2015. szeptember 26., szombat

Demagógisztáni napló: Ha Orbán nem hazug ork lett volna

Forrás: imgarcade.com
A menekültek érkezésével, az egész ügymenettel kapcsolatban a kedven jobboldali trollok szabványosított kérdése az, hogy: „De mit tehetett volna Orbán másként?” Nos, leginkább talán nem kellett volna hazudnia. Aztán lehet ugatni Schengenről, meg egyebekről, de ... A következőkben csak az említett kérdésről lesz szó. Tudva: a mi lett volna nem történelmi kategória.

A töprengést kezdjük ott, annál a kronológiai pontnál, amiről korábban esett már szó. 2015. januárjától, amikor már Orbán Viktornak nyilvánvaló információkkal kellett rendelkeznie arról, hogy igen komoly gondok várhatók. Ráadásul a nemzetközi kötelezettségekről akkor is tudhatott. Az, hogy a magyar kormányzatot a menekült-hullám váratlanul érte: szimpla hazugság. A menekülthullámra és infrastrukturális, illetve szociális igényekre ugyanúgy fel lehetett volna készülni, mint ahogy a lakosságot is fel lehetett volna készíteni. Mármint a zsigeri, hatalomszolgálati gyűlölet felkorbácsolásán kívül. Olyan lépéseken keresztül készülve fel a menekült-krízisre, amely a decibelmagyarkodáson, és végváras baromságon túlmutatva kicsit több esélyt jelentett volna a helyzet humánus, és valóban kulturált kezelésére. Egyszerűen azért, mert keresztény kultúráról fröcsögni, és a keresztény értékrend szerint cselekedni nem egészen ugyanaz. Gondoljon mindenki arra, hogy mekkora különbség van a Jézusnak a minden megjelentett jóllakatni kész törekvése, és Harrach Péter azon nézete között, hogy a gyermekéhezés pusztán életviteli szokás kérdése.

De maradjunk a menekült-kérdés kezelésének kérdéskörénél. A trollok, és az őket etető kormányzati kommunikáció egyik kedvenc vesszőparipája a menekültekkel érkező terroristák veszélye. Ez lehet reális veszély. Még akkor is, ha Orbán Viktor rádióbejelentése ellenére sem sikerült egyetlen valós, minden kétséget kizáróan igazolható, terroristát sem felmutatni bűnbaknak. Ami azért még bekövetkezhet. Abból kiindulni, hogy a menekültnek látszó tömeg minden tagja szent, ostobaság. De a háborús övezetből érkező valamennyi menekültet büntetni a soraikban előforduló néhány százalék csirkefogó miatt, szintén ostobaság. S embertelen is. Azonban erre lett volna megoldás. Pusztán a történelemkönyvekhez kellett volna fordulni. Bár egy olyan országban, ahol a kormányzat ostobasága erény, ez nehéz lehet. A történelmi tanulság azt mutatja, hogy a tömeggel érkező ügynökök, felforgató provokátorok egyik legnagyobb ellensége az idő. Mert ellenmondásba keverednek, mert nekik valóban sürgős lenne átjutni az ellenőrzéseken.

Januárt követően kialakítható lett volna olyan átmeneti tábor-rendszer, ahol akár hetekig, de esetleg hónapokig „pihentetni” lehetett volna az érkezőket? Nyilvánvalóan igen. S erősen valószínű, hogy ehhez meg lehetett volna szerezni az EU támogatását is. Ha nem is Szijjártó stílusában. Nyilvánvalóan nem luxuskörülményeket, de emberi viszonyokat teremtve. Anyanyelvi tolmácsokkal, és felkészült szakemberekkel. Kriminálpszichológustól a victimológusig. Akár többször kikérdezve az érkezetteket, és lefülelve az ellentmondásokat. Igyekezvén kiszűrni azt a néhány százalékos csapatot, akikkel tényleg csak a baj érkezett volna. De emberséggel ellátva, orvosilag megtámogatva, és traumáikban könnyítve a többieken. Egészen biztosan nem lett volna egyszerű feladat, de annál biztosan egyszerűbb és emberségesebb, mint az, hogy miniszterelnök országos gyűlöletkampányba, a menekültek totális elutasításába kezdett. Olcsó sem lett volna. Talán.

„Talán” azért, mert az érkezettek zöme nem tanulatlan hülyegyerek. Amennyiben nem az országos politika szintjére emelt gyűlölettel találkoznak, sokan talán nem is akartak volna mindenáron továbbmenni. A decibelhungaristáknak üzenem ezen a ponton, hogy az országos orvoshiányba ők is kedélyesen beledögölhetnek. Ahogy, hála a gazdasági exodus kormányának, nem csak orvosokból van hiány. Legutóbb egy rádióműsorban a mezőgazdasági szakemberek hiányáról emlékeztek meg például. Igen, a menekültek, teljesen gazdasági szempontból is igen komoly tartalékot jelenthettek volna. Épeszű migrációs politikával tehát Orbán Viktor kormánya valóban megvédhette volna Európát a potenciális bűnözőktől, és egyben lefölözhette volna a tömegből a gazdaságot előbbre vivő szakembereket.

Ezzel a lehetőséggel érdemes szembeállítani azt, ami zajlott, és zajlik napjainkban. A menekültek valós ellenőrzéséről gyakorlatilag lemondva, a menekült-baltával hátulról fejbe-verték az uniót. Olyan értékrendről beszélnek, amiről csak beszélnek, de nem gyakorolták. Olyan támogatásról beszél Orbán, amit sosem nyújtott a menekülteket valóban támogató civileknek. Olyan terroristákról beszél, akiket nem tud felmutatni, de akik kiszűrésére semmit nem tett. Olyan táborokat hozott létre, amely legalább annyira traumatizál, mint az a háború, ahonnan a menekültek érkeznek. Olyan párt retorikáját alkalmazza, amelynek politikusai nyíltan szembe mennek az emberi jogokkal, a gyermekek megsegítésével, Olyan külpolitikát folytat, amely szembe megy mindenkivel az úton. A pápától a szomszédos országokig.

A jobboldal kormányzati orkjain a fórumok trolljai talán számon kérhetnék: mit is jelent a schengeni védelem köre úgy, hogy Orbán ugyan szidja a görögöket a regisztráció elmulasztásáért, de semmit nem tett annak érdekében, hogy itt másként legyen? Hogy is van az, hogy a görögökön ugyan számon kérik a regisztrációk elmaradását, de a magyar hatóságok szintén regisztráció nélkül is továbbutaztatják a menekülteket? Ami szinte biztos, a schengeni szerződés betartására, a genfi konvenció betartására, és az uniós elvek betartására egyszerre lett volna mód, ha Orbán valóban felkészül a menekült-hullámra. Ha Orbán fel akart volna készülni a menekülthullámra. Ha Orbán valóban be akart volna tartani akár egyetlen nemzetközi kötelezettséget. 

Andrew_s

1 megjegyzés:

  1. Beleállni egy világtébolyba a szines népek bevándoroltatásán keresztül-kockázatos.Egész történelmümk másbol sem állt mint hadakozás a másokkal,az idegenekkel,ez vérünkben van.Nem lehet egy népet megváltoztatni de nem is kell.nepoldali@hotmail.hu

    VálaszTörlés