2015. április 18., szombat

Középiskolás közrabiga - reloaded

Forrás: Libcom.org
Az ifjúsági önközmunka körül a jelek szerint gyorsításba kezdett a kormányzat. Még ekkor is, ha most éppen önkéntes munkának titulálják, és pár szépségflastromot is feltesznek a projekt arculatára. Az említett jelek az Emmi környékéről jönnek, ahova az oktatásügytől kezdve annyi minden van becsatornázva.

Bár, könnyen lehet, hogy egy folyót sem ártana becsatornázni, és akkor talán a cinizmussal vegyes szervezeti almot is kimosná. De hagyjuk a régi görögöket nyugodni a maguk trágyahalmai közepette. Van nekünk friss és saját termés. Igazi, államtitkári ügymenetben termő. Nemzeti. Szép. Okos. Bölcs. S hasonlók. Bár ez is lehet gusztus kérdése. Elvégre a legyek járta hús is lehet ínyencség. Legfeljebb nem mindenkinek. Maradjunk annál, amit konkrétabban sejthetünk, illetve amiről a nemzeti szlogencsatorna is közhírt dobolt a netes bittenger felett. Ilyen az, hogy Novák Katalin család és ifjúságügyért felelős államtitkár, mert államtitkárokból és helyettes államtitkárokból igen jól állunk, márciusban ígéretet tett az ifjúsági foglalkoztatási kérdések megvizsgálására. Az Ifjúsági Szakmai Egyeztető Fórum (ISZEF) budapesti ülésén. Ami ezt a bejelentést követően zárt ajtók mögé vonult. Egy pisszenés se be, se ki. De hisszük, hogy annyira, de annyira egyeztettek, hogy csak na. Miért is ne?

Amúgy a márciusi közleményben már megnevezték a jövő évinek jelzett kutatás felelősét is. Schanda Tamás János, ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár személyében. Mert nekünk még ilyen helyettes államtitkárunk is van. Ahogy csökken az ifjúság létszáma az országban, úgy szaporodnak a velük foglalkozó kormányzati titulusok. De sebaj, legyen. Mit nekünk. Van nekünk aranyunk, mirhánk, tömjénünk, és töményünk száz marékkal. Kibírjuk. Legfeljebb bedobunk a zaciba valakit. Közrabszolgának. Addig is szóljon másról az ének. Illetve az MTI újabb közleménye. Melynek ezúttal már nem mellék, hanem főszereplője a helyettes államtitkárok imént megnevezetett példánya. Szólott ugyanis a megvezetettekhez. Akként nyilatkozva, hogy a humán laposelemekért felelős mátrixügyi főhatóság, az Emmi, immár külön honlapot indít a fiatalok önkéntes munkáját segítendő.

Már csak azért is, mert a helyettes államtitkár szerint a „fiatalok a legelkötelezettebbek az önkéntes munka iránt”. Valamint az ifjúgárda, és a KISZ iránt. Ja, bocsánat, az egy más korszak. Most talán cserkészszombatnak fogják hívni az egykori KISZ-felajánlások jogutódát. Valamint levente-hétvégének az ifjúgárda csapatfárasztóit. Azért persze valaki szólhatna ennek a talán jobb sorsra, például cukorrépa-egyelésre, érdemes helyettes Schandának, hogy nincs sok új a nap alatt. Valamint azt is el lehetne egy füst alatt mesélni neki, hogy az önkéntesség nem önkéntesség akkor, ha elvárásra zajlik. Az kérem kényszer szülte munka. Akár mit írnak ki majd egy honlapra. Ahogy a jobb híján végezhető, és csak az éhenhalás ellen ideiglenes menedéket nyújtó közmunka is közrabszolgaság, ha egzisztenciális zsarolás, és jogi kényszer szüli a részvételt.

A közmunka különben úgy kerül ide, hogy alig két évvel ezelőtt a középiskolások köreiben már bepróbálkoztak egy kötelezően önkéntes ötvenórás munka-elvárás bevezetésével. Amivel kapcsolatban már akkor felmerült, hogy alapvetően a közmunka egy részét is kiválthatnák az ingyenes diákmunka kihasználásával. Ami nyilvánvalóan gusztustalan húzásnak tűnt akkor azokon a területeken, ahol a szülők is a közrabszolgaságból tengődnek. Ez azonban láthatóan a kutyát sem érdekli a nagyságos minisztériumban. Amelynek képviselői olyan konferenciákon is múlatták akkortájt az időt, amelynek résztvevőitől korántsem volt idegen gondolat a diákok szembeállítása a szüleikkel. Alighanem az ifjúságpolitika nagyobb dicsőségére. Amiért szintén Schanda Tamás János viceállamtitkárhoz tartozik. Mint a közlemény szerinti honlap, melyen felmelegítik, vagy pusztán langyosan tartják a majd’ kétéves ötletet.

Mert a nap alatt, még ötletben sincs új. Még rövid távon sem. Legfeljebb az az érdekes, hogy egy régi ötletet miért úgy akarnak most tálalni, mint valami remek újat. Mert önmagában az önkéntes munka ötlete általában nem új. Még csak nem is jelent hátrányt. Már akkor, ha valóban önkéntes, és nem mások kárára zajlik. Ha az ismereteket bővíti, és nem informális kényszer hatására szerveződik. Ha egy munkahely előzetes megismerését, és nem mások munkából való kiszorítását szolgálja. De az utóbbiak kapcsán, mintha elsikkadna az erre vonatkozó garanciarendszer. Mert nekünk csak államtitkárokra és vicékre telik. Meg unortodox workfare-re.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése