2015. április 27., hétfő

Dohánybolti sötétséglobby

Amikor először elolvastam a címet, hogy a nemdohányzók sötétségpártiak, akkor azt hittem, hogy valami pejoratív célzás akar lenni. Aztán elolvastam azt, amit az Old Dohányfüstmentes Egyesület közleménye alapján írnak, és most nem tudom, hogy sírjak vagy zokogjak. Vagy csak szimplán sajnáljam az egyesületi tagokat. Mármint azokat, akik talán merő jó szándékból a tagjai, és semmi közük az említett közleményhez.

A kaposvári rablógyilkosságot követően ugyanis azt a gondolatot fogalmazzák meg, hogy a dohányboltok elsötétítése teljesen jó és előremutató gondolat. Noha még nem ismerjük a rendőrségi adatokat, és az igazságügyi szakértők véleményét, de az említett egyesület már tudja: „Nincs összefüggés a trafikok kirablása és azok fóliázása között”. No és persze azt is, hogy az összefüggést csak a dohányipari lobbi akarja elhitetni. Azzal a demagóg kérdéssel kiegészítve, hogy vajon mást nem rabolnak-e ki, és megszűnnek-e a rablások a defóliázással? Ami azért roppant demagóg, mert nyilvánvalóan nem. DE azt is tudjuk, hogy „alkalom szüli a tolvajt”. Márpedig a sötét kuckók egyértelműen jobban kínálják az alkalmat, mint egy olyan üzlethelyiség ahova szabadon be lehet látni. De demagógiában nem állnak meg ezen a küszöbön.

A derék egyesület ugyanis azt is fejtegeti, hogy a fóliázás azért kell, mert különben a gyerekek rászoknak a dohányzásra. Egy olyan logika mentén, miszerint a cigarettás doboz látványától a csemeték cigiért kezdenek hisztizni a szüleiknek. Ennek nyomán próbáltam kutatni az emlékeimben, de nem emlékszem ilyen jelenetre. Olyan összefüggésben sem, hogy a Közért-pénztárnál láttam volna egy doboz Munkásért hisztiző, magát a földhöz verő ötévest. Nem tervből, hanem gyerekből. Amellett egy másik szörnyű gyanút sem tudok elhessenteni. Az egyesületi tagokkal kapcsolatban. Akik valószínűleg előbb születtek, mint az ominózus trafiktörvény. Ha ennek ellenére nem szoktak rá a dohányzásra, vagy sikerrel leszoktak a dohányzásról, akkor aligha a fóliázás léte, illetve nem léte jelentette számukra a küszöbingert. Ez akkor is gyanúsan valósnak tűnő feltételezés, ha nem tekintjük szentnek egyik szakágazati lobby szereplőit sem.


Aztán persze elkezd kilátszani a közlemény mögül egy nagyon rücskös és mocskos lóláb. Az elsötétítés megszüntetését egyértelműen az MSZP szlogenjének kezdik beállítani. Elfeledkezve arról, hogy Kaposvár polgármestere a Fidesz és nem az MSZP segedelmével került a székébe. Bele neki. A derék egyesület ennek alapján a maguk politikai lobby-nyalása alá rendeli a köztörvényes bűnesetek fontosságát. Mert természetesen az MSZP-t sem kell szentekkel feltöltött pártként elképzelni, de talán legalább a józan ész határain belül el lehetne emelkedni a kormányzatnak való nyalás meghatározta szintről. Még akkor is, ha elhiszem: ha már nem dohányoznak, azért még valami barnát és büdöset szeretnének a szájukban tudni.

Alkalmasint persze jó lenne tudni, hogy valójában milyen társadalmi súlya van a Old Dohányfüstmentes Egyesületnek. Ahogy azt is, hogy tagjai közül hányan ülnek egy-egy elcellásított dohányboltban eladóként. Mert a máséval csalánt verő kormánypárti segédszervezetként talán nem a pálya mellől kellene beleugatni valamibe, amiről esetleg halvány lila fogalmuk nincs.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése