2015. szeptember 23., szerda

Kezdődhet a bajor pánik

F. Goya: El Colosso
Museo del Prado, Madrid
A tendencia és a retorika nem új. Arra vonatkozóan, hogy Orbán hadüzeneteit általában a védelmet emlegetve próbálják eladni. Erre a hazai belpolitikában számos példát ismerünk. A menekültek tömegével szembeni, nem egy esetben a humanizmus határán sem mozgó, hadjáratát a hon-, Európa-, illetve legutóbb Bajorország megvédéseként aposztrofálta. A bajorok helyében kezdenék pánikba esni. „So it goes.”

A hazai példák unalomig ismertek. A nyugdíjakat úgy megvédte az Orbán-kormány, hogy azóta sem látta senki az államosított ezermilliárdok jó részét. Akik látták, azok a miniszterelnök altesti vonzáskörzetében vannak. S alighanem elég kompromittáltak már ahhoz, hogy hallgassanak. Jól mutatja ezt az, ahogy Simicska sem igazán beszélt a Fidesz-vezér viselt dolgairól. Legfeljebb igen szűk körben: „Viktor-fiam, tényleg így gondoltad? Emlékszel még...?” S nyilván van mire. Így aztán a minden magyarok mindenkori megvédőjének megfizetett védelmi pénzek eltűntek a süllyesztőben. De akár teljes ipar-, és üzletágak is. Orbán megvédte a trafikokat. Ismert eredménnyel. Megvédte a munkahelyeket, és soha nem látott mértékben gyorsul a gazdasági exodus. Az egyik oldalon. A másik oldalon a közrabszolgák száma. Akiknek a munkahelyét úgy megvédték, hogy a belügyminiszter már szinte közmunkatáborokról vizionált. De Orbán meghirdette, hogy megvédi a zsidóságot, s fellángolt a neohorthyzmus, a vezéri antiszemitizmus. Megvédte cigányokat, és hallgatólagosan elfogadottá vált a rasszizmus. Alkalmasint, olykor, közfélelem-keltéssel vegyítve. Az ugyanis, hogy Planetáriumot is megrongáló ultrák számához képest hány esetleges elkövetőt találtak, nehezen értékelhető másként.

A menekültekkel kapcsolatban tulajdonképpen azon lepődhetnénk meg, hogy még nem hangzott el Orbán Viktortól: megvédjük a menekülteket. Ami valószínűleg annak a következménye, hogy a miniszterelnök szellemi sakktábláján tényleg csak statiszták. Olykor sírnak, olykor véreznek, többségük a könnygáztól is rosszul van. De ennyi. A kormányfő számára mindez részletkérdés lehet. Nem a menekülteket védi, hanem Európát. Igaz, hogy elfelejtette megkérdezni az öreg hölgyet, hogy igényli-e a magyar miniszterelnök védelmét, de ez is részletkérdés. Orbán Viktor megvédi, ha addig él is. Az EU. Esetleg. Mert az elég világosan kirajzolódott a közelmúltig látható eseményekből, hogy az orbáni védelem felér egy hadüzenettel. Európának. A közös, humanitáriusnak tekinthető normarendszernek mindenképpen. Ha pedig ezt valaki rosszalja, akkor a kormányzati trollsereg már mutogatja is azt a néhány százaléknyi csirkefogót, amely halmaz nyilvánvalóan jelen van a menekültek között. Elvégre azt senki nem állította, hogy mind szentek. A többség azonban mégis csak menekültnek tekinthető. Már akkor, ha nem Orbán számol velük. Le. Miközben kicsit hasba szúrja az uniót. Európa megvédése ürügyén.

Ahogy a hon megvédése ürügyén simán, és a parlamentben gombnyomó droidoknak hála a magyar demokráciát is sikeresen szúrta hátba. Természetesen csak a védelem és a köz érdekében. Elérve, hogy a magánhadserege minden további nélkül, és a számonkérés árnyától sem félve léphet fel a déli határnál. Elérve, hogy a katonaság gyakorlatilag rendőri felhatalmazással léphessen fel. Elérve, hogy bármikor kihirdethetik a rendkívüli állapotot. Még egy kicsit másként nevezve, de a névmágia csak az egyik oldala a jelenségnek. Orbán honvédelmi törekvéseitől a hon, mint élhető, lakható, demokratikus ország egyre inkább megszűnik, és alakul át egy Felcsút-központú hűbérbirtokká. S igen! Lehetett volna ezt az egészet másként, például a genfi konvenciókkal is konform módon, emberségesen kezelni. Még arról sem lemondva, hogy az említett néhány százaléknyi provokátort, szélsőségest kiszűrjék a tömegből. Orbán Viktornak azonban fontosabb volt az említett „honvédelem”, mint a realitás, vagy a menekültkérdés racionális kezelése. Egy irracionális diktátornak az amúgy is csak a bürök-pohár lett volna.

Mindezek okán, most hogy Orbán Viktor Bajorország védelméről beszélt a menekültek elleni fellépése kapcsán, tényleg jobb, ha az ott lakók elkezdenek pánikba esni. Felkészül: Görögország. „So it goes.”

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése