2015. szeptember 11., péntek

Válsághelyzetben

Lázár János egy alig meglepő bejelentéssel élt a kialakult menekült-helyzettel kapcsolatban. Miután Orbán Viktor meghirdette az új időszámítást, Lázár bejelentette a szükségállapotválsághelyzet keddi, 2015. szeptember 16.-i kihirdetésének lehetőségét. Ami, azok után, hogy a honvédség mozgósítása, a hírek szerint, gyakorlatilag megindult: puszta formalitás.

Még akkor is, ha a honvédség hivatalosan csak az esetleges válsághelyzet-kihirdetésre felkészülő gyakorlatot tart. De annak, akinek Lázár János bejelentését követően, és az előzmények ismeretében kétségei támadtak volna, annak Kovács Zoltán, a kormányzati szócipelő is megerősítette: az esély nagy, hogy ez bekövetkezik. Amire pedig a kormányszóvivő szerint nagy az esély, az valószínűleg bekövetkezik. A röszkei helyzet, az arról kiszivárgott felvétel szerint, nem ok nélkül, folyamatosan mérgesedik. S ez még akkor is igaz, ha a felvétel nem bizonyul hamisítványnak, és a kialakított embertelenséghez közeli állapotok miatt esetleg néhányaknak egy nemzetközi bíróságon is lehetne jelenése. Alkalmasint a hatalmi elit egyfajta ez elleni védekezését is szolgálná a szükségállapotig menü hirdetmény-licit.

Amely, nem mellesleg, nem csak a külső, hanem a belső ellenzők torkát is segíthet szorosabbra fogni. Egy füst alatt a honvédséggel, majd annak számbeli elégtelensége miatt, önkéntesekkel megerősített rendőri alakulatokat vezényelhetnek bárhova, ahol a vezér veszélyt sejt. Akár olyan mértékben bevonva az önkénteseket, hogy a rendőrség hivatalos jelenléte formálissá válhat. Végső soron a tényleges hatalmat a gárdaszerű szervezeteknek átjátszva. A recept ismerős lehet annak, aki belülről is látott már történelemkönyvet. Történelmileg ki van ugyanis próbálva. Többszörösen is. Többszörösen bebizonyítva, hogy mindig lesznek olyan önkéntesek, akik lázas sietséggel mennek belerúgni másokba. Akár csak átvitt értelemben, de akár szó szerint is. A rugóláb-operatőr még nagy karriert is befuthat ebben az esetben.

S lehet ugyan azt mondani, hogy a válsághelyzet bevezetésének lehetősége nem jelenti azt, hogy be is vezetik. Azonban régi mondás, hogy amennyiben a színpadon megjelenik egy fegyver, akkor az előbb utóbb el is fog sülni. A jelen esetben, a menekülthelyzettel kapcsolatban is hasonló a helyzet. Ha figyelembe vesszük a szociológiai provokációkból font míves kormányzati hálót, melyet a válság-kihirdetés törvényi környezetének kialakításával is feldíszítetek, akkor aligha valószínű, hogy a hatalom haszonélvezői engednék mindezt az erőfeszítést kárba veszni. Most, hogy a célhoz vezető úton már olyan hírt is sikerült életre csiholni, ami immár a fővárosban is a menekültekkel kapcsolatos közvetlen félelemkeltést erősíti. Egész véletlenül rászinkronizálva ezt a „hírt” Lázár János bejelentésére. Amely akkor is be fogja tölteni a kommunikációs szerepét, ha később némileg fals-nak bizonyul.

Azonban talán érdemes azon is elgondolkodni, hogy a törvényi környezet, a már kialakult táborok akkor is itt maradnak, ha a menekültek holnap tovább állnak. Az akkori színpadon is bármikor elsülhetnek. Akár Pintér munkatáboros ötletei nyomán. Legfeljebb a kapun majd lecserélik a feliratot arra, hogy: „Arbeit macht frei”.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése