2015. szeptember 1., kedd

Az előgerinchúros Kertészeti-felszámolók diadala

A Kertészeti Egyetem a legutóbbi hírek szerint valóban egykori Kertészeti Egyetemmé válik. Az államtitkár bejelentette, hogy a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) Budai Campusában megboldogult egykori tanintézményt rálöki a Gödöllőre menő hadi utu reá. Reá se füttyentve semmire. Amit már csak azért is megtehet, mert a BCE vezetése egy egész vállrándítást, ha tett az ügy érdekében.

Valószínűleg akkor rándulva egy önkéntelent, amikor a hatalom farpofái túlságosan megszorították az ősszájba szorult nyelvet. Vagy nyelveket. Majd kisorsolják az illetékesek. Az előzmények, teljesen világosan, alapvetően egy hazugság-licitet rajzolnak körbe. Az első hírek még májusban kezdtek felröppenni arról, hogy a hatalomnak elege van a Budai Arborétum kiparcellázásának útjában fekvő, különben igen nagy múltú kertészeti tanintézményből. Rostoványi Zsolt mit tett az ügyben? Semmit. Gyakorlatilag az ég világon semmit. Ahhoz képest, amilyen vehemenciával a saját hatalmának csorbítása ellen sivalkodott, szinte semmit. Annyira semmit, hogy amikor nyílt színre vihette volna az ál(lam)noktitkárnak szegezhető kérdéseket, akkor egy egész erős hümmögésre futotta. Azon a fórumon, ahol az egyetem meg nem szüntetése kapcsán legfeljebb üres szólamok és vaskos hazugságok hangzottak el a Kertészeti Egyetem dolgozói, illetve hallgatói részéről megfogalmazott aggályokra.

A fórum kapcsán Palkovics László államtitkár szavait legfeljebb csak annyiból érdemes felidézni, hogy beismerte: hatástanulmányok, háttértanulmányok nélküli ad hoc döntéshozatal zajlik a felsőoktatási intézmények jövőjét illetően. Sajnos nem kirívó példaként azokban az esetekben, amikor emberi sorsokról, vagy akár teljes ágazatok jövőjét illetően születnek ostobán otromba döntések a hatalom vízfejében jó pénzt szakító vízfejekben. Anno a fórumról hova is ment Rostoványi Zsolt rektor? Megírni a lemondását? Á, dehogy. Elment pacsizni az államtitkárral. Amely pacsizáson szintén nem született semmilyen nyilvánossá tett garancia-megállapodás a Kertészeti Egyetem szempontjából. Jól mutatja ezt, hogy a későbbiekben előszivárgó információk sokkal inkább szóltak a már ismert hatalomtechnikai receptekről, valamint a háttérben halálra ítélt intézménynek felajánlott betoncsizmás úszóleckéről, mint bármi másról.

Ezt követően szinte hivalkodóan nem történt semmi. Ami azért is meglepő volt, mert a Rostoványi Zsoltnak a Budai Campus kapcsán egy komplett intézkedési csomagot kellett volna június végére letenni az asztalra. Július közepére, az államtitkár elszólásaiból, kiderült, hogy az említett csomag elkészült. Csak a roppant gerinces rektor „elfelejtette” közzé tenni. Valószínűleg abból a demokratikus indíttatásból kiindulva, hogy ő már megállapodott a hatalommal, és a többi érintetnek innentől semmi köze a rektor kartárs hatalmi mutyijához. Amely mutyiról a részletek csak lassan fognak kiderülni, de az minden komoly kockázat nélkül megállapítható volt már korábban is: a kádárizmus korszakának rektora, Dimény Imre ezerszer többet tett, mint az a feldarabolás-ügyi segédinkvizítor, aki jelenleg a rektori székben veszi fel a fizetését.

S mielőtt bűrki oktalan indulattal vádolna, legyen itt a legújabb hír: Palkovics László államtitkár gyakorlatilag befejezett tényként közölte a BCE budai részlegének a gödöllői Szent István Egyetemhez csatolását. Mit reagált erre Rostványi Zsolt és csapata? Azt, hogy: „a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) vezetése sajnálattal veszi tudomásul a felsőoktatási államtitkár keddi javaslatát”. Nyilván! Éjszaka meg telesírják a párnácskájukat! De csak azt követően, hogy a ”BCE vezetése viszont tudomásul veszi a fenntartó álláspontját”. Igazán kemény kiállás. Tetániás görcsöt ne kapjanak szegények ettől a merevedéstől. A nyelvükben. Amellyel felnyalhatják a hatalom köpete után az alamizsnát is. Azt, hogy lesz egy új kar a BCE törzsállományában. Valószínűleg közölték a rektorral, hogy megőrizheti a székét, a szegénysorsú rektoroknak járó picinyke fizetésével, lap egy új kart, de aztán pofa be, ne sírjon a szája. Rostoványi Zsolt pedig alighanem keményen kiállással megkérdezte, hogy jól csinálja e az ősszáj fekáliamenetesítését, vagy másként szeretné az államtitkár úr?

A jövőt természetesen nem látni jelenleg. De az azért jobb lenne, ha Rostoványi Zsolt rektorból államtitkárt kreálnának. Az intézményszétverő tehetségét igazán kár egy egyetemre korlátozni. Igazán nagyra hivatott elmeként legalább akkora teret kellene adni neki is, mint Klinghammernek. Az egész felsőoktatás semmibe ejtése igazán olyan kihívás, amely méltó lehet egy olyan haláli bojtnak, mint a BCE veretes rektora. Aki egyetlen esetben léphetne szintet a gerincesek felé vezető törzsfejlődésben. Ha reggelre Rostoványi Zsolt lemondását fújná be hírként a szél az ablakon. Ellenkező esetben nyugodtan elhelyezkedhet a rektor a halál tetániás nemiszervén. Bojtpozícióban.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése