2012. december 28., péntek

Jövőbe mutató kommunikációs utánlövészet.

Az év végi visszatekintések sorába az utóbbi napokban a kommunikációs munkások, illetve olykor közírók is besorakoztak. Nem csak azzal, hogy egy-egy politikai szegmensről áttekintést adnak, mivel az, ahogy azt a gazdaságpolitikát is érintve olvashatjuk, természetes. Az azonban elég hosszas érlelést jelenthet, ha olyan érzése támadhat az olvasónak, hogy valami témát csak azért porolnak le, hogy végre történjen már valami.

Tulajdonképpen ilyennek tűnik az a véleményközlés is, aminek központjában az Orbán-diák találkozó helyszíne áll. Nem vitatva el Tamás Gáspár Miklóstól a jogot, hogy elpolemizáljon azon a tényen, ami a sajtót általában is jellemzi olykor. Az elnagyolt közlések, amik bizony ténylegesen alkalmasak akár egy teljes tudósítás hitelességét kikezdeni. Ilyen értelemben persze értelmet nyer az, hogy hol a csudában is ült le a miniszterelnök csevegni az általa kiválasztott kevesekkel. Boldoggá téve gesztusával a múlt nagy tömeg-manipulátorainak szellemeit. Azonban a diáktüntetések kapcsán az, hogy miként és miről tárgyalnak, talán érdekesebb. A sajtó munkatársai kapcsán pedig az, amiről nem tárgyalnak. Nem a miniszterelnök, hanem a sajtó szervezetei. Mert ott van a legutóbbi eset a rádió munkatársainak etika-mocsári trollokat idéző megnyilvánulása a diáktüntetéssel kapcsolatban, és valahogy nem kapott túl nagy publicitást a szakmai reakció. Mert egy központi cenzúrahivatalra nem igazán vágyunk azt hiszem. Bár egy, a csinovnyikoktól elhatárolódó kormányzati megnyilatkozásra talán. De azt szerintem várhatjuk még egy kicsit.

Cenzúra-ügyben különben is van más fejlemény, hiszen mint tudjuk, az internet korlátozásának megvalósítása egyeseknek kielégíti a napi komplexus-adagját. Ez annyira nem új, hogy miközben december elején visszavonták az orosz netcenzúra javaslatot, nálunk életbe lépett. Igaz, nem teljesen egy totális cenzúra, hanem egyes webtartalmak elérésének büntetőjogi korlátozhatósága. Már akkor, december közepén sem volt teljesen tiszta, hogy miért lehet már gyanú esetén is blokkolni valamit. A témát Németh Zsolt jobbikos képviselő gondolta felmelegíteni az ünnepek környéki kommunikációs űrben. Amit nyilván azért tehetett meg, mert a kormányzat továbbra sem kívánta pontosítani a képviselő szerint visszaélésekre is alkalmat adó törvényi szövegeket. Így, miközben a Jobbik politikájával, a kuruc.info tartalmával továbbra sem értek egyet, és társadalmilag károsnak tartom, az akár lex-kuruc.info-nak tekinthető törvény kétségtelenül szolgáltat annyi támadási felületet, ami lehetővé teszi annak kikezdését. Az meg legyen a képviselő problémája, hogy kommunikációs szakértői miért hetekkel a történtek után lőnek a törvényre.

Amivel különben nincs teljesen egyedül. Miközben nyilatkozatában akár a Facebook tilthatóságáról és annak következményeiről olvashatunk, egy másik írás kifejezetten a közösségi oldalak forradalmi felhasználásáról szól. Pécsi Ferenc (pollner) még az első diákmegmozdulások kapcsán, december 13.-án írt a Facebook-forradalom betörésének lehetőségeiről. A rá, illetve felütésként rá is hivatkozó írásra azonban két hetet kellett várni. Megtudván azt, hogy a diákok miként is „működnek” a világhálón. Nem mellesleg egy olyan időszakban közölve december 27.-én, amikor nem a diákmegmozdulásoktól hangos az utca. Az, hogy egy nyilvánvalóan szocializációs, illetve politikai jelenséghalmaz miért ekkora késedelemmel, és akkor is miért a „tudomány”-rovatban kerül ki az internetre, az legyen a szerkesztők titka. Azt pedig tekintsük, bizonyítékok híján, a véletlen játékának, hogy az uborkaszezonban megjelent két egymásnak is felelő cikk szinte egy időben lőtt vissza hetekre az időben.

Ami különben talán indokolt lehet, mivel januártól alighanem újabb, a morgás jogával is élő megmozdulások lehetnek. Bár a kormányzat nagy erőkkel dolgozik a diákok problémáján. Láthatóan gőzerővel próbálják megosztani, a HÖOK mentén, a diákságot. S addig is, míg ez esetleg sikerül, a már finoman bepróbált lejárató kampányra is számítani lehet. Ez esetben még az említett visszalövéseknek is lehet értelme. Mert jöhetnek az újabb preparált beszélgetések, és ki lehet majd kiáltani a közösségi rendszereket a Sátán földi mételyének.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése