2016. február 21., vasárnap

Eltávozott Umberto Eco

Kevesebb, mint három éve még Umberto Eco egyik, számomra mindenképpen, kedvenc művéről szóltam. A „Rózsa neve” továbbra is kedvenc maradt. Azonban most az írójával kapcsolatos a legfrissebb hír. Umberto Eco, életének 84. évében, eltávozott. Oda, ahol örökké nyílnak a rózsák. Oda, ahol talán továbbra sem tilos nevetni. Akármit is mondjanak a Föld nevű létsík teremtményei erről.

A művei itt maradtak, és az olasz irodalom nagy alakjának sorai továbbra is támaszt, vagy akár szórakozást jelenthetnek. Ahogy az említett, voltaképpen kétszer megírt klasszikus is. Amely akár bűnügyi regényként, akár egyfajta kordokumentumként, vagy akár csak színvonalasan szórakoztató műként is forgatható. Ahogy a belőle készült filmet is érdemes időről időre megnézni. Mert a képkockák közt, ahogy az eredeti műben, felsejlenek azok a rések, amelyek többek a sorok közti üres helynél, a képkockák közti fekete sávnál. Ott van a helye a gondolatoknak. Ahogy Umberto Eco többi műve esetében is.

Azt pedig, hogy a szerző mit gondolt minderről? Azt idővel mindenki megkérdezheti tőle személyesen. Addig azonban őrizzük meg emlékeinkben az írót, a filozófust, az embert, Umberto Eco-t.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése