2015. szeptember 11., péntek

Volt egyszer egy Kertészeti Egyetem - Javaslatokkal nyílt levél a tiltakozóknak

Kedves Gonda Bettina! Kedves Tiltakozók!

Anno a netadó ellenes tüntetéssel az volt a gondom, hogy valójában nem lehetett tudni, hogy mit szeretnének, hogy szeretnék, és ha úgy nem megy, akkor milyen alternatívák mentén lépnének tovább. Itt is ilyen hiányérzeteim vannak.
Mivel a levélben küldött javaslatokra annyi válasz sem jött, hogy "csók, de botorságok", illetve a szervezés időpontjával gyakorlatilag lehetetlenné teszik, hogy sokak megjelenjenek, igyekszem összefoglalni, ahogy kívülről látom a dolgot, és azt a javaslatot, ami talán előbbre vihet a szimpla "Nem akarjuk" -nál.

Előzmények:.
1.                 Május óta (valójában régebb óta, de most maradjunk ennél) tudható, hogy a BCE –t kiszemelték továbbaprításra. Az látható volt, hogy az egyetem vezetésében (rektor) nincs valós akarat arra, hogy ennek keresztbe feküdjön.
2.                 Az akkor tartott Kertészetis fórumon is látszott, hogy a rektor se nem oszt, se nem szoroz a témában.
3.                 Az biztos, hogy júniusra elkészítette a saját átszervezési látványtervét, és az is biztos, hogy nem vált ez publikussá.
4.                 A minisztérium jelentősebb mértékben le se..., az egyetemet. Talán az arborétum miatt, talán másért. Az ingatlanra szavaznék, de nincs bizonyítékom.
5.                 A kialakult helyzetre sajnos az is igaz, hogy a fenntartó jogilag beszánthatja és sóval behintheti az intézményt. A jelenlegi megmozdulások, lássa be, erődemonstrációnak akkor is gyengék, ha tízszer annyian mennek el.
6.                 A diákság lobby-ereje és erőtartalékai igen csekélyek. Ez már 2012-ben is látszott. Ebben benne van a megosztottság, az egzisztenciális kiszolgáltatottság, és pár más tényező. Nem öröm, adottság.
7.                 A rektort morálisan porrá lehet zúzni, színvallásra lehet kényszeríteni, de valójában ettől nem fog sokat változni a helyzet. A jelenlegi hatalom dinamikája olyan, hogy egy nagyobb erőnek csikorogva talán enged, de különben juszt sem. (nem kell nekem hinni, kérdezze meg a szülőket, nagyszülőket).
8.                 Ebben a helyzetben igenis meg kell vizsgálni azt, hogy milyen réseket lehet találni pajzson, és mit lehet lépni.
9.                 Inkább kérdések és javaslatok:

Kérdések és Javaslatok:

  •  Mit tesznek, ha sikerül megfúrni a gödöllöi csatlakozást? A pezsgőbontáson kívül. Az önállóság ugyanis azzal jár, hogy másnap egy oktatási és szakmai programot kell letenni az asztalra. Egészen egyszerűen azért, mert amennyiben ez elmarad, a minisztérium, az összes rektor azzal fog jönni, hogy hova a nagy önállóság, ha nem tudnak vele mit kezdeni.
  •   A javaslatom az lenne, ami nem túl népszerű talán, de tessék felállítani egy „árnyékkormányt”. Rektortól lefele egy teljes önálló hierarchia-javaslatot. Nem diákparlamenti attitűddel, hanem felnőve a feladathoz. Vannak az egyetemen nagyon jó szakemberek, és nem minden tanár eszik diákot :-) Csak némelyik :-)
  •  A javaslat alapja az, amit írtam: az egyetemnek másnap is ki kell nyitnia, és ehhez kell az, aki kinyitja, de támadási felület lehet a hiánya. Ez az alternatív vezetés különben akkor is jól jöhet, ha a csatlakozási terv megmarad, életbe lép. Ugyanis egy ütőképes alternatívát jelent. Hosszú távon arra is alapot nyújthat, hogy a kis hal egye meg a nagy halat. Torkán akadva Gödöllőnek, vezetésileg a Kertészeti kebelezze azt be, és ne fordítva. De ehhez a puszta felháborodás kevés.
  • Amellett ez egy pozitív üzenet, nem csak tagadása egy helyzetnek. Hanem azt üzenné, hogy ezt nem kérjük, de van másik.
  •  Javaslat 2: Konkrét javaslatokkal kellene előállni a felmenő rendszerű átszervezést illetően. Azért, hogy aki a Corvinus-ra iratkozott be, az ott is kaphasson diplomát.
  •  Alkalmasint ez az előzőekkel is összekapcsolható. A felmenő rendszerű lépéssorozat belső irányításához is inkább belülről lenne jobb javaslatot tenni, mint felülről odaejtett ejtőernyős vezetőkkel szívni.
  • Mindezekkel párhuzamosan utána kellene nézni az Arborétum helyzetének. Amennyiben az megvédhető az eladástól, akkor valószínűleg nem is lesz olyan fontos a Kertészeti csatolgatása, totális beolvasztása. 
De ehhez kő kemény szakmaiság, és egy cseppnyi demagógia is kell. Erre a letámadós indulat kevés lehet. De látja: noha a kerületben nőttem fel, nekem is csekélyek az ismereteim.

Simay Endre István
(okl. kertészmérnök, dr., mérnöktanár meg miegymás sallangok)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése