákban, akik nem egyszer kockáztatják az életüket, és nem egyszerre tényleg áldozattá is válnak, nem egy esetben sokkal több a hűség és emberség, mint az emberi véderők egy-egy tagjában. Így a hétéves, Diesel nevű a kutyára emlékezve megemlékezhetünk a történelem összes aknakereső, felderítő, de veszélyes helyekről mentő kutyájára is. Megérdemlik. Ahogy megérdemlik az emberi harcok során „csak úgy” meghaló állatok is.

Különösen az olyan akciók kapcsán, amikor messziről, arctalanul osztják a halált. Ahogy a bombázások során is. Egy percig sem vitatva a haditechnika nagyszerűségét, és azt a propagandát, amely szerint ma már olyan precizitással bombáznak, mint még soha a történelem során. Nem vagyok bombázási szakértő. Mégis van bennem némi kétség, hogy amikor egy lakott területre tízes-százas tonna-nagyságrendben dobnak le robbanószert, akkor ott egy ártatlan áldozat sincs. Felnőttek, gyerekek, kutyusok és cicák. S annak, aki szerint ez egy álszenten cukros megközelítés, figyelmébe ajánlanám Radnóti sorait, aki annak idején hajszálpontosan érzékeltette bombázások embertelenségét:
s mi föntről pusztítandó vasút, vagy gyárüzem,
az bakterház s a bakter előtte áll s üzen,
piros zászló kezében, körötte sok gyerek,
s a gyárak udvarában komondor hempereg;”
(Radnóti Miklós: Nem tudhatom - részlet)

De aki szerint Radnóti sorai fölött eljárt az idő, annak figyelmébe ajánlanám a The Washington Post elemzését. Ez már a szalagcímben is az igencsak mérsékelt hatásosságát sugallja az akciónak. Nem vonva kétségbe a kommunikációs demonstratív hatást. De éppen, hogy csak azt nem írják, hogy a sáskajárás egyházi kiátkozásával közel egyenértékű a katonai hatásfoka. Azért, amit szintén régóta emlegetnek a legkülönbözőbb elemzések. Azt, hogy szárazföldi haderő bevetése nélkül elég bizonytalan az IS elleni katonai fellépés. Márpedig a jelek szerint a legösszehangoltabb szárazföldi támadást a közelmúltban a rovarok hajtották végre. A képek, felvételek alapján az említett sáskajárásban részt vevők rokonsága. Mely egyenesszárnyúak ugyan rovarok, sokan is vannak, de nem bogarak. Még akkor sem, ha az Independents bogaras fordítója szerint bogarak. S akkor sem, ha onnan, némileg mintha kritika nélkül, másztak volna szét ezek a jószágok a hírrovatokba.

De a hírekbe került bogaras tücskök helyett tényleg emlékezzünk meg inkább a konfliktusok vétlen áldozatairól, és az embereket, olykor méltatlanul is szolgáló, de önfeláldozó négylábúakról.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése