2015. szeptember 7., hétfő

Orbán rántott egyet a passzátszélen

Forrás: http://www.gandul.info/
Erdő Péter mellett az ő világi főnöke sem tudja felfogni, hogy vannak helyzetek, amikor jobb lenne hallgatni. De lehet, hogy Orbán Viktort kicsit idejekorán vették le az akkumulátortöltőről, mielőtt nyilatkozni engedték az osztrák TV-ben. Vagy megint egyszer rossz hasonmást küldtek rossza szöveggel a színpadra. Vagy csak elavult szöveggel.

Azzal, amit már májusban is ellőtt a vezér. Amikor azt fejtegette, hogy a már itt levő menekültek menjenek haza, és többen be ne tegyék a lábukat. S amely debreceni megszólalása számos későbbi megnyilatkozását megalapozta. Tulajdonképpen a kerítés ötletét is. Így aztán, visszatekintve, az a bizonyos megszólalása a menekültek totális elutasításáról egy alapvetően őszinte mondata volt a magyar kormányfőnek. Olyan mondata, amelyet a későbbi tettei validáltak, hitelesítettek. S amelyre Orbán Viktor lehet, hogy végtelenül büszke, de nem biztos, hogy mindenki másnak is büszkének kell lennie. Ahogy Orbán Viktorra sem. Akit az osztrák kancellár simán lehazugozott a menekültüggyel kapcsolatban. Azt követően, hogy egyfajta menekültekkel elkövetett zsarolást hajtott végre a magyar államigazgatás, és Ausztria, illetve Németország a jelek szerint mégsem teljesen osztja a magyar hivatalos álláspontokat.

Ezt követően talán nem a legokosabb azt nyilatkozni egy osztrák TV-adásban, ami azt sugallja, hogy Ausztria és Németország számára Orbán Viktor akarja előírni a menekültekhez való viszonyukat. Azzal, hogy a „miniszterelnök úgy vélte, hogy le kellene zárni Európa határait, egyúttal Németországnak és Ausztriának világosan ki kellene jelentenie, hogy több menekültet nem fogad be”. Ami végső soron azt jelentené, hogy a Jobbik hermetikus határzár-programjával ment el a Fidesz állította kormányfő házalni Ausztriába. Megpróbálva egyben lenyomni a két ország vezetésének a torkán azt, amit Debrecenben megfogalmazott Magyarország számára májusban. A vezéri éleslátáshoz csak gratulálni lehet.

Már csak azért is, mert akkor, amikor Orbán Viktor és szélső jobboldali segédcsapatai olyan fenemód érzékenyen reagálnak mindenre, ami valamiféle viselkedést írna számukra elő, akkor milyen alapon gondolnak beleugatni Ausztria és Németország ügyeibe. Nem mintha nem lehetne véleménye a teendőkről Orbán Viktornak, de attól még kicsit messze van, hogy Európa császáraként nyilatkozzon. Úgyhogy mégis csak rossz szöveggel indíthatták útra, és idő előtt megszakítva a töltést. Mert esetleg a következő nyilatkozatában a pápának fogja előírni, hogy mit tegyen. Elvégre már Erdő Péter, és a hangok is megmondták: neki és törvényeinek igaza van. Tehát a menekültek ügyében okvetlenül igaza van. Az, aki nem látja át az igazát, az helikopter.

DE akkor, ha mégsem helikopterezésről van szó, és nem is az ápolók voltak ügyetlenek, akkor egy igen cinikus húzásról van szó. Mert amennyiben a két említett ország valóban megtenné, amit Orbán Viktor kért, akkor igen nagy káoszra lehetne számítani. A menekülők hazájában ettől ugyanis még nem múlna el a háborús krízis. A menekültek számát tehát aligha lehetne a fogadókészség csökkentésével jelentősen mérsékelni. A Vona-féle hermetikus határzár pedig, pláne európai méretekben, baromságnak tűnik. A kivitelezhetőség szempontjából. Jól mutatta ezt a berlini fal esete, ami rövidebb volt, tűzparanccsal őrizték, és mégsem volt áthatolhatatlan. A menekültek tehát minden bizonnyal továbbra is felbukkannának. Ámde nem lenne olyan hely, ahova a magyar kormány továbbküldhetné az érkezetteket.

A Magyarországon feltorlódó menekülthullámmal a kormány, éppen a közelmúlt eseményei alapján, nem tud, és nem is akar, megbirkózni. Triviális kormányzati, állami feladatkörök, például a tájékoztatás tekintetében is a civil támogatók oldották meg a problémák jelentős részét. De osztrák civilek segítettek a menekültek utaztatásában is. Ha tehát Ausztria és Németország tényleg lezárná a határokat, akkor Magyarország valószínűleg vesztese lenne a kialakult helyzetnek. Különösen akkor, ha az egyre kaotikusabb helyzet elhozná a jobboldalon sokak által annyira vágyott rendpárti fordulatot. Az orbáni nyilatkozat tehát nem is biztosan annyira ostoba. Lehet benne rendszer. De akkor annál rosszabb.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése