2015. szeptember 6., vasárnap

MÁV gesztus a szélsőségeseknek

Az állami vasutak annak idején sokszor viselkedtek úgy, mintha államok lennének az államban. Mára azt is megtudtuk, hogy egyéni értelmezéssel bírnak a menekültek ügyében. Bár alig valószínű, hogy a MÁV döntéshozói kizárólag saját kútfőből merítettek volna. Azért persze, még lehet, hogy ők viszik el a balhét.

Az MTI közlése szerint ugyanis a MÁV döntése alapján a menekültekkel teli vonatokat, illetve szerelvényeket nem engedték be az országba. Így Szabadkát tisztelve meg azzal, hogy vendégül láthatják ott a különben Magyarországon is legfeljebb átutazó sokaságot. Ugyanakkor az MTI-nél is valami zavar támadhatott az erőben. Valószínűleg nem utoljára. A közleményt ugyanis azzal a címmel tették közzé, hogy „Illegális bevándorlás - Nem engedték be Magyarországra a migránsokkal teli vonatokat Szerbiából”. Amiből az eleje sok szempontból akkor is botorság, ha teljesen belesimul a kormánypropagandába. Illetve nem. Vagy mégis. Szóval! Egy határozott talánnal is kiegyezhetünk. Különösen akkor, ha feltételezzük:A háborús menekült arról ismerszik meg, hogy minden papírját a magyar hatóságokkal előre leegyeztetve, vízumigényét hónapokkal korábban leadva érkezik. Csoportosan akár útvonal-engedélyt, és rendőri biztosítást kérve. Hogy még véletlenül se mondhassák rá: illegális bevándorló.

Mert illegális bevándorlónak különben alighanem azt lehetne tekinteni, aki úgy menekül egy háborús övezetből, hogy nem a kijelölt határátkelő-helyen, hanem a zöld-határon, illetve a mostanában felépített őzcsapdán keresztülgázolva érkezik. Ez egy vonat esetében kicsit nehéz feladat lenne. Mert elképzelem, amint a háborús menekültekkel teli vonat elkezd settenkedni. Azért, hogy ne keltsen feltűnést, először is letér a sínekről. Aztán, kerekeit egész óvatosan emelgetve, elsettenkedik a kerítéshez. Majd átkúszik alatta. Természetesen az emberekkel zsúfolt vasúti kocsikkal együtt. Azért, hogy a határ innenső oldalán fellélegezve kihúzza magát: sikerült illegálisan bemenekíteni a menekülteket Magyarországra. Igazi rajzfilmötlet. Az ötletért járó díjat azonban az MTI helyett inkább valamelyik menekülteket segélyező szervezetnek kérném befizetni.

A rajzfilmek világából visszatántorogva a mai magyar valósághoz , pár mondatos MTI-tudósításban benne van szinte az egész magyar menekültügyi helyzet. A vasúttársaságban valamelyik döntéshozó úgy gondolja: akkor teszi a legnagyobb szívességet a hatalomnak, ha nem engedi be az országba a menekülteket. Gondolkodás nélkül. Mert abban az esetben, ha gondolkodna, akkor rájönne a kedves döntéshozó arra, hogy:
  1. Amennyiben érvényes menetjeggyel tartózkodik a vonaton valaki, és nem szedi közben apróra a szerelvényt, illetve betartja az utazással kapcsolatos előírásokat, akkor az összes további szempont sokkal inkább rendészeti és nem vasút-szolgáltatási kérdés;
  2. Amennyiben a menekülteket megállítják Szabadkán, akkor számolni lehet azzal, hogy tetszőleges egyéb módon, de nekiindulnak az útnak a MÁV döntésétől függetlenül.

A 2. pont teljesülése egyben azt is jelenti, hogy a különben ellenőrizhető vasút helyett az ellenőrizhetetlen külön utakra terelődik a menekültek mozgása. A sínek helyett a zöldhatárra. Megvalósítva azt, amit különben nem feltétlenül szándékoztak: tényleg illegálisan fogják átlépni a szerb-magyar határt. Így aztán igazi elmebajnok, és a szociológia nagydoktora lehetett az, aki a vonatok megállítása mellett döntött.

Az azonban biztos, hogy a „kinek az érdeke” kérdése mindenképpen érdeke lehet. Abban az esetben, amennyiben a megállított vonatokon érkezőkből sikerül illegális határátlépőket provokálni, és behajítani az érkezőket a korábban is már csak szegénységi bizonyítványt önmagáról kiállítani képes hatósági malomkövek közé. A MÁV, mint cég, ebből a szempontból nem játszik. A menekülteknek nyilván nem érdeke, mert az őzcsapdán keresztüljönni veszélyesebb, mint vasúttal. Józanul gondolkodva a hazai idegenrendészetnek sem. A vonatról leszállókat folyamatosan regisztrálni, majd akár egy másik vonattal, de továbbengedni Németország felé alighanem egyszerűbb, mint a szétszéledő tömeg nyomát ütögetni bottal.

Az eset haszonélvezői azok lehetnek, akik mesterségesen fenn kívánják tartani a menekültekkel kapcsolatos előítéleteket, az illegalitás képzetét, a tömegjelenetek keltette félelmeket. Alapvetően azok malmára hajtják tehát a vizet, akik valamiféle rendpárti puccsban gondolkodnak, abban érdekeltek, és alig várják ehhez a start-jelet. A kormányban, vagy attól függetlenül. A kormánytól, vagy attól függetlenül.

Így aztán felértékelődik az a kérdés, hogy a MÁV illetékesei maguktól öntöttek vizet a szélsőséges malmok árkába, vagy bíztatást kaptak kívülről? S ha igen, akkor kitől?

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése