2012. december 1., szombat

Volt egyszer egy fórum az Index-en.

Nem olyan régen jelent meg egy kis írás a Népszava internetes oldalain arról, hogy az Index Fórumán a PoliDili nem az, amilyen régen volt. Az ott nevesített moderátor alighanem megbűnhődött, mivel a fórumon rábízták azt a kínos magyarázkodást, ami a jelzett, különben pörgős fórumrész felszámolását próbálta indokolni. Mert a PoliDili jelenleg a megszűnt internetes vélemény-nyilvánítás helye lenni. Nyugodjék békében a napi politikának tett gesztus jól megérdemelt jutalmában bízva. S ez az, ami szót érdemel, hiszen önmagában egy fórum üzemeltetője dönthet, ahogy neki tetszik. Ebbe kívülről belebeszélni nehéz, és talán sportszerűtlennek is tűnhet.

Amiért mégis megkockáztatom, az a jelzett jelenség-jellege a döntésnek. Az előzményekhez, illetve a helyzet ismeretéhez érdemes tudni, hogy az Index fóruma úgynevezett moderált fórum. Tehát szó nincs arról, hogy ott minden, legalább utólagos kontroll ne működne. A korábban jelzett októberi Népszava-beírás különben pont ezt hányta-vetette meg. A PoliDili ezen belül is egy olyan része volt a fórumnak, ami igazi Canale Grande volt, és vitt mindent magával. Volt ott minden, és ahogy a legkoszosabb csatorna is visz olykor értéket magával, itt is voltak jó viták, hozzászólások az idők során. Erősen korlátozottan, hiszen már a fórumrész szövege is arra hívta fel a figyelmet, hogy „A PoliDiliben nemcsak az írási lehetőség kötődik regisztrációhoz, hanem az olvasási is, tehát csak bejelentkezve olvasható”. Amikor tehát az Index a megszüntetés mellett döntött, akkor elismerte vagy a fenntartással kapcsolatos politikai vagy moderáció megvalósíthatóságával kapcsolatba hozható technikai vereséget. Erről nyilván kívülről nem állítható biztosan sok, és legfeljebb a tünetek regisztrálása vállalható fel.

Ezen tünetek egyike, hogy a moderációs topikban a „Murder Incorporated” nevű nick magyarázkodását lehetett olvasni. Azt állítva, hogy a néhány provokáló és általa „fikának” tekintett fórumozó miatt került törlésre a PoliDili. Mondhatnánk, lelke rajta, hiszen ő is csak ember, és fogadjuk el hallgatólagosan, hogy egy ember. Az utóbbi kijelentést az indokolja, hogy végül is egy moderátori nick mögött is lehet elvben több természetes személy. Témánk tekintetében különben teljesen mindegy, hogy ki áll, vagy kik állnak a nick mögött. A beírás nyilvánvalóan azt sugallja, hogy az Index fórumát felügyelők csődöt mondtak, és pár, különben minden további nélkül kimoderálható olvtárs és beírás tette roppant módon indokolttá ezt a globális beavatkozást. Akár el is fogadhatjuk persze ezt a helyzetet, ha akarjuk. Ami ennek ellent mondani látszik, hogy a jelzett fórumrész már tíz éve sem volt friss topik-gyűjtemény. S bár természetesen mindig lehet egy utolsó csepp, ami megfekteti az embert és a technikát, azért lehetnek kétségek arra nézve, hogy egy igazán pörgős közösségi média üzemeltetői ehhez ne alkalmazkodnának. Noha nyilvánvaló, hogy ez sem kizárt. Mely utóbbi esetben azért kerekebb történet lenne a moderátor magyarázkodásánál egy őszinte hangú közlemény az üzemeltető részéről.

Ugyanakkor az is megállapítható, hogy a topikok egy része átkerült más csoportokba. Ez tematikus szempontok alapján akár indokolt is lehet, és természetesen ebben az esetben egy átmeneti megoldás lehetne egy új fellelési lista a megboldogult PoliDili témáiról. Igaz, ebben az esetben sokkal gyorsabban lehetne megtalálni a végképp eltörölt hozzászólás-csomagokat. Bár, némi türelemmel azért találhatóak különös topik-elveszések. Egy korábbi, üzemzavarra emlékeztető jelenség nyomán például indult egy topik „Orbán betiltaná a Polidilit” címmel. Nos ez a ma éppen úgy eltűntnek nyilvánítható, mint a „Mit kaptál ma Orbán Viktortól?” címet viselő, és mintegy 280 ezer hozzászólást tartalmazó réges-régi topik. Mely utóbbi kétségtelenül igen sok, a jelenlegi miniszterelnököt kritikával érintő hozzászólástól, internet-hivatkozástól volt tarka. Szinte biztosan csak a véletlen műve persze, hogy pont ezek a topikok tűntek el, hiszen a technikai padlófogáshoz hasonlóan a politikai szervilizmus tekintetében sem rendelkezem biztos adatokkal. Így elfogadom, hogy pont az ellenzéki kihívó erősödésnek időszakában, és a CÖF által összehozott, Bajnai Gordon-t célzó akcióinak idusán véletlen vezetett oda, hogy a PoliDili szétültetésének eljött az ideje, és miniszterelnökkel korántsem kesztyűs kézzel bánó topik volt az utolsó csepp a szerver merevlemezein. Az, ami lecsorgott onnan.

Ha ugyanis nem a technikai szükségszerűségeket és a moderátorok tehetségtelenségét fogadjuk el magyarázatnak, akkor csak a politikai magyarázatok maradnának. Egy nagy hírportál fórumát illetően pedig nagyon rossz lenne azt hinni, hogy hat a cenzúra. Esetleg a korábban említett hatalom-kiszolgálási vágy hajtotta öncenzúra. Persze, a legbiztosabb jele az lenne az ellenkezőjének, ha feléledne a kormánnyal kritikus topikok mindegyike. Ami nem kizárt, hiszen ahogy az úr elvette, a rendszergazda talán vissza is adhatja. Addig pedig R.I.P. Index-PoliDili.  

Simay Endre István

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése