2015. november 28., szombat

Fidesz: Úgy kezdődött, hogy visszahergeltek

Azt mondta a Fidesz, hogy hergelik a népet, és ő ezt kikéri magának. Az ő pillanatnyi szájának, Kucsák László, a Fidesz országgyűlési képviselőjének közvetítésével. Üzenik az MTI-nek általa. Ám az, aki valami fideszes önvallomásra készülve olvasná a híradást, téved.

Kucsák László, megdolgozván a képviselői mandátumért, és a vezéreszme iránti feltétlen kitartást igazolva tulajdonképpen csak megforgatta a szokásos imamalmot. Kifejtvén, hogy a balliberális ellenzék hergeli a népet. Most éppen a kvótaellenes aláírásgyűjtés ellen. Előidézvén azt, hogy megtépáztak egy fideszes aktivistát Pestszentlőrincen. Rögtön elő is került a képviselő szövegében a politikai motiváció vélelme, és a megmaradt becsületére legyen mondva, hogy közlemény szerint maga is kijelentette: „a támadót előállították, és értesüléseik szerint ellene nyomozás indult”. Ami azt jelenti, hogy a rendőrség tette a dolgát. Nem azért, mintha nagyon ezernyi okból ne lennének fenntartásaim a nemzeti konzultáció és rokon intézményei kapcsán. De egy párt aktivistájának fizikai megtámadása, megfenyegetése semmiképpen sem az mód, amellyel a tiltakozást artikulálni szabad. A hírnek látszólag itt vége van.

Amiért még sincs vége azt a társadalmi „szövegkörnyezet” biztosítja. Amelynek csak egy kis szegmense a képviselőtől odalökött néhány jelző, illetve félmondat. Kezdve az ellenzék balliberálisnak kikiáltott részével. Értem én, hogy Orbán politikája már annyira jobbra tolódott, hogy hozzájuk lépest a klasszikus liberalizmus már maga a baloldali infernó. Azonban a liberalizmus a maga verseny-alapú szemléletével nem igazán baloldali ideológia az én olvasatomban. Még akkor sem, ha klasszikusan ugyebár azt jelenti, hogy az egyén szabadságát csak a többiek hasonló szabadsághoz való joga korlátozza. Ez a szemlélet tehát demokratikus, de versenyközpontú. Egy demokratikus, ha tetszik humanista alapokon alapuló jobboldali ideológia. Nagy egyszerűsítésekkel, mint azt nyilván kiszúrták az olvasók is. De szerintem elfogadható egyszerűsítésekkel. Mit sem vonva le a fideszes önismereti csomag azon értékéből, mely szerint ők ennél sokkal jobbra állnak. Szinte már a Jobbik ölében. Annyira, hogy még egy kicsi, és a Jobbik is egy baloldaliasan elhajló párt lesz néhányak szemében.

Az említett közleményben azonban nem csak ez a lassan közbeszédbe ívódó ideológiai zavarodottság szúrhat szemet. Mert ott van az a kijelentés, hogy „messze nem zárható ki a politikai motiváció”. Alkalmasint tényleg nem. Sőt, a dohányosok és influenzások reggeli harákolása, és köpködése esetében sem zárható ki a politikai motiváció. Azért, miközben az utóbbi esetben inkább az orvosi véleményre, az előbbiben a rendőrségi vizsgálat eredményére inkább hagyatkoznék, mint egy kormánypárti képviselő véleményére. Kínos lenne ugyanis azt feltételezni, hogy az MTI-tudósításba is bekerült, kocsmaillatúan személyes véleménye egyfajta megrendelést sejtet a még vizsgálódó rendőrség felé. Eleve kizárásra ítélve minden mást, ami még beleférne különben tényleg elítélendő tett motivációs halmazába.

De mielőtt elfeledkeznénk a tényleges lényegről, itt van az a bizonyos aláírásgyűjtés. A kvóták ellen. Gyakorlatilag azt igazolva, hogy a kormányzat, bármennyit ugat a tömeges támogatottságról, alapvetően gyáva élni a felhatalmazással. Az aláírásgyűjtés, a tömeggyűlések, a levélkampányok alapvetően ellenzéki eszközök. Amikor a hatalom él vele, akkor tulajdonképpen önmaga ellenzékének szerepét akarja eljátszani. Ez pedig döntésképtelenséget, döntési pánikot, önigazolás-keresést sejtet. Orbán Viktor korábbi, hasonlókat sejtető, akcióinak a fényében ez sem lehet túl meglepő. Miközben a kvótaellenesség közben mintha marginálisra fakulna már a közelmúlt is. Például az, hogy a hisztériakeltést a kormányzat indította el. Alkalmasint nem is a szíriai, etióp és hasonló távolságokból érkező menekültek, hanem a külhonban élő magyarok ellen. Mert emlékezhetünk arra az időszakra, amikor megszórták az országot azokkal a bizonyos plakátokkal. Amelyek felirata éles magyar nyelven hirdette az igét. Legfeljebb csak az egybites trollokkal hitetve el, hogy a távoli menekültekhez szólnak. Aki megérthette, az jobbára a magyar lakosság. Aki ellen irányult, az legfeljebb a felvidéki, erdélyi, vajdasági, ukrajnai és minden más ideérkező magyar.

Mely nyári gyűlöletkeltés esetében ugyancsak „messze nem zárható ki a politikai motiváció”.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése