2016. február 9., kedd

Felemás elhatárolódások Székesfehérváron

Források: Budapest Beacon (Lestányszky Ádám),
illetve Rohamjelvenyek
Szombaton volt egy felvonulás Székesfehérváron. Eltelt három nap, és lám-lám. A hét második napján elkezdtek keringeni az elektronok a begyepesedett agytekervényeken. Az egyházmegyei hivatalban és az önkormányzatnál is. Megszülettek az elhatárolódások. Vajon mi tartott három napig? Nem merték a zavarni a fenséget a kérdéssel: „Tessen mondani, instálom! Tiltakozhatunk?”

Mondjuk nagyon még csak nem is tiltakoztak a jelek szerint, de legalább az mondták: na ne csináljatok már ilyet legközelebb. Vagy legalább ne itt. Mert látjátok, hogy tök ciki és csak a baj van ezzel az egésszel. Cser-Palkovics András Székesfehérvár Fidesz-delegálta polgármestere legalább is valami hasonlót izent meg az ő sajátos tiltakozása által. A felvonulóknak. Nekik bele. Mondván, hogy van nekik ott Székesfehérváron saját feszültségük, és nem szorulnak szélsőjobboldali behozatalra. A város nevében azt is mondta, hogy: „Székesfehérvár vezetése határozottan arra kéri az illetékes állami és igazságszolgáltatási szerveket, hogy – természetesen a jogállami keretek betartása mellett – a jövőben akadályozzák meg az ilyen gyűlöletkeltő rendezvények megvalósulását Székesfehérváron”. Máshol tehát nyugodtan lehet SS-egyenruhára erősen hasonlító formaruhában grasszálni. Csak ott, az ő kicsi városkájában ne kelljen. Mert még a feje is belefájdult.

Rendben! Székesfehérvár polgármestere a város nevében szólalt meg. Idáig világos. De vajon kiesett volna a kavics a nyelve alól a polgármesternek, ha a gyűlöletkeltést nem csak a városon szeretné kívül látni? Esetleg a vezéri felhatalmazás mégsem jött meg teljesen? Noha volt három nap egyeztetni a pártközponttal, hogy meddig mehet el. Ezek szerint eddig. Vagy eddig sem, és már ez is önhatalmú döntés volt. Mert a kormányzati elítélése a történteknek mintha váratna magára. Holott a vezérlő szódavíz, rendes kísérőként, akár Jézus nevében is felpezseghetett volna valami sarkos szembefordulást a gyűlölet paramilitánsaival. De nem. Szerintük tehát nem csak a gyermekéhezés életvitelszerű szórakozás, hanem az embereket kiirtókra való dicstelen megemlékezés is olyan cirkusz, ami ezek szerint kijár az ott előfordulóknak.

De annak illusztrálására, hogy nem csak a kormánypárt klerikális lobby-platformjának vannak zavaros elképzelései, az egyház illetékesei is letették a garast. az asztal mellé. Mert ők azok, akik azt mondják. „Ni!” Ja, nem, azok nem ők. Azok a rekettyés lovagok. Az egyházmegye részéről azt mondták, hogy visszautasítanak „minden olyan törekvést, amely a katolikus egyház, valamint Székesfehérvár hívő és jó szándékú polgárai ellen irányul”. Ezzel talán nem is lenne semmi baj. A baj az, hogy ezt annak kapcsán mondták, hogy rosszalják: egyesek szerint szerep jutott az egyháznak a gyűlöletkeltő felvonulásban. Ezek szerint ezt úgy kell érteni, hogy a gyűlöletkeltő felvonulás az nem a hívő és jó szándékú polgárok ellen irányul? Szemben azzal, hogy például magam is az azonnali elhatárolódást, netán a gyűlöletkeltés „kiprédikálásos” elítélését hiányoltam? Mely utóbbin ezek szerint jobban felháborodik az egyházmegyei nyilatkozó, mint a felvonuláson. Úgyhogy még jó, hogy az idézett szövegben ott van a „valamint” szócska. Mert az így vélekedő katolikus egyház nem okvetlenül azonos a hívő és jó szándékú polgárok egyházával.

Beleértve azt is, hogy a fasiszta gyilkosokra szerintük hősként lehet emlékezni. S ebben igazán nyugodtan részt vehet az egyház. Felkészül: Pilátus. Székesfehérváron lehet, hogy szentté avatják. Elvégre keresztre feszített egy zsidó vándortanítót.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése